Detall d'unes mans introduint un vot en una urna

El calendari de les eleccions municipals del 2023: totes les dates fins al 28M

La convocatòria, el cens, les meses electorals, el vot per correu, el vot des de l'estranger, les candidatures, la campanya electoral, els resultats i la constitució dels nous ajuntaments

RedaccióActualitzat

El 28 de maig és la nova cita de la ciutadania amb les urnes. A les eleccions municipals del 2023 toca elegir nou alcalde o alcaldessa i la resta de càrrecs dels ajuntaments. Però d'on surt aquesta data? A diferència d'altres comicis, les eleccions municipals estan fixades per llei: sempre són cada quatre anys i exactament "el quart diumenge del mes de maig", tal com fixa l'article 42 de la Loreg, la llei que regula com han de ser les eleccions.

Hi ha eleccions locals als 947 municipis catalans. Dels resultats no només en sortiran els noms de regidors i regidores que constituiran els ajuntaments, sinó també els consells comarcals i les quatre diputacions catalanes. I no només: a l'Aran també votaran el seu Coselh Generau d'Aran.

A Espanya, a més de votacions en 8.131 ajuntaments, també voten diverses comunitats autònomes com el País Valencià, les Illes Balears o Madrid.

Amb el dia de la jornada electoral ja fixat, hi ha tot un calendari de dates clau:


La convocatòria

3 d'abril: decret de convocatòria de les eleccions municipals

4 d'abril: es publica el decret de convocatòria al BOE i, per tant, entra en vigor. Des d'aquest moment i fins que se celebrin les eleccions, queden prohibides les inauguracions d'obres o equipaments i campanyes sobre objectius aconseguits per les institucions. Ho recull expressament la Loreg: "Queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions".


El cens

10 d'abril: a partir d'aquest dia els ciutadans poden consultar el cens electoral que publiquen tant els ajuntaments com els consulats. Així poden detectar algun error i reclamar un canvi abans del 17 d'abril.

En els tres dies següents a la reclamació (i com a màxim el 20 d'abril), els ciutadans que reclamin han de rebre una resposta.


Les meses electorals

29 d'abril: els ajuntaments fan el sorteig per elegir els ciutadans que formaran part de les meses electorals. Tenen cinc dies per fer-ho: com a màxim, el 3 de maig.

En els tres dies següents al sorteig (i com a màxim el 6 de maig), es notifica als ciutadans que els ha tocat ser membres de mesa i entregar-los la documentació necessària.

Un cop notificats, els ciutadans designats tenen un màxim de set dies per presentar al·legacions per evitar ser membres de mesa (i com a màxim fins al 13 de maig). Ho han de fer davant les juntes electorals de zona. Les al·legacions s'han de resoldre en cinc dies (i com a màxim fins al 18 de maig).


El vot per correu

18 de maig: és l'últim dia per demanar el vot per correu, que es pot sol·licitar des del mateix moment que es convoquen les eleccions.

Del 8 al 21 de maig: és el període per rebre la documentació que es necessita per poder votar per correu.

Del 8 al 24 de maig: poden votar per correu els que ho hagin demanat, a través de Correus.


El vot per correu des de l'estranger

En les eleccions locals no voten els residents que viuen a l'estranger i no estan empadronats en algun municipi, però sí els que són fora temporalment i sí que estan empadronats. En aquest cas:

Del 4 al 29 d'abril: es pot demanar votar per correu des de l'estranger.

A partir del 2 de maig: els electors que ho han demanat comencen a rebre la documentació necessària.

Del 2 al 24 de maig: poden votar per correu des de l'estranger els que ho hagin demanat.


Les candidatures

14 abril: és l'últim dia per comunicar les coalicions electorals per part dels partits que volen presentar-se d'aquesta manera

19 a 24 abril: els partits tenen cinc dies per presentar candidatura davant la Junta Electoral

26 abril: es publiquen les candidatures presentades

2 maig: es publiquen les candidatures proclamades, un cop s'han resolt irregularitats o errors


La campanya electoral

12 a 26 de maig: és la campanya electoral pròpiament dita. A les 0.00 h del divendres 12 de maig arrencarà la campanya electoral, que s'allargarà fins a la mitjanit del divendres 26 de maig, abans de la jornada de reflexió.

23 de maig: a partir d'aquesta data, no es podran publicar ni difondre sondejos electorals per cap mitjà de comunicació. La prohibició comença, per llei, cinc dies abans de la jornada electoral.

27 de maig: jornada de reflexió

 

Els resultats

28 de maig: el dia de les votacions, els col·legis electorals estan oberts des de les 9 h fins a les 20 h.

31 de maig: escrutini general (és el tercer dia següent a les votacions, a les juntes electorals de zona).

Després de resoldre reclamacions o recursos que puguin sorgir, els resultats oficials es publiquen al BOE fins a 40 dies després de la proclamació dels electes.


La constitució dels nous ajuntaments

17 de juny: és el dia que els electes es converteixen en regidors i regidores i trien el nou alcalde o alcaldessa.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut