La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde
Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

El BCE admet que pot abaixar tipus a l'estiu i no abans, com s'especulava

És el primer cop que el Banc Central Europeu posa una data estimada a aquesta baixada, tot i que recorda que dependrà de les dades econòmiques

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha admès que els tipus d'interès podrien baixar a partir d'aquest estiu.

En una entrevista a Bloomberg TV en el marc del Fòrum Econòmic Mundial celebrat a Davos, Lagarde ha afirmat que "és probable", tot i que recorda que dependrà de les últimes dades econòmiques. I és que, segons la dirigent, encara hi ha "un nivell d'incertesa" i alguns indicadors no estan ancorats al nivell que els agradaria.

Paradoxalment, els mercats financers han reaccionat amb caigudes, ja que en les últimes setmanes s'especulava amb una baixada dels tipus molt més aviat: aquest mes de març, un fet que Lagarde ha criticat.

"No ajuda a la nostra lluita contra la inflació si l'anticipació és tan gran que és massa alta en comparació amb el que és probable que passi."


Objectiu: controlar la inflació

Aquesta és la primera vegada que el BCE posa una data estimada a una possible baixada de tipus i admet que arribaran el 2024. Fins ara, s'havia limitat a assegurar que això no passaria fins que la inflació se situés de manera estable al voltant del 2%.

Actualment, els tipus d'interès a la zona euro es troben al 4,5%, després que al desembre el BCE decidís mantenir-los en aquests nivells per segona vegada consecutiva.

Pel que fa a la taxa d'inflació anual, va pujar cinc dècimes al desembre a l'eurozona fins al 2,9%, segons les dades que ha publicat aquest dimecres l'oficina d'estadística comunitària, l'Eurostat.

En aquest sentit, Lagarde ha assegurat que els bancs centrals i les seves polítiques estan "en el camí correcte" per controlar la inflació, tot i que encara no vol "cantar victòria".

Pel que fa a la resta de banquers centrals dels països de la zona de l'euro, la presidenta del BCE ha assegurat que manté contacte amb ells i que respecta plenament el seu punt de vista:

"Generalment, coincidim en les decisions que prenem basant-nos en les dades, tot i que ells tenen dades internes o nacionals i taxes d'inflació respectives, que són diferents d'un país a l'altre."

 

ARXIVAT A:
Hipoteques
Anar al contingut