El cap de policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, jura abans de declarar al judici contra Derek Chauvin (Reuters)

El cap de policia declara contra l'agent acusat d'ofegar Floyd: "S'hauria d'haver aturat"

El metge que va certificar la mort de Floyd també desmunta l'argument de la defensa assegurant que va morir per asfíxia i no per un atac de cor

Als Estats Units continua el judici contra el policia de Minneapolis responsable de la mort de George Floyd. A l'última sessió hi ha intervingut el cap de la policia d'aquesta ciutat, que ha estat molt dur amb l'agent acusat i ha criticat l'actuació del seu exagent. Ha assegurat que Chauvin es va excedir en el moment d'immobilitzar el detingut.

Medaria Arradondo és el cap de la policia de Minneapolis des del 2017, el primer afroamericà a ocupar el càrrec, i estava al capdavant del cos quan un dels seus agents, Derek Chauvin, va matar George Floyd. L'endemà, Arradondo el va acomiadar fulminantment, també els quatre agents que l'acompanyaven. Ho va considerar un assassinat i es va agenollar davant la comitiva amb el fèretre de Floyd.

El cap de policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, agenollat en l'enterrament de George Floyd

En la sessió del judici d'aquest dilluns, el cap de la policia es va reafirmar davant el jurat i va sostenir que, en posar 9 minuts el genoll al coll de Floyd, Chauvin va violar els protocols del cos que li havien ensenyat. No va saber desescalar la situació, no va auxiliar el detingut quan necessitava ajuda i, un cop el tenia emmanillat i reduït al terra, diu, va utilitzar la força de forma injustificada, fins i tot quan estava ja inconscient.

"Continuar aplicant aquest nivell de força a una persona que estava de bocaterrosa, emmanillada a l'esquena, això de cap manera forma part de la nostra política, no és part de la nostra formació i, per descomptat, no forma part de la nostra ètica i dels nostres valors."

Medaria Arradondo va declarar que l'agent Derek Chauvin va violar els protocols del cos contra Floyd (Reuters)

El cap de la policia va condemnar les accions del seu exagent, va desmuntar l'argument de la defensa que seguia el protocol d'entrament i va dir que es va extralimitar en la immobilització de Floyd.

"Un cop el senyor Floyd va deixar de resistir-se i, certament, estant angoixat i volent verbalitzar-ho, això s'hauria d'haver aturat."

És poc habitual que els superiors policials testifiquin contra els seus subordinats i encara menys veure'ls repudiar tan clarament una actuació seva. Sens dubte és un testimoni molt valuós per a l'acusació.

I és que el director de la policia no només parlava als advocats i al jurat, sinó, indirectament, també als ciutadans de Minneapolis, recelosos de la seva forces de seguretat.

El cap de policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, va acomiadar Chauvin l'endemà de la mort de Floyd (Reuters/Nicholas Pfosi)

D'aquí que s'esforcés per remarcar l'ètica, els valors i el servei a la comunitat que s'inculquen als policies, que han de guiar el seu dia a dia i que Chauvin, assegura, va violar.

Arradondo és director de la policia de Minneapolis des del 2017, substituint el predecessor, que va haver de dimitir per la mort d'una dona a mans de la policia.

El metge que va certificar la mort de Floyd, Bradford Langenfeld, va declarar que Floyd va morir per asfíxia (Reuters)

Un altre dels testimonis de la jornada ha estat Bradford Langenfeld, el metge que va certificar la mort de Floyd, que ha sostingut que l'asfíxia en va ser la causa més probable, i no un atac al cor, com intenta demostrar la defensa de l'expolicia.

ARXIVAT A:
George FloydJudicialEstats UnitsDrets humans
Anar al contingut