Actualment, a la Unió Europea hi ha 24 llengües oficials, però la quantitat de parlants de cadascuna varia molt

El català i les llengües oficials a la UE, en xifres: quines tenen més parlants?

El català el parlen 10 milions de persones, el doble de les que parlen finès, i el mateix nombre de les que parlen suec. Són els dos països reticents que el català sigui oficial a la Unió Europea.

RedaccióActualitzat

El pròxim dimarts, 19 de setembre, els ambaixadors dels 27 davant la Unió s'han de reunir amb la proposta d'Espanya en l'ordre del dia d'incloure el català, el gallec i l'euskera en la llista de llengües oficials de la Unió Europea. 

Però, quina és la situació del català com a llengua europea? 

Actualment, a la Unió Europea hi ha 24 llengües oficials, però la quantitat de parlants de cadascuna varia molt. La que en té més és l'alemany, seguit del francès i l'italià. I la que en té menys és l'irlandès, amb 200.000 parlants. 

Si ens fixem en el cas de l'anglès --que és la llengua d'ús comú a la Unió Europea--, després del Brexit és la llengua mare de només 5 milions i mig de persones, molt per sota del català, que té 10 milions de parlants. Així doncs, es dona el cas que la nostra llengua, en cas de ser oficial, se situaria al mig del rànquing.

Finlàndia, un dels primers països que públicament s'han mostrat contrari a l'oficialitat del català, té tot just 5 milions de parlants, la meitat que el català.

I Suècia, que tampoc hi està a favor, en té gairebé els mateixos que el català.

 

El català, per territoris

Els 10 milions de persones que parlen català estan repartits en diversos territoris. 

La majoria es concentren a Catalunya, més de 6 milions; al País Valencià, prop de 3 milions i mig, i gairebé un milió a les Illes Balears.

També, però molts menys, n'hi ha a la Franja. Fora de l'estat espanyol, n'hi ha a la Catalunya Nord, uns 168.000, i 13.000 a l'Alguer. S'arriba als 10 milions sumant els 65.000 andorrans, tot i que aquests no formen part de la Unió Europea.

 

 
ARXIVAT A:
Unió EuropeaCatalà
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut