Un raper en un 4 de 9: així va ser el pas de Travis Scott pels Castellers de Vilafranca

Els Verds protagonitzen el videoclip de "Sirens" que l'estrella va gravar a la Tarraco Arena Plaça fent de casteller, en un rodatge ple d'anècdotes

Agustí FornéActualitzat

Quan algú té 75 milions de seguidors mensuals a Spotify pot pensar que pot aconseguir el que vulgui. El raper nord-americà Travis Scott els té. Un dia va veure per televisió imatges del concurs de castells de Tarragona. El va impressionar tant que va demanar que en 15 dies li muntessin un concurs per poder enregistrar un videoclip d'un dels temes del seu darrer treball.

Dues productores li van intentar fer entendre que això era impossible. La productora catalana Canada, una de les líders mundials del sector, ho va aconseguir. No hi havia 14.000 persones ni 12 colles, però ben bé van aconseguir crear l'ambient d'un concurs.

Laura Serra Estorch, productora executiva de Canada, explica: "Des del minut zero li vam dir que fer un concurs era impossible. No va ser fàcil fer-l'hi entendre, però li vam dir que podíem recrear un ambient molt semblant al del concurs".

És clar que la Laura jugava amb avantatge. Quan era jove va fer castells amb els Castellers de Vilafranca. Aquesta va ser una bona porta d'entrada per aconseguir-ho. Va ser la primera pedra per enregistrar el videoclip del tema "Sirens", inclòs al disc "Utopia".

El vídeo també inclou imatges rodades als carrers de Ciutat Meridiana, a Barcelona; Can Cuiàs, a Montcada i Reixac i l'Hospital del Tòrax, a Terrassa.


El raper volia pujar al 4 de 9 amb folre

El dia 3 de juliol es van reunir a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona cinc colles castelleres per enregistrar el vídeo. Eren els Castellers de Vilafranca, els Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo, els Nois de la Torre i els Castellers de Mediona. El gruix eren Verds, uns 300, perquè el compromís era fer un quatre de nou amb folre.

Durant el rodatge, secretisme absolut. Un gran equip de seguretat del músic es va encarregar que no es filtrés cap imatge ni cap fragment del tema musical. A tothom que va accedir al recinte, li van posar un adhesiu a la càmera del mòbil.

Però aquest no va ser l'únic problema. Tothom es va quedar blanc quan Travis Scott va demanar pujar al quatre de nou. La productora executiva de Canada ho explica:

"Estava fascinat. Quan van començar a pujar el castell de veritat, va reclamar pujar. Volia, volia i volia. Però li vam dir que no, que això sí que era impossible, que requeria molt de temps d'assaig i era perillós."

De fet, ho va entendre molt de pressa quan van començar a fer proves. Quan la Maria Vall, una experta castellera, li va posar un peu darrere al genoll per pujar, es va doblegar. I no només això, quan es va agafar per pujar, la tibada li va deixar els calçotets a la vista.


Un quatre que era un tres

La presència del raper al quatre de nou és un efecte de postproducció. En realitat, són només tres pisos que després s'incrusten a la imatge sencera del castell. Però no van caure en un detall: en les imatges generals es veu una estructura de castell de quatre, però els plans curts són d'un castell de tres, perquè així es veia millor el Travis Scott.

Un detall del castell amb Travis Scott

L'artista és tot un personatge. Va arribar al rodatge amb tres dobles que feien les proves de càmera o de llums. Ell estava tancat al seu camerino i només en sortia per enregistrar les escenes. Quan li van dir que s'havia de descalçar, com la resta de castellers, va aturar mitja hora la gravació per tallar-se les ungles dels peus. Centenars de persones expectants mirant com l'estrella es feia la pedicura.

Travis Scott, una estrella peculiar

En el vídeo, Travis Scott fa de quart i comparteix pis amb dos castellers de bo de bo: Ivó Jordà i Iñaki Martínez. "Com la majoria de la colla, el primer que vaig fer va ser buscar a Google qui era aquest home", assegura l'Iñaki.

Explica que li van donar quatre nocions i s'hi van posar. "Ell no deia res, només 'yes, yes'... Semblava que escoltava, però anava a la seva. Està fort, però la feina la fèiem l'lvó i jo, que l'aguantàvem, el portàvem endavant i enrere". Reconeix que patien per si queia.

Un dels que va treballar més va ser Bru Terrades Baumala, l'enxaneta de 8 anys dels Verds, que ho recorda així:

"Va ser divertit. Ell va ser amable, em deia si estava preparat, si em sentia bé... Però era una mica estrany. Es nota que no és d'aquest país, ni d'aquest continent."

Va entrar a primera hora del matí i va ser l'últim a sortir quan ja era de nit. En comptes de fer l'aleta, quan culminava el castell havia de fer un salt per llançar-se per un forat que el portava a una altra dimensió. Un altre truc. En realitat en Bru saltava i s'havia d'agafar a un trapezi.

L'enxaneta Bru Terrades Baumala (CCMA)

Alguns castellers i castelleres s'han quedat com a record amb la camisa que van fer servir per al rodatge. Era verda, amb un to més clar que el dels Castellers de Vilafranca. L'escut reproduïa la imatge del disc "Utopia".

I una curiositat, Travis Scott té un contracte multimilionari amb una empresa de roba esportiva. Si un s'hi fixa bé, podrà veure que el mocador casteller que porta a la faixa té el logotip de la marca.


Els castells es veuran arreu del món

Va ser un rodatge complicat i molt llarg. Però pels Castellers de Vilafranca, paga la pena. Van cobrar molts diners, tot i que no volen parlar de xifres. Més enllà dels diners va ser tota una experiència, que destaca el president de la colla, Carles Mata:

"Ha servit per obrir el fet casteller al món. A nosaltres sempre ens ha agradat exportar la cultura catalana arreu i la difusió que tindran aquestes imatges serà enorme."

Tant que 24 hores després de publicar-se, el videoclip ja tenia més d'un milió i mig de visualitzacions.

Travis Scott al centre dels Verds

El clip forma part d'una pel·lícula de poc més d'una hora amb tots els temes del disc. La pel·lícula es va passar a sales de cinema americanes. Va ser tot un èxit i van haver d'allargar les projeccions una setmana més del que estava previst.

L'obra es va estrenar a Times Square i l'espectacular imatge dels castells va fascinar els espectadors, que no s'acabaven de creure el que veien. Tothom va acabar celebrant amb crits i aplaudiments el salt final del Bru. Ara el veuran milions de persones.

Una dada, 14 dels vídeos que ha publicat Travis Scott han tingut més de 100 milions de visualitzacions.

 

ARXIVAT A:
MúsicaCultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut