Josep Maria Garrigós, supervivent d'abusos sexuals als Maristes, a la comissió sobre pederàstia a l'Església del Parlament
Josep Maria Garrigós ha estat un dels testimonis que ha parlat en la primera sessió de la comissió

"Deixeu el mòbil i escolteu": un supervivent d'abusos a Maristes a diputats del Parlament

Els supervivents d'abusos sexuals infantils reclamen a la comissió sobre la pederàstia a l'Església que els casos no prescriguin i més recursos per a les víctimes

RedaccióActualitzat

"Que què espero d'aquesta comissió? Que deixeu el mòbil i ens escolteu." Són paraules de Josep Maria Garrigós, supervivent d'abusos sexuals als Maristes. Es dirigia als diputats del Parlament que assistien a la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església, aquest dimarts, la primera que es crea a l'Estat sobre aquesta qüestió.

"Dels cinc diputats que éreu aquí, un el 80% del temps ha estat amb el telèfon; dos, la meitat del temps i, altres dos, molt poquet", ha seguit. "Fiqueu-vos a la nostra pell. Si heu vingut aquí a escoltar, us ve d'una hora sense mòbil? Què fareu? Ara em contestareu que ho veureu al Canal Parlament o que us imprimireu el resultat, que seran unes 180-200 pàgines transcrites, mones, amb l'escut a dalt... Però si podeu escoltar i no escolteu. Em voleu fer creure que fareu alguna cosa a la sala gran?"

Aquest és el vídeo del moment:

 

Supervivents d'abusos sexuals infantils com ell han reclamat que es treballi en la prevenció, la formació, el retiment de comptes dels abusadors i les seves institucions i la reparació a les víctimes.

Entre altres coses, han demanat que els abusos sexuals a menors no prescriguin, ni per la via penal ni per la civil, perquè el trauma dura tants anys que molts d'ells triguen dècades a poder verbalitzar i denunciar els abusos.

Primera sessió de la comissió sobre pederàstia a l'Església del Parlament
La comissió sobre pederàstia a l'Església que es fa al Parlament és la primera que es fa a l'Estat sobre aquesta qüestió (ACN)

Manuel Barbero, el pare que primer va denunciar el cas dels Maristes, ha afirmat que les víctimes estan lligades de mans i assegura que moltes víctimes s'han sentit abandonades per les administracions. Segons els seus càlculs, Joaquim Benítez, l'abusador confés del seu fill, passarà uns 14 anys a la presó, cosa que costarà uns 500.000 euros a les arques públiques. "Quants diners hem dedicat a les víctimes?", ha preguntat.

També han recriminat a l'Església que encara segueixi tapant casos i no indemnitzi els afectats i, al govern, que no s'hagi fet prou en els últims set anys. Demanen que hi hagi més recursos per a la sanitat pública perquè pugui atendre com més aviat millor casos com els seus.

Els testimonis asseguren que molts no s'han pogut pagar l'atenció psicològica i psiquiàtrica necessària per la via privada.

ARXIVAT A:
Pederàstia EsglésiaParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut