Madrid

El canvi climàtic portarà a Espanya més sequeres, pluges torrencials i calor i deixarà menys nevades

Toc d'alerta de la comunitat científica internacional sobre el controvertit canvi climàtic. L'ONU ha culpat la mà humana de les alteracions climàtiques i ha fet una crida a reduir les emissions de gasos contaminants. 2.500 científics de tot el món pronostiquen a París un augment de la temperatura de fins a 4 graus i una pujada del nivell del mar d'almenys 18 centímetres aquest segle. A Espanya, el canvi es pot traduir en un augment de la sequera, l'increment de pluges torrencials, més onades de calor, un augment de la salinitat del mar i nevades menys abundants.

Actualitzat
El canvi climàtic afectarà directament Espanya durant el segle XXI. Les previsions és que, com a Itàlia, Grècia o el sud de França, es produeixi una forta davallada de les precipitacions mitjanes que comportarà molta més sequera als països del sud d'Europa. El canvi climàtic propiciarà que es redueixin els dies de fred, les precipitacions de pluja al vessant mediterrani i que segueixi augmentant la temperatura mitjana de la Península.

Espanya no s’escapa de la llarga ombra del canvi climàtic i, igual que la resta del món, ja ha viscut alguns fenòmens que hi estan relacionats. Amb dades de l’Institut Nacional de Meteorologia a la mà, trobem que el 2006 ha estat l’any més calorós des que es tenen registres, seguit del 1995 i el 1997. A més, la temperatura mitjana a l'Estat entre el 1931 i el 2004 va augmentar 0,9 graus, mentre que la mitjana mundial es va incrementar de 0,76 graus en el període 1850-2005. Quinze dels últims vint anys han estat els més calents des de l’existència de registres sistematitzats, l’any 1850.

Pel que fa a les precipitacions, durant el segle XX s’ha reduït la mitjana anual de pluja al Mediterrani i, en canvi, s’han incrementat les pluges torrencials, l’escalfament i la salinitat de les aigües. Es preveu que les precipitacions globals del període 2090-2099 es redueixin un 20 per cent respecte del període 1980-1990.

Segons l’informe, l’activitat humana ha provocat un escalfament global del planeta cinc vegades superior al que han provocat els canvis en la irradiació solar. També s'alerta que la concentració de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera era el 2005 un 35 per cent superior a l’existent en l’època preindustrial.

El secretari general per a la prevenció del canvi climàtic, Arturo Gonzalo Aizpiri; la directora de l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic, Teresa Ribera, i el director de l’Institut Nacional de Meteorologia, Francisco Cadarso, han analitzat des de Madrid l’informe del Grup Intergovernamental sobre l'Evolució del Clima. Els tres coincideixen a destacar que l’informe és contundent i inequívoc en les seves conclusions, que consideren “una poderosa crida d’atenció” sobre la gravetat del problema.

El demolidor informe de les Nacions Unides no deixa lloc a l’escepticisme ni a excuses per deixar de prendre mesures, ressalta Aizpiri, que adverteix que la intensitat i la rapidesa amb què s’està produint el canvi climàtic és més gran de la que s’esperava. El govern espanyol considera que el protocol de Kyoto és un pas insuficient i molt tímid i, a més, creu que no es complirà si tots els sectors i les administracions no assumeixen la seva responsabilitat al respecte.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut