Londres

La petroliera Exxon paga a científics perquè desautoritzin l'informe del canvi climàtic

Un grup de pressió finançat per Exxon, una de les petrolieres més grans del món, i amb estrets vincles amb l'administració Bush ha ofert 10.000 dòlars a científics i economistes perquè posin en dubte l'informe del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (GIEC). El document, acabat de fer públic, sosté que l'activitat humana té la culpa del canvi climàtic. L'estratègia de l'American Enterprise Institute (AEI) no seria nova, ja que durant anys hauria pagat 12 milions de dòlars a líders d'opinió perquè qüestionessin l'escalfament global.

Actualitzat
Les tabaqueres van negar des dels anys 50 els efectes nocius del tabac per continuar amb les vendes. El temps ha demostrat que mentien. Ara, una agrupació de científics americans denuncia que la petroliera Exxon Mobile hauria donat, des del 1998 i fins al 2005, 12 milions d'euros a organitzacions d'experts i columnistes de diaris que qüestionen l'escalfament del planeta. Fa tres anys Greenpeace ja acusava la petroliera americana d'aquesta campanya de desinformació.

Científics britànics i dels Estats Units han rebut cartes d’AEI en què s’acusa el conjunt d’investigadors que han elaborat l’informe del GIEC –amb el suport de l’ONU i l’Organització Mundial de Meteorologia- de resistir-se a “les crítiques raonables” i d’arribar a conclusions amb insuficient suport de treball analític. Les cartes van ser enviades per Kenneth Green, col·laborador del centre d’estudis. Green ha dit que volien que els científics destaquessin els punts forts i febles de l’informe.

Greenpeace s’ha pronunciat afirmant que AEI ha perdut la batalla científica i ètica i que tan sols els queda “una maleta plena de diners”. Dilluns que ve una altra organització finançada per Exxon publicarà a Londres un estudi en què recela que l’home sigui el causant del canvi.

Els millors resultats mai aconseguits per una empresa

Fent-se els sords, responsables de la companyia reivindicaven en l'últim Fòrum Econòmic de Davos que no hi ha cap altra alternativa al petroli. I que de cara al 2030 el seu consum haurà augmentat un 50% per continuar donant-los beneficis. Aquesta companyia ha assolit durant el 2006 els millors resultats mai aconseguits per una empresa, 39.500 milions de dòlars, uns 30.000 milions d'euros. Impressionants guanys, tot i la caiguda del preu del petroli d'aquests últims mesos, i que han embrutat una mica més la imatge d'Exxon entre els americans.

Un revés sí que han rebut les petrolieres. Després de l'últim triomf als Estats Units dels demòcrates, defensors de reduir les emissions de CO2, el Congrés els ha retirat les ajudes fiscals, pactades durant l'administració Bush.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut