Ignacio Garriga, de Vox, al Parlament
Ignacio Garriga, de Vox, ha dit que volen paralitzar la llei del català a l'escola (ACN)

Vox, Cs i el PP volen frenar la llei del català amb una consulta al Consell de Garanties

Les tres formacions han demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries per evitar que es pugui aprovar divendres

RedaccióActualitzat

Moviment de Cs, el PP i l'extrema dreta de Vox per frenar l'aprovació de la llei del català a l'escola que han pactat el PSC, ERC, JxCat i els Comuns. Les tres formacions conservadores han presentat un recurs al Consell de Garanties Estatutàries perquè emeti un dictamen sobre la proposició de llei.

Això dificultarà que la norma es pugui aprovar abans de dimarts que ve, el 31 de maig, que és la data límit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar a la Generalitat perquè executés la sentència que obliga a fer almenys el 25% de les classes en castellà.

Ignacio Garriga, el portaveu parlamentari de Vox, ha explicat que l'objectiu "únic i principal" de recórrer al Consell de Garanties Estatutàries és impedir-ne l'aprovació, almenys abans del termini establert pel TSJC.

El Consell de Garanties Estatutàries té set dies hàbils per dictaminar si la iniciativa legislativa s'ajusta a l'Estatut i la Constitució. Mentre no resolgui sobre el tema, el tràmit parlamentari quedarà paralitzat.

Ciutadans, el Partit Popular i l'extrema dreta de Vox consideren que el text legislatiu acordat per PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem, que estableix que el català serà llengua "vehicular" a l'escola i el castellà llengua d'"ús curricular", relega aquesta última llengua i, per tant, no garanteix el compliment de la sentència del TSJC.

Vox fins ara rebutjava el Consell de Garanties

Aquesta és la primera vegada que Vox porta una llei al Consell de Garanties Estatutàries, perquè, fins ara, l'extrema dreta no reconeixia l'organisme i defensava que calia tancar-lo perquè fa "funcions duplicades a l'administració central".

Ara, però, ha canviat de parer; segons Garriga, per la "gravetat" de la proposta.

"Allarguem la mà a Ciutadans i al Partit Popular perquè se sumin a la nostra petició de consulta al Consell de Garanties Estatutàries amb un únic objectiu, que no és altre que paralitzar aquest assalt a la legalitat i vulneració dels drets i llibertats del conjunt dels catalans", ha afirmat Garriga.

Aplaudiments a Marta Vilalta aquest dimecres al Parlament
Aplaudiments a Marta Vilalta aquest dimecres al Parlament (ACN/Marta Sierra)

Per poder demanar un dictamen sobre una norma calen com a mínim dos grups parlamentaris, de manera que només el suport de Vox i Cs és suficient per paralitzar la norma. El PP català no té prou diputats --en té tres-- per formar grup parlamentari.

Aquest dimecres PSC, ERC, Junts i En Comú Podem han votat al ple a favor de tramitar la nova llei per lectura única. Això feia possible que, al cap de 48 hores --és a dir, aquest mateix divendres--, es pogués votar l'aprovació definitiva de la nova norma.

La proposició de llei consensuada estableix que el català és l'idioma vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu i el d'ús normal en l'acollida de l'alumnat nouvingut, mentre que el castellà serà la llengua curricular i s'utilitzarà en els termes que fixin els projectes lingüístics, seguint criteris pedagògics i no pas percentatges o quotes.

 

ARXIVAT A:
Educació Català Immersió lingüística
Anar al contingut