Barcelona

El món apaga els llums contra el canvi climàtic

Apagar els llums durant cinc minuts aquest dijous. Aquesta ha estat la convocatòria que milers de persones d'arreu del món, especialment a Europa han seguit entre les 19.55 i les 20.00. A França, país d'origen de la proposta, la torre Eiffel a les fosques ha estat el símbol més destacat de l'apagada. A Barcelona, ha estat la Sagrada Família un dels monuments emblemàtics que s'ha quedat a les fosques. Però ha estat el conjunt de la ciutadania la protagonista de la iniciativa en protesta contra la incidència dels humans en el canvi climàtic. La demanda energètica ha baixat en un tres per cent, aproximadament.

Actualitzat

Milers de ciutadans europeus han respost a la convocatòria d'apagar tots els llums i aparells electrònics durant cinc minuts, entre les 19.55 i les 20.00. La iniciativa, que ha sorgit de l'organització Aliança pel Planeta, és una protesta contra el canvi climàtic i s'hi han sumat col·lectius i institucions.

A Catalunya, es calcula que més d'un miler de comerços han apagat els llums i que han estat també milers els ciutadans que han premut l'interruptor per donar un respir al món. A Barcelona, a banda de la Sagrada Família, també han quedat a les fosques l'església del Tibidabo i les façanes del Palau de la Generalitat i de l'Ajuntament. La iniciativa ha estat tot un èxit després que el Ministeri de Medi Ambient, però també l'Ajuntament de Barcelona, Mercats de Barcelona, ICV i Ecologistes en Acció, entre altres organitzacions, hagin animat a seguit la iniciativa. Els convocants havien deixat clar que no es tractava d'estalviar energia, sinó de conscienciar sobre el problema del canvi climàtic la vigília que es presenti a París l'informe del grup de treball de l'ONU sobre aquest fenomen.

Per això, la Federació de Municipis de Catalunya també s'havia afegit a la crida, que ha anat adreçada sobretot als ciutadans, que han estat convocats a través de correus electrònics via internet.

La idea de la protesta va sortir del grup ecologista francès Aliança pel Planeta, que la va convocar el dia abans de la presentació de l'informe del grup de l'ONU sobre el canvi climàtic. El grup ha treballat sis anys en un informe en què han col·laborat 2.500 científics de més de 130 països.

La demanda elèctrica baixa en un 3%

Segons dades de la companyia Fecsa, a Catalunya s'ha produït un descens en la demanda d'energia elèctrica d'un 3,39% en els cinc minuts que ha durat l'apagada. A les 19.55 el subministrament era de 7.504 MW i a les 20.00 aquest índex ha baixat fins als 7.254 MW. En el conjunt de l'Estat, la baixada ha estat menor, d'un 2,22%. Segons Red Eléctrica Espanyola, dels 41.010 MW s'ha passat a una demanda de 40.100 MW.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut