El govern diu al TSJC que no pot aplicar el 25% de castellà pel canvi legislatiu

És la resposta que ha enviat l'advocat de la Generalitat el dia que s'acaba el termini fixat pel tribunal per complir la sentència

RedaccióActualitzat

El govern ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que declari la "impossibilitat legal" de complir la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles, ja que el decret que va aprovar aquest dilluns estableix un nou "marc legal" que impedeix la seva execució.

El Gabinet Jurídic de la Generalitat ha remès un escrit davant el TSJC en què argumenta que el decret aprovat pel govern, que no fixa percentatges per a l'ensenyament de les llengües oficials, és "incompatible" amb la part de la sentència de l'alt tribunal que obliga a garantir que l'ús del català o del castellà no sigui inferior al 25% de les hores lectives.

En el seu escrit, la Generalitat argumenta que ni la Constitució, ni l'Estatut, ni la legislació estatal en matèria educativa imposen un model de percentatges sobre l'ús de les llengües a les escoles.

Remarca el govern que per "assegurar la major efectivitat" de la sentència "el que procedeix" és que "ordeni" als centres públics i privats sostinguts amb fons públics de Catalunya que elaborin o revisin els seus projectes lingüístics per adaptar-se al nou marc legal establert pel decret que va aprovar ahir el govern.

Escoles i instituts han rebut instruccions i un qüestionari aquest dimarts per validar el projecte lingüístic. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, sosté que el decret "ha de servir per no aplicar percentatges a cap aula".

Denúncies a Fiscalia

Ciutadans, PP i Vox ja han anunciat que presentaran denúncies a la Fiscalia contra el govern, perquè consideren que no està complint amb el que ordena la sentència del TSJC.

El partit liderat per Inés Arrimadas ha dit que la posaran aquest dimecres mateix, mentre que els altres dos partits també volen acudir directament al Tribunal Constitucional.

Ciutadans ja va posar querelles a la fiscalia contra els dos últims consellers d'Educació, però aquestes querelles no van prosperar i van quedar arxivades.

Ara el decret del govern l'haurà d'aprovar el Parlament, i previsiblement ho farà perquè En Comú Podem ja ha anunciat que hi donarà suport, mentre que el PSC se n'ha desmarcat.

 

ARXIVAT A:
Català Educació Judicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut