El vot per correu a les eleccions municipals del 28M: com i quan demanar-lo

Quins tràmits s'han de fer per sol·licitar el vot per correu si no seràs al teu municipi per votar presencialment el 28 de maig

RedaccióActualitzat

Un cop han quedat convocades les eleccions municipals del 28M, ja es pot demanar el vot per correu.

Si ja saps que el dia 28 de maig no seràs el teu municipi i, per tant, no podràs votar presencialment, tens l'opció de fer arribar el teu vot per correu. Aquest vot es pot demanar des del 4 d'abril i fins al 18 de maig. Aquí t'expliquem com:
 

On puc demanar el vot per correu?

Es pot fer a les oficines de Correus o a través de la seva web, si tens el DNI electrònic o un certificat digital vàlid, com pot ser l'IDCAT. Si no el tens, el pots demanar aquí.

Pots consultar la llista sencera de certificats digitals acceptats aquí.

Has de saber que un cop presentis la sol·licitud, si és acceptada per l'Oficina del Cens, ja no podràs optar pel vot presencial el 28M.
 

Qui pot demanar el vot per correu?

Els requisits que has de complir són els mateixos que per poder votar de forma presencial. Això vol dir que has de ser major d'edat el dia de les eleccions i estar empadronat al municipi en el qual es vol votar.

No el poden sol·licitar els electors residents a Espanya que es trobin temporalment a l'estranger, ni els electors residents a l'estranger que ho sol·licitin des del seu país de residència.
 

Fins quan es pot demanar?

El termini per demanar el vot per correu finalitza al 18 de maig.
 

Com faré arribar el meu vot a la meva mesa electoral?

La documentació per exercir el vot es rep a casa i consta, d'entre altres, de totes les paperetes dels partits que es presentin al nostre municipi (o d'alguna de les altres eleccions convocades, com les presidències d'EMD o el Conselh d'Aran) i els sobres per votar. 

El teu vot l'enviaràs per correu certificat al col·legi electoral que et correspon.

A diferència de les últimes eleccions al Parlament del 2021, que es van celebrar en plena pandèmia i la Junta Electoral va permetre entregar el vot als carters des de casa, ara el vot per correu s'ha d'enviar presencialment

Amb tot això, es prepara el vot que cal enviar per correu certificat com a màxim fins al 24 de maig, quatre dies abans dels comicis.
 

Com s'afegeixen els vots per correu al recompte?

Correus entrega a les meses electorals els vots per correu que rebi fins a les 20 hores del dia de la votació (els que es rebin posteriorment no seran vàlids).

I un cop s'hagin tancat els col·legis electorals i s'hagi acabat la votació presencial, els vots per correu rebuts a la mesa electoral s'introdueixen a l'urna. Abans d'introduir-los, es comprova que el votant estigui inscrit al cens.
 

El vot per correu a Catalunya

En les eleccions municipals del 2019, que coincidien amb Europees, a Catalunya van votar per correu 92.747 persones, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

El rècord de vot per correu en uns comicis va ser en les últimes eleccions al Parlament, el 14 de febrer del 2021, quan --encara marcades per la pandèmia i les restriccions-- van sol·licitar el vot per correu més de 284.000 persones. Una xifra mai vista.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut