Els denunciants formaven part de l'escolania del monestir en la dècada dels 60 i 70
Els denunciants formaven part de l'escolania del monestir en la dècada dels 60 i 70
Madrid

Denuncien abusos a menors en l'internat religiós del Valle de los Caídos

Els denunciants volen "justícia i reparació" pels abusos que van patir quan eren nens i la congregació del monestir deixa la investigació "a la providència divina"

Dos homes denuncien que van patir abusos sexuals quan eren menors i estudiaven interns amb els monjos benedictins que custodien la basílica del Valle de los Caídos, a Madrid.

Segons publica el diari El País, els denunciants van estar interns al monestir en la dècada dels 60 i 70. A l'escolania del Valle de los Caídos vivien, estudiaven i també formaven part del cor infantil que cantava a les misses tant del monestir com de la basílica. 

Denuncien que alguns religiosos els van fer tocaments i rebien amenaces i pressions perquè no expliquessin a ningú el que passava darrere els murs de l'edifici.

Han portat la seva denúncia a la comissió especial aprovada pel Congrés dels Diputats per estudiar els casos de pederàstia dins l'Església catòlica a Espanya

El relat d'aquestes dues víctimes d'abusos durant la infància en una institució catòlica assenyalen sis religiosos: tres abusadors directes i els altres tres que van presenciar o coneixien els fets. 

En un dels casos, el monjo aprofitava el seu càrrec com a encarregat de la destil·leria del monestir per cometre els abusos als nens interns: "Ens donava una copeta de licor i després abusava de nosaltres." 

Altres abusos es donaven en el moment de la confessió, quan els menors estaven a obligats a situar-se a poca distància dels religiosos. 

Cap d'ells s'han atrevit fins ara a explicar a ningú què passava dins els murs del monestir perquè estaven lluny de les seves famílies i "a la mercè dels mateixos abusadors". Demanen ara que hi hagi "justícia i reparació" per uns fets que no es podien denunciar en aquell moment perquè suposava atacar un dels pilars de la dictadura. 

Les denúncies dels fets que van passar al Valle de los Caídos figuren en els informes que el diari El País va entregar al Vaticà i a l'Església espanyola i que recollien acusacions per abusos a menors contra 451 capellans i seglars. L'Església espanyola va encarregar a començaments d'any una auditoria sobre els casos de pederàstia al bufet d'advocats Cremades & Calvo Sotelo, lligat a l'Opus Dei.

Malgrat el temps que ha passat, el diari ha pogut comprovar que cap investigador s'ha posat en contacte amb els capellans denunciats que encara són vius.

Des de l'abadia del Valle de los Caídos, el prior prefereix mantenir el silenci i deixar el curs de la investigació sobre casos de pederàstia en mans de "la providència divina".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia MenorsEsglésia
Anar al contingut