Diada de Santa Úrsula d'ambició, caigudes i sense el "castell impossible"

Les colles de Valls acomiaden la temporada a la plaça del Blat amb grans castells com el 2d8 de la Vella i el 4d9 de la Joves

Redacció/ACNActualitzat

La diada de Santa Úrsula arribava carregada d'emoció i ambició, fins i tot amb la promesa d'intentar el "castell impossible", el 3 de 9 sense folre. Les caigudes, però, han complicat la jornada que, malgrat tot, ha pogut lluir castells de gamma extra.

La Vella i la Joves dels Xiquets de Valls han rivalitzat per descarregar els millors castells a la plaça del Blat. 

La primera ronda ha estat espectacular. La Joves Xiquets de Valls ha tornat a demostrar el seu bon estat de forma, després de quedar segons en el Concurs de Castells de Tarragona, obrint la jornada amb un controlat 4d9 net.

La Colla Joves dels Xiquets de Valls ha descarregat el 4d9sf en la primera ronda de la diada de Santa Úrsula
La Colla Joves dels Xiquets de Valls ha descarregat el 4d9sf en la primera ronda de la diada de Santa Úrsula (ACN/Anna Ferràs/Ariadna Escoda)

Ja el van aconseguir al Concurs de Castells de Tarragona i és l'única colla que ha aconseguit corona i descarregar aquest castell aquesta temporada.

La Vella ha agafat força amb el 4d9 amb folre i l'agulla, una construcció inèdita a plaça aquesta temporada. La fita ha estat una injecció de moral davant del bon moment dels diables vermells.

La "bèstia indomable" ha protagonitzat la segona ronda. Els rosats han pogut descarregar el 2d8 net, que no ha pogut carregar la Joves.

L'enxaneta de la colla Vella Xiquets de Valls aixeca l'aleta del 2 de 8 net
L'enxaneta de la colla Vella Xiquets de Valls aixeca l'aleta del 2 de 8 net (ACN/Anna Ferràs)

El de la Joves ha caigut quan la canalla desmuntava. Els de camisa vermella finalment han optat pel 3 de 9 amb folre que han descarregat per vuitena vegada aquesta temporada.


Tercera ronda de caigudes i serveis mèdics

Les caigudes han marcat l'última ronda amb la caiguda del 5de9 amb folre dels vermells i la caiguda del 3d9 dels rosats.

La Joves ha mirat de tancar la temporada carregant i descarregant un dels castells de gamma extra, el 5 de 9 amb folre, "la supercatedral". Han desmuntat el primer i ho han tornat a provar tot i la pluja. Han estat a punt de carregar-lo, però la pinya s'ha obert i han tingut una mala caiguda.

La diada ha quedat aturada a la plaça del Blat mentre els equips mèdics feien la valoració dels ferits amb totes les lliteres ocupades. Els de la camisa rosada han esperat el seu torn, que s'ha reprès una hora més tard, a les quatre de la tarda.

El balanç de ferits provisional de les dues colles és de 13 persones que han estat traslladades a l'Hospital Pius de Valls pel Sistema d'Emergències Mèdiques.


El moment del "castell impossible"

La Vella ha volgut tancar la tercera ronda amb el 3 de 9 net, batejat com "el castell impossible", que no s'ha aconseguit descarregar mai.

Aquesta construcció no s'havia tornat a intentar des que les dues colles vallenques el van carregar el 2019. Els de la camisa rosada l'han carregat amb control fins a l'acotxador, però l'enxaneta no ho ha vist clar i no ha pujat. El castell, llavors, ha caigut.

3 de la 9 de la Vella de Valls carregat fins a l'acotxador
3 de la 9 de la Vella de Valls carregat fins a l'acotxador

Finalment, la Colla Vella Xiquets de Valls ha acabat la jornada amb un 3 de 9 amb folre sense complicacions.

Joves i Vella han fet un pilar de cinc de comiat.


Pilarín Bayés i crits d'independència

A la plaça han tornat els crits per la independència davant de les autoritats, al balcó de l'Ajuntament. La il·lustradora Pilarín Bayés ha presidit la jornada de Santa Úrsula i ha estat l'encarregada de fer el sorteig de l'ordre d'actuació.

 

ARXIVAT A:
Castellers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut