Un voluntari amb un carretó preparant una comanda al magatzem del Banc dels Aliments de Girona, aquest 11 de juny del 2019 (Horitzontal)
Un voluntari amb un carretó preparant una comanda al magatzem del Banc dels Aliments de Girona, aquest 11 de juny del 2019 (Horitzontal)

El 40% del menjar que reparteix el Banc dels Aliments de Girona ja surt de la lluita contra el malbaratament

ACN Girona.-El 40% del menjar que reparteix el Banc dels Aliments de Girona -més de 1.000 tones- ja surt de la lluita contra el malbaratament. Són productes que no es poden vendre, sovint perquè estan a punt de caducar, i que arriben al banc a través de donacions que fan les empreses, les minves que els voluntaris recullen als comerços o la retirada d'excedents (en el cas de la fruita i la verdura). Durant el 2018, el Banc dels Aliments de Girona va repartir 2.667 tones de menjar a 86 entitats benèfiques, que van permetre atendre 33.224 persones necessitades. Són un 7% menys que l'any anterior. Segons el president del Banc dels Aliments de Girona, Frederic Gómez, aquest descens s'explica per diverses causes. Per una banda, perquè cada cop hi ha més control per part dels serveis socials, però per l'altra perquè també hi ha aturats que han aconseguit trobar feina i ja no necessiten l'ajuda. Des del Banc dels Aliments de Girona també fan una crida per trobar més voluntaris per preparar i repartir el menjar. Sobretot, allò que més els fa més falta són conductors de furgonetes.

El Banc dels Aliments de Girona va recollir l'any passat 2.666.743 quilos de menjar. Són un 4% menys que al 2017 (aleshores, van ser-ne 2.764.920). Però per al seu president, Frederic Gómez, aquest descens no és significatiu, perquè obeeix a una única causa. I és que ara fa dos anys, arran d'un excedent de producció, el Ministeri d'Agricultura va enviar-los diversos tràilers amb suc de préssec, que és el que va fer pujar el total.Frederic Gómez, però, sí que vol posar l'accent en la procedència del menjar que va rebre el Banc dels Aliments al llarg de l'any passat. I sobretot, en el fet que el 40% dels productes que s'han repartit (1.069.829 quilos) provenen directament de la lluita contra el malbaratament. "És a dir, són aliments que, de no haver-los agafat nosaltres per distribuir-los a la gent més necessitada, s'haurien acabat destruint", subratlla.Segons concreta, es tracta d'aliments que o bé estan a punt de caducar o bé no es poden posar a la venda. Però que continuen essent aptes per al consum. Arriben al Banc dels Aliments a través de donacions que fan les empreses del sector, minves que els voluntaris de l'entitat recullen als comerços o bé retirades i transformacions d'excedents (en el cas de la fruita i la verdura). A banda d'aquest menjar, la resta d'aliments fins arribar a les 2.667 tones va provenir dels programes d'ajut de la Unió Europea (885.667 quilos) o de donacions de particulars i empreses (711.247 quilos). En aquesta darrera quantitat s'hi inclouen, per exemple, tot allò que es rep a través de campanyes com les del Gran Recapte. En total, al llarg del 2018, el Banc dels Aliments de Girona va distribuir menjar per un valor aproximat de 4,7 milions d'euros (MEUR).33.224 beneficiarisEl Banc dels Aliments no reparteix mai directament el menjar, sinó que el fa arribar a les persones necessitades a través d'entitats benèfiques. L'any passat, van ser-ne 86, que al seu torn van fer arribar els aliments a 33.224 persones necessitades. A partir del 2013, quan es va arribar al pic de 42.427 beneficiaris, la xifra de persones que reben ajuda del Banc dels Aliments ha anat a la baixa. I l'any passat la tònica es va mantenir amb un descens del 7% (perquè al 2017, a través del Banc dels Aliments de Girona es van atendre 35.620 persones).Segons concreta Frederic Gómez, aquesta davallada s'explica per diversos motius. En part, obeeix a l'aplicació de la nova renda garantida de ciutadania i al "control cada cop més estricte" per part dels serveis socials (que són les que avaluen i deriven les persones necessitades cap a les entitats benèfiques). Però també hi ha altres causes. Per una banda, perquè durant aquests darrers anys hi ha hagut immigrants que, després de veure's immersos en la crisi, han optat per tornar als seus països d'origen. Però per altra banda, perquè com que la situació econòmica comença a millorar, també hi ha aturats que han trobat feina. I que, per tant, ara ja no necessiten rebre ajudes alimentàries per poder tirar la família endavant. Crida a trobar més voluntarisPrecisament, el president del Banc dels Aliments ha explicat que dos dels voluntaris de l'entitat ara ja no hi col·laboren perquè han aconseguit trobar feina. I per això, ha fet una crida als particulars perquè se sumin a la tasca que fa el Banc i els ajudin a preparar i repartir les comandes per a les entitats benèfiques.Actualment, el Banc dels Aliments de Girona té 57 voluntaris (que es troben al magatzem, a les oficines o formen part de l'equip que fa xerrades als col·legis per evitar el malbaratament). Gómez concreta que els farien falta entre deu i quinze més. I que, sobretot, allò que necessiten amb més urgència són conductors de furgonetes.En aquests moments, el Banc disposa de tres d'aquests vehicles. El darrer dels quals els ha arribat fa pocs dies, gràcies a una donació feta pel Banc Mundial dels Aliments (The Global Foodbanking Network). Làctics, fruita fresca i begudesLa memòria del 2018 del Banc dels Aliments de Girona recull que, per aquest ordre, allò que es va recollir més van ser làctics, fruita fresca, begudes, conserves vegetals, oli i carn fresca. I pel què fa a persones ateses, la comarca que va concentrar més beneficiaris va ser el Gironès, seguida de la Selva, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i el Pla de l'Estany. Durant l'any passat, a més, el Banc va introduir un nou sistema informàtic -anomenat 'tribal'- que analitza què hi ha en cada moment al magatzem de Girona i calcula quins han de ser els lots de menjar que ha de rebre cada entitat benèfica.D'ençà que es va crear, al 1988, el Banc dels Aliments de Girona ha passat de repartir 5 tones de menjar a tancar l'any passat amb les gairebé 2.667 tones. L'entitat calcula que, al llarg d'aquestes tres dècades, ha repartit 24.847 tones d'aliments; o el que és el mateix, gairebé 25 milions de quilos.

Anar al contingut