Un treballador sanitari descansa, amb el vestit de protecció, en un hospital de Wuhan (Reuters)

La Xina admet 1.700 contagiats de coronavirus entre el personal sanitari

1.383 persones mortes i 64.449 d'afectades pel Covid-19 a tot el món

RedaccióActualitzat

Les autoritats sanitàries de la Xina han reconegut que hi ha hagut almenys sis morts entre el personal sanitari que atén els malalts per coronavirus i que més de 1.700 s'han encomanat.

Són dades de la Comissió Nacional de Salut i suposen un 3,8% dels casos confirmats a tot el país. És per això que reforçar els serveis sanitaris de la província de Hubei, epicentre de l'epidèmia, s'ha convertit en la prioritat del govern xinès. 

En total, el nombre de morts i d'afectats pel Covid-19 -la nova nomenclatura aprovada per l'OMS- continua augmentant, i la matinada deixa 122 persones mortes i més de 5.000 de contagiades. A més, hi ha una tercera mort fora del territori xinès: una dona de 80 anys del Japó.

Aquest divendres, a la Xina s'han detectat 5.098 nous casos, 51 al Japó, 8 a Singapur, 3 a Hong Kong, 2 als Estats Units i a l'Índia, i un a Malàisia i al Vietnam.


Els pacients de La Gomera i de Mallorca reben l'alta

Pel que fa als dos pacients ingressats a Espanya per possible coronavirus, aquest divendres han estat donats d'alta. Tant el pacient de La Gomera afectat per la malaltia com l'ingressat a Mallorca han donat negatiu per segon cop a les proves.

La Conselleria de Sanitat del govern de les Canàries ha confirmat que l'home que patia coronavirus podrà continuar la seva vida "amb absoluta normalitat" perquè, segons marca el protocol, no ha d'estar sotmès a més restriccions. La resta d'integrants del grup que l'acompanyava de viatge acabaran demà el període de quarantena.

Pel que fa al pacient britànic ingressat a l'Hospital Universitari Son Espases de Palma, també ha donat negatiu en un segon anàlisi i ha rebut l'alta tal com estableix el protocol. 

A Cambodja, els més de 2.000 passatgers del creuer que prèviament havia estat rebutjat per diversos països han començat a desembarcar, després que les autoritats van descartar que hi hagués cap portador del virus.

El nombre d'infeccions del coronavirus Covid-19 és de 65.247 a tot el món, i el nombre de morts, de 1.491.

 

Nou sistema de diagnosi i ball de xifres

Aquest dijous, les autoritats xineses van informar d'un canvi de criteris de diagnòstic per confirmar nous casos que va disparar les xifres d'afectats pel coronavirus a tota la Xina fins a més de 15.000 infectats i 254 morts en un sol dia.

El salt exponencial en el balanç de morts i afectats pel canvi de diagnosi es deu al fet que la província de Hubei ha ampliat la classificació amb els casos de diagnosi clínica i ha incorporat com a casos confirmats els casos sospitosos de pneumònia detectats amb diagnòstic per la imatge. És a dir, que no es compten només els diagnosticats en una prova de laboratori.

Aquest divendres, la Comissió Nacional de Salut ha rebaixat el nombre de morts pel Covid-19 a la Xina després de detectar "estadístiques duplicades" a Hubei. Sense donar-ne més detalls, han corregit les xifres i han restat 108 morts de les xifres oficials.

Aquest dijous es van comptabilitzar 5.000 nous casos a tot el món. 5.000 és una xifra molt més alta que els 2.000 casos nous que s'havien comptabilitzat els últims dies, amb l'excepció d'aquest dijous, quan es va aplicar el canvi de diagnòstic, que va fer pujar la xifra a 15.000.

Entre aquest dimecres i aquest dijous, tant el nombre de casos com el de morts a la Xina van pujar considerablement, com mostren les estadístiques de la web worldmeters.info, que les recopila minut a minut.

 

 

Des de la Xina s'assegura que aquest augment de més de 15.000 afectats es deu a l'aplicació d'un nou mètode de diagnosi més rigorós. Això no només ha alterat el patró del brot, sinó que també ha generat nous interrogants sobre la taxa de mortalitat real del coronavirus a la Xina.

Malgrat les dades, el president, Xi Jinping, ha parlat d'evolució positiva de l'epidèmia, però l'OMS assegura que és massa aviat per afirmar-ho.


Més casos al Japó, però no a la resta de països

A fora de la Xina, la situació és més estable. De moment, s'han detectat 589 casos de coronavirus en 27 països, inclosos Hong Kong i Macau. Únicament al Japó hi ha hagut un augment significatiu de casos, 51 en un dia.

Hi ha un total de 46 casos del coronavirus de Wuhan detectats a Europa: 16 a Alemanya, 11 a França, 9 al Regne Unit, 3 a Itàlia, 2 a Rússia i a Espanya, i 1 a Finlàndia, a Suècia i a Bèlgica.

El nombre de casos per països a la resta del món aquest divendres: Xina, 63.859​; Japó, 253; Hong Kong, 53; Singapur, 58; Tailàndia, 33; Corea del Sud, 28; Taiwan, 18; Austràlia, 15; Malàisia, 19; Vietnam, 16; Estats Units,15; Macau, 10; Canadà, 7; Emirats Àrabs, 8; Índia, 5; Filipines, 3; Cambodja, 1; Nepal, 1, i Sri Lanka, 1.

De les 1.383 morts registrades fins ara, tres han estat fora de la Xina: un turista xinès que era a les Filipines, un ciutadà de Hong Kong, que es fa constar en les estadístiques com un país exterior, i la dona de 80 anys que ha mort aquesta matinada al Japó.

Cal assenyalar que entre els infectats a la Xina s'han donat 7.014 altes. També a Tailàndia hi ha 12 pacients que s'han recuperat de la malaltia, 8 més a Austràlia, també 10 al Japó, 7 al Vietnam i 15 a Singapur. En total, 7.099 pacients han superat el coronavirus.

Entre els infectats a la Xina, 10.584 estan en estat crític. A Singapur n'hi ha 8; al Japó, 5; a Hong Kong, 6; a Itàlia, 2, i a Tailàndia, França i els Emirats Àrabs, 1 a cada país.

 

Coronavirus Covid-19

L'índex de mortalitat és del 2%. És molt menor del que es va donar amb el coronavirus de la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu), que entre els anys 2002 i 2003 va infectar 8.096 persones, 774 de les quals van morir --taxa de mortalitat del 9,5%. La MERS (Síndrome Respiratòria de l'Orient Mitjà), provocada també per un coronavirus i que es va detectar el 2012, va infectar 2.494 persones, 858 de les quals van morir --taxa de mortalitat del 34,5%.

A més, si s'exclou la província de Hubei, la mortalitat baixa al 0,3%.

 

Si ho comparem amb la grip, l'hivern 2018-2019, a Catalunya hi va haver entre els casos greus que van requerir hospitalització 145 defuncions --és a dir, un 12,7% d'aquests casos greus. El 95% dels morts presentaven un o més factors de risc coneguts, llevat de l'edat avançada. El 64,3% no estaven vacunats. Es calcula que, a nivell mundial, l'índex de mortalitat per grip és menor al 0,01%, si bé això, a causa del gran nombre de persones que la contreuen, significa entre 290.000 i 650.000 defuncions.

Segons les autoritats xineses, fins al 31 de gener, vora 250 infectats amb el coronavirus que estaven ingressats havien estat enviats a casa un cop recuperats.

L'índex de transmissió del coronavirus 2019-nCoV és d'entre 3 i 4. És a dir que a partir d'un cas s'infecten entre 3 i 4 persones més. En el cas de la grip està per sobre de 3 i en el xarampió és de 15.

El període d'incubació, durant el qual no es manifesten símptomes, és d'entre 2 i 14 dies, en què la persona també pot transmetre el virus. Tot i això, un estudi afirma que el període d'incubació pot arribar a ser de 24 dies.

ARXIVAT A:
Coronavirus XinaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut