El Consell de Garanties Estatutàries avala per unanimitat la llei del català a l'escola

La llei acordada per ERC, Junts, PSC i Comuns s'aprovarà aquest dimecres al Parlament, un cop el consell ha respost la petició de PP, Ciutadans i Vox

RedaccióActualitzat

La llei del català a l'escola acordada per Esquerra, Junts, el PSC i Comuns s'ajusta a l'Estatut i a la Constitució. Així ho ha dictaminat el Consell de Garanties Estatutàries aquest dimarts per unanimitat, en resposta a la consulta plantejada per Partit Popular, Ciutadans i Vox.

Aquest tràmit ha obligat a endarrerir l'aprovació del text, prevista inicialment fa dues setmanes. De fet, aquest era l'objectiu dels grups que el van portar al consell: frenar la llei que vol respondre a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a fer el 25% de les classes en castellà.

Entre altres coses, la llei estableix el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua d'ús curricular. L'acord també afegeix que "la determinació de la presència de les llengües oficials en l'ensenyament ha de tenir en compte la situació sociolingüística".

Si no hi ha cap canvi, rebrà la llum verda al ple del Parlament aquest dimecres.

El Consell de Garanties Estatutàries s'ha reunit tres cops abans de votar i emetre el dictamen, que especifica que no vulnera ni els articles 3 i 27 de la Constitució, ni els 6 i 35 de l'Estatut. La seva decisió, en tot cas, no és vinculant.

Ara bé, la congelació de la tramitació de la llei va fer que el govern accelerés l'aprovació, dilluns passat, d'un decret que rebutja l'ús de percentatges en l'ensenyament de les llengües i obliga els centres educatius a verificar els seus projectes lingüístics i estableix que el Departament d'Educació n'és l'únic responsable legal. El decret va entrar en vigor dimarts passat, el mateix dia que s'acabava el termini per aplicar la sentència.

També ha estat portat al Consell de Garanties --que té fins al dia 21 per pronunciar-s'hi-- i partits o entitats contraris a la immersió s'han adreçat al Tribunal Superior de Justícia i a la Fiscalia. S'adreçaran també al Tribunal Constitucional.

Tant la llei que avui ha rebut l'aval del Consell de Garanties Estatutàries com el decret que ara està a l'espera de la convalidació al Parlament van servir al govern per argumentar, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que hi ha hagut un canvi legislatiu i que, per tant, ja no es pot aplicar el percentatge del 25% de castellà. La resposta del tribunal encara no ha arribat.

 

ARXIVAT A:
Educació Català Immersió lingüística
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut