La seu del Banc Mundial.
El Banc Mundial elabora un informe que analitza el clima empresarial al món.
Estats Units

El Banc Mundial conclou que fer negocis a Ruanda, Tunísia o el Kazakhstan és més fàcil que fer-ne a Espanya

L'economia espanyola ha caigut sis llocs en el rànquing que avalua les facilitats que tenen les empreses i se situa a la posició número 52. En comparació amb altres països, Espanya no surt ben parada en el pagament d'impostos o l'obtenció de permisos de construcció. El BM també destaca que hi ha 141 països on és més fàcil obrir un negoci que no pas fer-ho en territori espanyol a causa dels tràmits.

RedaccióActualitzat

Fer negocis a Ruanda, Xipre, Tunísia o el Kazakhstan és més fàcil que fer-ne a Espanya. Ho assegura el Banc Mundial, segons el seu informe anual "Doing Business", que analitza el clima empresarial al món. L'economia espanyola ha caigut sis llocs en el rànquing que avalua les facilitats que tenen les empreses i se situa a la posició número 52. En comparació amb altres llocs del món, Espanya no surt ben parada en el pagament d'impostos, on ha passat de la posició número 34 a la 67, o en l'obtenció de permisos de construcció, on la seva posició en la classificació ha caigut del lloc 38 al 98.

L'informe també destaca que hi ha 141 països on és més fàcil obrir un negoci que no pas fer-ho en territori espanyol -està en la posició 142- per la gran quantitat de tràmits que calen per registrar una nova empresa. A l'estat espanyol, calen 10 procediments i 23 dies de mitjana per obrir un negoci, tot al contrari que, per exemple, a Nova Zelanda, on només es necessita mig dia.

El document del Banc Mundial, en canvi, només reconeix que l'economia espanyola ha millorat respecte a altres estats en comerç transfronterer, les facilitats per obtenir electricitat o la protecció d'inversors. En la mateixa línia, Espanya millora lleugerament, un lloc, en el procés per complir contractes, però passa de la posició 20 a la 22 pel que fa a la resolució d'insolvències, quan l'estat va tenir un dels nivells més alts d'insolvències a tot Europa entre el 2008 i el 2012.

Tendència descendent de les economies europees

Així, doncs, l'estat espanyol segueix la tendència descendent de diverses economies europees en el rànquing del BM respecte a l'avanç dels països emergents i es troba per darrere de Portugal, que ocupa el lloc 31, o França, en el 38.

No obstant això, el Banc Mundial valora positivament que ara obrir un negoci a Espanya és més fàcil que abans amb l'eliminació dels requeriments per obtenir una llicència municipal i perquè hi ha un registre comercial més eficient.

Singapur, Hong Kong, Nova Zelanda, els Estats Units i Dinamarca es mantenen com els països amb regulacions més favorables per obrir un negoci, segons el BM, que destaca els progressos fets per Rússia, les Filipines o Guatemala.

Anar al contingut