Tajani: "És una vergonya que instrumentalitzin les meves paraules sobre el feixisme"
Tajani: "És una vergonya que instrumentalitzin les meves paraules sobre el feixisme"

Demanen la dimissió de Tajani per haver dit que Mussolini "va fer coses positives"

Després d'afirmar-ho en una entrevista, el president de l'Eurocambra ha assegurat que és antifeixista i que s'han manipulat les seves paraules

RedaccióActualitzat

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, defensa la gestió del dictador Benito Mussolini a Itàlia, abans de seguir les directrius d'Adolf Hitler. Tajani diu, en una entrevista al mitjà italià Radio 24, que Mussolini "va fer coses positives", especialment a l'obra pública. El polític italià remarca que han manipulat les seves paraules, però dos grups d'esquerres li demanen la dimissió

En un programa de ràdio de to humorístic i satíric, el polític de Forza Italia -el partit impulsat per Berlusconi- destaca el llegat que ha deixat el Duce:

"Fins que no va declarar la guerra a tot el món seguint Hitler, fins que no es va convertir en promotor de les lleis racials, va fer coses positives com construir infraestructures al nostre país"

Tajani assegura que ell "no ha sigut mai un feixista", però afegeix que, "sent honest, Mussolini va construir carreteres, ponts, edificis, centres esportius i va reclamar moltes parts" d'Itàlia.

"Des del punt de vista dels fets concrets, no es pot dir que no aconseguís res", afirma el president del Parlament Europeu, que admet que el Duce "no va ser un defensor de la democràcia però va fer algunes coses, i sempre hem de dir la veritat. Quan algú fa un judici històric ha de ser objectiu."

Tajani afirma que han manipulat les seves paraules: "Soc un antifeixista convençut"
 

Tajani: "És una vergonya que instrumentalitzin les meves paraules sobre el feixisme" 

Davant les crítiques que li han plogut, Antonio Tajani ha explicat després que és un "antifeixista convençut" i que li han manipulat les declaracions.

En el seu compte de Twitter assenyala textualment:

"És una vergonya que instrumentalitzin les meves paraules sobre el feixisme. Sempre he sigut un antifeixista convençut. No permetré que ningú insinuï el contrari. La dictadura feixista, les seves lleis racials i les morts que va causar, són la pàgina més negra de la història italiana i europea"


Els Verds i l'Esquerra Unitària reclamen la dimissió de Tajani

Però a l'Eurocambra, i Brexit a banda, no es parla gairebé de res més. Fins al punt que dos grups d'esquerres li demanen la dimissió, concretament l'Esquerra Unitària i els Verds.
 


El copresident del grup ecologista, Philippe Lamberts, ha defensat davant la cambra que la Unió Europea es va crear per evitar reviure el feixisme. I acabava amb aquestes paraules:

"Demano al president del Parlament que retiri aquestes declaracions. Si no s'ha de retirar ell mateix"

Després de matisar les seves declaracions, Tajani s'ha disculpat a través d'un comunicat, tal com li havien demanat els socialistes i els liberals.
 


La família política del president de l'Eurocambra, el PP europeu, l'ha defensat. Ho ha fet Esteban González Pons:

"Antonio Tajani és un demòcrata, i Tajani comparteix amb el meu grup parlamentari la condemna del feixisme, la condemna del franquisme, la condemna del nazisme i la condemna del comunisme. Tots podem cometre un error en els mitjans de comunicació"

Mentre González Pons intervenia a la cambra se li ha encarat una eurodiputada comunista italiana fins que l'han fet tornar al seu escó.

A Tajani també li ha contestat el president Carles Puigdemont. Diu en un tuit que no se li pot negar que és coherent, perquè va impedir que tant ell com el president Quim Torra fessin una conferència al Parlament Europeu i, en canvi, en va autoritzar una de Vox.
 

 

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuItàlia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut