Tarragona

Els Verds destronen la Vella i recuperen l'hegemonia al Concurs de Castells

La Colla Joves Xiquets de Valls queda segona i completa el podi la Vella de Valls

Redacció/ACNActualitzat

Els Castellers de Vilafranca s'han proclamat aquest diumenge guanyadors del Concurs de Castells de Tarragona, que s'ha celebrat a la Tarraco Arena i que tornava a fer-se després de quatre anys per la pandèmia.

Els Verds recuperen així l'hegemonia del món casteller, que els va dur a imposar-se al Concurs en vuit edicions consecutives, entre el 2002 i el 2016. En l'última edició abans del parèntesi de la pandèmia, el 2018, va guanyar la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que enguany ha estat tercera.

El podi l'ha completat la Colla Joves Xiquets de Valls, segona. Les dues colles vallenques han apostat pels castells nets, la torre de 8 i el 4 de 9, com a castells de màxima dificultat.


Alegria després del parèntesi pandèmia

"Estem molt contents del nivellàs mostrat", ha apuntat en roda de premsa el cap de colla dels Verds, Sisco Benet, que ha celebrat el triomf de la seva entitat.

Tant els vilafranquins, com les colles vallenques i l'organització -Coordinadora de Colles Castelleres i Ajuntament de Tarragona- han ressaltat la "represa impressionant" que està vivint el món casteller després de l'aturada pandèmica.

Benet ha recordat que fa deu mesos les colles encara sortien a plaça "amb una mascareta que la meitat dels castellers no volien", i ha reivindicat que Verds, Joves i Vella van signar ara fa un any el "manifest de Sant Fèlix" per exigir la fi de les restriccions sanitàries per alçar castells.

"Som les tres colles que, malgrat els entrebancs i els pals a les rodes, hem buscat esforços d'on fos per arribar fins avui"


Frec a frec fins a la renúncia de la Joves

Els Verds han quedat classificats en primer lloc després de la renúncia a actuar en cinquena ronda de la Colla Joves Xiquets de Valls, amb qui han mantingut un frec a frec durant tota la competició.

Els de Vilafranca han aconseguit 8.485 punts. La Joves, 8.050 punts. I la Colla Vella dels Xiquets de Valls, 5.755 punts.

 

Un concurs disputat

Aquest matí de diumenge han competit les 12 colles que tenen més puntuació en el rànquing general de la temporada.

Els Castellers de Vilafranca han obert les rondes individuals amb un imponent 3 de 10 amb folre i manilles.

La Tarraco Arena Plaça ha emmudit amb l'actuació dels Verds, que han aixecat el castell amb una velocitat de vertigen. El silenci, acompanyat pel so de les gralles, l'ha trencat l'eufòria de la plaça amb l'aleta de l'enxaneta.

El tronc dels Verds ha aguantat a la perfecció la descarregada per tancar el primer gran castell de la jornada.


També en primera ronda, la Colla Joves Xiquets de Valls ha descarregat el 4 de 9 net, després de dos intents, un fet que els penalitza a la classificació. El castell ha aguantat estoicament una descarregada plena de suspens.


Les altres dues colles que han actuat de manera individual en primera ronda han estat la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

La colla vallenca ha carregat la torre de 8 neta, però el tronc ha cedit en el moment de descarregar el castell quan ja havia sortit el pom de dalt.

La colla local, per la seva banda, ha intentat el 9 de 8 amb dues enxanetes, que s'ha esfondrat quan la canalla intentava coronar el castell.

Segona ronda amb caigudes

La segona ronda ha estat la de les caigudes. Ni Vilafranca, ni les colles vallenques ni la Jove Xiquets de Tarragona han pogut completar els cartells que portaven a plaça.

Els Verds han fet llenya amb el 4 de 10 amb folre i manilles, a la Vella li ha caigut el 4 de 9 net i a la Joves, el 2 de 8 net.

La colla local, per la seva banda, ha deixat en intent desmuntat el 3 de 9 amb folre.

La millor actuació d'aquesta segona ronda se l'emporten els Xiquets de Tarragona i els Moixiganguers d'Igualada, que han pogut coronar el 3 de 9 amb folre. Seguint la dinàmica de la ronda, però, els dos castells han caigut poc després de fer l'aleta i només comptabilitzen com a castells carregats.

Els Moixiganguers d'Igualada plantant el 3 de 9 amb folre en la segona ronda del Concurs de Castells de Tarragona (Jordi Borràs/ACN)

 

Sentència a la quarta ronda

Tot i l'entrebanc en segona ronda amb el 4 de 10, els Verds s'han refet en les dues rondes següents. Primer, assegurant amb el 5 de 9 amb folre en tercera ronda. En la quarta i definitiva ronda, la colla vilafranquina ha sentenciat el Concurs en carregar el 4 de 9 net, amb què avançaven la Joves de Valls.

A la tercera i quarta ronda, la Joves Xiquets de Valls ha aconseguit el segon lloc del podi carregant la torre de 8 neta i el 5 de 9 amb folre.

La Vella ha descarregat el 3 i el 4 de 9 folrats.


Jove Xiquets i Xiquets de Tarragona, 4t i 5è lloc

La Colla Jove Xiquets de Tarragona s'ha acabat situant en quarta posició malgrat que ha fet llenya a les dues primeres rondes. Han sumat 4.825 punts gràcies a haver carregat el 2 de 9 amb folre i manilles i prèviament haver descarregat el 3 i el 4 de 9 folrats.

El cinquè lloc l'han rubricat els Xiquets de Tarragona amb 3.805 després de descarregar el 5 de 8 i el 4 de 9 amb folre, a més de carregar el 3 de 9. Els han seguit els Moixiganguers d'Igualada, que han debutat a la jornada central del Concurs exhibint el 2 de 8 amb folre i el 5 de 8, mentre han carregat el 3 de 9 amb folre, fet que els ha dut a rubricar 3.265 punts.

Seguidament, els Capgrossos de Mataró han quedat setens amb 2.345 punts gràcies al 3, al 4 i al 5 de 8. Al seu torn, els Castellers de Sants han sumat 2.255 punts, amb el 2 de 8 amb folre, el 3 i el 4 de 8. Els segueixen els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, amb 2.170 punts després de descarregar el 3 i el 4 de 8, mentre el pilar de 7 amb folre ha quedat en carregat.

La classificació continua amb els Castellers de Barcelona, que han aconseguit 2.135 punts descarregant el 3 i el 4 de 8 i carregant la torre de 8 folrada, mentre que els Xiquets de Reus han sumat 2.000 punts descarregant la torre de 8 amb folre, el 3 de 8 i el 4 de 7 amb agulla.

Els Castellers de Sabadell han tancat el rànquing d'aquest diumenge amb 1.630 punts després de completar el 4 de 8, el 9 de 7 i el 5 de 7.


Una jornada emocionant

El concurs ha tornat a prendre el pols al món casteller, quatre anys després de l'última competició, ja que el 2020 la pandèmia va obligar a suspendre'l.

A banda de les 12 colles que han actuat aquest diumenge, el Concurs de Castells de Tarragona ha tingut dues jornades prèvies on s'han enfrontat les següents millors 29 colles classificades durant la temporada.

Dissabte, la mateixa Tarraco Arena Plaça va reunir 17 colles, amb els Castellers de la Vila de Gràcia com a guanyadors. El podi el van completar els Marrecs de Salt, en segona posició, mentre que els Nens del Vendrell i els Sagals d'Osona van empatar en el tercer lloc.

 

ARXIVAT A:
Castellers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut