La incubació del coronavirus pot arribar a 24 dies, i no 14, com es creia fins ara
Un home protegit amb màscara i vestit de plàstic, aquest dimarts a Wuhan (Reuters)

La incubació del coronavirus pot arribar a 24 dies, i no 14, segons un estudi

Ho assegura un estudi fet a la Xina, que també qüestiona la febre com la millor manera de diagnosticar la malaltia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El coronavirus pot arribar a tenir un període d'incubació de fins a 24 dies, 10 més del que es pensava fins ara.

És la principal conclusió d'un estudi fet a la Xina amb més de 1.000 pacients infectats amb el virus i ingressats a 552 hospitals del país.

De tota manera, les dades que hi ha disponibles fins ara indiquen que la incubació pot anar dels 3 dies fins als 24, de manera que és molt variable.

La febre, diagnòstic feble

L'altra conclusió d'aquest estudi, fet per 37 investigadors xinesos, és que la febre no és un dels primers símptomes i que potser no és una bona manera de detectar la malaltia.

Segons han descobert, només el 43% dels malalts estudiats tenien febre quan van anar al metge per primera vegada:

"L'absència de febre és més freqüent que amb la SARS –la síndrome respiratòria aguda-  o amb la MERS –síndrome respiratòria d'Orient Mitjà-, per la qual cosa pot ser que no es diagnostiqui als pacients si la vigilància per determinar els casos se centra sobretot en la detecció de febre."

L'estudi el lidera l'epidemiòleg Zhong Nanshan, que el 2003 va descobrir el coronavirus que va provocar la SARS.

L'epidemiòleg Zhong Nanshan, aquest dimarts entrevistat a Guangzhou (Reuters)

Elogis a Li Wenliang

Malgrat aquests descobriments de l'estudi, Zhong considera que l'epidèmia de l'actual coronavirus pot arribar al màxim aquest mateix mes, i després començar a baixar.

Entrevistat per l'agència Reuters, Zhong ha retut homenatge a Li Wenliang, el metge de Wuhan que va alertar del coronavirus:

"Estic tan orgullós d'ell!, va explicar la veritat a la gent."


Menys mortífer que la SARS i el MERS

Un altre epidemiòleg que va gestionar la SARS a la Xina, el nord-americà Ian Lipkin, assegura que és força menys letal que aquella epidèmia:

"Hi ha una mortalitat aproximada del 2%, mentre que el SARS va tenir una taxa de mortalitat de gairebé el 10%, i el MERS del voltant del 35%".

La MERS va infectar el 2012 i el 2013 als països de la península d'Aràbia fins a 157 persones, 66 de les quals van morir. 

Una dona en un centre comercial de Xangai, a la Xina, aquest dimarts (Reuters)

L'OMS i el coronavirus

D'altra banda, aquest dimarts ha començat a Ginebra, a la seu de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, una conferència mundial d'experts per fer front a l'epidèmia.

En la inauguració el director de l'OMS, el metge i polític eritreu Tedros Adhanom, ha alertat que la prioritat de la conferència és aplegar coneixement científic:

"És una prova de solidaritat científica: s'unirà el món per trobar respostes compartides a problemes compartits? Per això sou aquí. Aquesta no és una reunió sobre política o diners; és una reunió sobre ciència".

El director de l'OMS, Tedros Adhanom, aquest dilluns a Ginebra (Reuters)

Adhanom ha expressat solidaritat a la delegació de la Xina, país que concentra gairebé el 99% d'afectats per l'epidèmia. Segons Adhanom, malgrat això és "una amenaça molt greu" per a tot el món.

Aquesta conferència, que està previst que duri 3 dies, ha d'avançar en el coneixement de la malaltia i també en l'organització per fer-hi front.

Una dona en un centre comercial de Kuala Lumpur, a Malàisia, aquest dimarts (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut