París

Les temperatures augmentaran d'1,8 a 4 graus centígrads al llarg del segle XXI

Els nens que neixin el 2007 viuran en un món molt més calent. I és que la temperatura podria pujar fins a 4 graus centígrads al llarg d'aquest segle, i en el mateix període el nivell dels oceans es podria elevar entre 28 i 43 centímetres. Així conclou l'informe presentat a París pel Grup Intergovernamental sobre l'Evolució del Clima (GIEC) després de passar-se tota la setmana debatent sobre el canvi climàtic. A més, segons l'informe, hi haurà més sequeres, pluges torrencials i huracans. Finalment, l'estudi revela que hi ha una "elevada probabilitat" que el responsable d'aquest canvi climàtic sigui l'acció humana.

Actualitzat

Alerta mundial sobre el canvi climàtic des de París. A la capital francesa s’hi ha reunit aquesta setmana el GIEC per posar en comú quines conseqüències pot patir el planeta si continuen els nivells d’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera. A partir de totes les ponències debatudes per mig miler d’experts de 130 països a París, aquest divendres s'ha donat a conèixer l'informe que han elaborat. Diuen que l’escalfament del planeta els propers 100 anys pujarà considerablement si no es pren consciència. En concret, creuen que la temperatura pujarà d’1,8 a 4 graus centígrads al llarg del segle XXI. Els experts, que basen les seves estimacions en el recull d'investigacions científiques realitzades en els últims sis anys, calculen que segons els diversos escenaris la forquilla de l'augment de les temperatures es podria ampliar a entre 1,1 i 6,4 graus.

En les pròximes dues dècades la temperatura augmentarà 0,2 graus cada deu anys arran de les emissions d'efecte hivernacle que hi ha hagut fins ara. Precisament, per aquestes emissions tampoc es podrà evitar que l'increment continuï a un ritme de 0,1 grau per decenni, tot i que les emissions es poguessin contenir en el nivell del 2000.

L'escalfament previst reduirà la cobertura de la neu i els casquets polars i fins i tot no es descarta que a finals de segle el gel es fongui completament al pol Nord. En aquest sentit, l’informe alerta del perill que augmenti el nivell dels mars i dels oceans. Aquest increment podria ser de 18 centímetres a 59 abans que s’arribi a l’any 2099.

Fenòmens extrems com les onades de calor i els aiguats seran cada vegada més habituals, així com els ciclons tropicals més intensos. És "molt probable", segons l'informe, que la quantitat de precipitació augmenti a mesura que augmenti l'altura, mentre que disminuirà en la major part de les tropes subtropicals, al voltant del 20% el 2100, d'acord amb les tendències observades.

L'escalfament serà més gran en els continents que als oceans i a les latituds nord, i menor al sud i a les parts de l'Atlàntic nord. També l'anomenat "corrent del Golf" a l'Atlàntic, s'alentirà un 25% durant aquest segle.

Però, sens dubte, una de les parts més significatives del document és el missatge per als que encara creuen que el canvi climàtic és un mite, o el resultat de les variables meteorològiques. L'informe afirma que el comportament de l'home en els últims 250 anys és "molt probablement" el culpable de l'escalfament global de la Terra. En concret, per les concentracions de diòxid de carboni, que ha arribat a 379 partícules per milió el 2005.

L'informe, titulat "Canvi climàtic 2007: la prova científica", determina les previsions sobre l'escalfament del planeta, fruit d'un treball de sis anys destinat a conduir els dirigents de tot el món a fer alguna cosa. Per tant, serà una mena de manual que governs, empreses i organitzacions internacionals utilitzaran fins al 2012 a l'hora d'elaborar polítiques mediambientals.

La conferència de París és només una primera part del projecte. La segona part es presentarà a Brussel·les a l'abril, i la tercera, al maig a Bangkok.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut