Fòrum Social per promoure el procés de pau al País Basc.
Fòrum Social per promoure el procés de pau al País Basc. (Foto: Lokarri)
Bilbao

El comunicat del col·lectiu de presos bascos fa seves les recomanacions del Fòrum Social

El Fòrum Social és una iniciativa conjunta d'organitzacions diverses i plurals que, en col·laboració amb entitats internacionals, busquen impulsar el procés de pau al País Basc. El comunicat fet públic aquest dissabte pel col·lectiu EPPK segueix algunes de les seves recomanacions. En aquest full de ruta cap a la convivència hi ha, a més, altres consells que de moment, ningú ha fet seus.

RedaccióActualitzat

El Fòrum Social és una iniciativa conjunta d'organitzacions diverses i plurals, en col·laboració amb entitats internacionals, per impulsar el procés de pau. Quan feia un any del final de la violència d'ETA i de la legalització de Sortu, hi havia encara sobre la taula temes massa febles sobre els quals no hi havia avenços, com la definició d'una agenda de desarmament i reintegració de les persones preses i fugides, la garantia de tots els drets humans i llibertats democràtiques o com afrontar el passat i posar les bases per a la convivència al País Basc.

En aquestes circumstàncies, grups molt diversos, entre els quals, Lokarri i Bake Bidean, es van unir per impulsar el procés de pau. Entre altres temes, el Fòrum Social es referia als presos. Els recomanava la seva integració per vies legals "de manera individualitzada, esglaonada i en un temps prudencial". També els aconsellava reconèixer el dany causat per la seva actuació.

El comunicat fet públic aquest dissabte pel col·lectiu EPPK reflexiona precisament sobre aquests punts. Concretament, el col·lectiu de presos reconeix el "patiment i el dany multilateral generats" com a conseqüència del conflicte i es mostren disposats a estudiar, tal com apuntava el Fòrum Social, la possibilitat que el procés "s'efectuï" de manera esglaonada, mitjançant compromisos individuals i en un temps prudencial".

En les recomanacions també s'instava a un procés de desmantellament d'"armes i estructures militars d'ETA". Però a més, el Fòrum considerava necessari "adequar la legalitat a la realitat i aplicar una justícia de caràcter transicional", així com modificar aspectes de la política penitenciària que "contravenen els drets humans o el tractament humanitari de les persones preses, eliminant mesures excepcionals contràries als estàndards internacionals".

El Fòrum feia al·lusió a la situació de les persones malaltes, a la "negativa" a concedir la llibertat a les persones que han complert la seva pena o al fet de dispersar els reclusos per les diferents presons de l'estat, cosa que, segons el Fòrum "penalitza les famílies".

Entre altres, el Fòrum es mostrava partidari que els reclusos siguin "actors actius" en el procés de pau i normalització, per la qual cosa s'hauria de facilitar la seva relació i intercanvi d'opinions amb la societat i amb les institucions competents.

En darrer lloc, s'advocava per "estudiar la situació de les persones fugides, explorant vies per a la seva integració en la societat, donant-los una solució".

Anar al contingut