Barcelona

El govern manté el decret de sequera, però alguns consellers ho qüestionen

Malgrat les últimes pluges, el govern ha anunciat que manté el decret de sequera per garantir el subministrament d'aigua a Barcelona. Segons les últimes dades fetes públiques, les pluges dels últims dies han fet pujar el nivell dels pantans que abasteixen l'àrea metropolitana de Barcelona fins al 43% de la seva capacitat i ja hi ha gairebé 300 hectòmetres cúbics emmagatzemats. Les previsions parlen de més precipitacions. En el si del govern, però, algunes veus posen en dubte que encara s'hagi de tirar endavant la canonada. Segons fonts governamentals, tant Josep-Lluís Carod-Rovira com Joan Saura han apostat per la derogació del transvasament.

Actualitzat

El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira ha plantejat, en la reunió setmanal del govern català, la necessitat que l'executiu valori la possibilitat de replantejar-se el transvasament si els informes tècnics confirmen que les pluges caigudes aquest mes de maig han aportat reserves hídriques suficients per descartar aquesta "mesura excepcional". Segons fonts del govern, citades per l'agència EFE, Carod ha demanat al govern que aclareixi la seva posició sobre aquest tema, mentre que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, no ha volgut concretar a partir de quin percentatge de reserves d'aigua als embassaments seria innecessari el decret de sequera, situació que ha provocat sorpresa a la resta de membres del govern català. 

El vicepresident i líder d'ERC ja va demanar fa una setmana, al seu blog personal a internet, que si persistien les pluges seria innecessari transvasar aigua de l'Ebre, una postura que ha assumit plenament ERC, que avui ha demanat al govern central al Congrés que derogui divendres que ve el decret de sequera. Carod-Rovira, no obstant això, no ha demanat formalment la paralització del projecte de construcció de la canonada que permetria transvasar l'aigua de l'Ebre a Barcelona.

Segons fonts d'ICV-EUiA, també ha apostat per la derogació del transvasament el president d'Iniciativa i conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura. En la reunió del consell de govern, Saura hauria demanat al president José Montilla que la Generalitat defensi la suspensió de la interconnexió de xarxes, amb l'argument que les pluges han incrementat de manera considerable el volum d'aigua emmagatzemada als pantans.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, que ha actuat de portaveu de l'executiu, ha afirmat en roda de premsa que no hi ha hagut cap conseller que hagi demanat la derogació del decret durant la sessió del govern català. La Generalitat ha valorat molt positivament les pluges caigudes els últims dies, encara que ha advocat per mantenir el decret de sequera en vigor, així com totes les mesures excepcionals adoptades per afrontar la falta d'aigua, i no demanarà, de moment, que es reconsideri el projecte sobre el minitransvasament de l'Ebre.

Segons les últimes dades, els embassaments de les conques internes han arribat al 43% i ja hi ha gairebé 300 hectòmetres cúbics emmagatzemats. Abans de l'última modificació feta per la Generalitat, el decret de sequera establia el llindar, precisament, dels 300 hectòmetres cúbics a les conques internes per sortir de l'excepcionalitat. Després de la reforma, ja no es parteix només del nivell d'aigua embassat, sinó que és el govern qui té l'última paraula per fer marxa enrere en les mesures excepcionals. D'altra banda, continuen arribant al port de Barcelona els vaixells amb aigua de Tarragona i Marsella contractats per tres mesos. El conseller Baltasar ja va advertir que aquesta seria la primera mesura excepcional que caldria desactivar en cas de pluges extraordinàries.

S'omplen els pantans

En qualsevol cas, els pantans s'omplen i les conques internes han arribat al 43%. Les dades sobre els embassaments catalans, però, van variant gairebé cada hora que passa. Continua plovent i es preveuen més pluges els pròxims dies, especialment el cap de setmana. Si aquest dilluns encara es veia la portalada de l'església de Sant Romà de Sau, ara només queda per cobrir una part del campanar i no seria estrany que desaparegués del tot.

On la situació és més problemàtica, i ara per excés i no pas per falta d'aigua, és a la conca de l'Ebre, on, en conjunt, els pantans catalans ja estan al 71%. Els pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix deixen anar, a hores d'ara, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, 1.800 metres cúbics per segon per fer forat a l'aigua de la part alta de la conca. La Confederació ha dit que es mantindrà aquest cabal.

D'altra banda, l'alcalde de Miravet, Antoni Borrell, ha explicat que en aquest municipi, el més baix de la conca de l'Ebre, baixen més de 2.000 metres cúbics per segon i que l'aigua ja entra en zones baixes del poble.

Pel que fa als embassaments del sistema Ter-Llobregat, sumen un 44% de la capacitat total després de les últimes pluges. L'embassament de Sau es troba ara mateix al 50% i el de Susqueda, al 31%. El pantà de la Baells es troba al 62%, el de la Llosa del Cavall, al 32%, i el de Sant Ponç, al 68%. Pel que fa a altres conques, la de la Muga se situa avui al 27% i la de Siurana-Riudecanyes, al 41%.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut