La Blanca feia més de mig segle que vivia en aquest pis del barri Gòtic de Barcelona (CCMA)

Desnonen la Blanca del pis del Gòtic on ha viscut 55 anys per l'impagament de 89 euros

L'entitat Resistim al Gòtic en culpa l'Ajuntament, però el consistori assegura que ha posat sobre la taula una proposta que la propietat rebutja

RedaccióActualitzat

Aquest dijous han desnonat la Blanca, la veïna de 78 anys del Gòtic a qui volien fer fora del pis per no haver pagat a temps 88,8 euros. El cas va quedar aturat gràcies a la pressió de les entitats, però finalment no s'ha arribat a cap acord amb la propietat i l'Ajuntament. És per això que, aquest matí, la dona ha hagut de marxar del pis on ha viscut durant 55 anys.

L'origen del cas es remunta al 2017, moment en què els propietaris i la inquilina van acordar unes obres de millora a l'habitatge -assumides per la propietat- amb la contraprestació d'augmentar en 88,8 euros mensuals el lloguer. La Blanca no va pagar inicialment les dues primeres mensualitats, és a dir, 177,6 euros, perquè creia que les reformes no s'adequaven al pactat.

Ella i el seu marit, que ja és mort, no estaven conformes amb la feina feta. Havien quedat, entre altres coses, zones sense tapar al bany o calaixos de la cuina mal encaixats, i, segons ells, tot plegat no es corresponia amb el que s'havia acordat.

Amb tot, la propietat de l'immoble ho va denunciar i, finalment, l'Audiència Provincial de Barcelona li va acabar donant la raó en considerar que el retard en el primer impagament ja era motiu suficient per dictar una ordre de desnonament. De res va servir que la veïna acabés abonant tot l'import que devia.
 

Al novembre s'arriba a un principi d'acord

Al mes de novembre s'aconsegueix aturar el cinquè intent de desnonament. En aquell moment, les parts arriben a un principi d'acord en què la propietat accepta negociar un lloguer a preu de mercat, ja que la Blanca tenia un contracte de renda antiga i pagava 340 euros mensuals.

La proposta era que la propietat rebés un lloguer de 1.000 euros, que la dona continués pagant la mateixa renda i que l'Ajuntament hi afegís la resta de l'import. Tot plegat, fins que la veïna pogués accedir a un pis social, amb data màxima del voltant d'un any.

Doncs bé, aquest principi d'acord finalment s'ha trencat i la Blanca s'ha vist obligada a marxar després de viure en aquest immoble des del 1968. De moment, s'allotjarà en una pensió a l'Eixample, que s'ha activat com a lloc d'emergència i fins que no tingui accés a un habitatge públic.
 

L'entitat Resistim al Gòtic en responsabilitza l'Ajuntament

L'entitat Resistim al Gòtic, que ha estat lluitant per evitar el desnonament, acusa l'Ajuntament de Barcelona de fer-se enrere i no voler assumir el pagament. En canvi, el consistori ho nega i assegura que és la propietat qui no ha acceptat finalment el pacte.

En un comunicat, l'associació lamenta que l'executiu municipal hagi trencat "a última hora i de manera totalment opaca i vergonyosa un acord que estava fet":

El col·lectiu ha reconegut que els pagaments de quotes de lloguer a propietaris és una solució "perversa" perquè "no ataquen l'arrel del problema". Però defensen que permeten a persones en procés de desnonament continuar vivint a la seva llar habitual mentre tenen un pis d'emergència.

Així mateix, l'entitat hi veu un canvi de criteri polític relacionat amb la manca de polítiques d'habitatge del nou consistori.
 

El consistori explica que no podia avalar

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han explicat que no hi ha hagut acord per una qüestió d'aval, que asseguren que reclamava la propietat de l'immoble.

La proposta del govern municipal era donar un un ajut d'emergència social a la dona en concepte d'habitatge per tal que es pogués quedar al seu pis, però, segons el consistori, no pot avalar pagaments de tercers.

Les mateixes fonts han indicat que la propietat ha rebutjat aquesta opció.

 

ARXIVAT A:
JudicialHabitatge
Anar al contingut