Barcelona

Sentència cas Maristes: 21 anys i 9 mesos de presó per a Benítez per abusar de 4 alumnes

L'Audiència diu que no hi ha proves d'encobriment dels Maristes, però hauran de pagar 120.000 euros a les víctimes

RedaccióActualitzat

La sentència pel cas conegut com a Maristes, condemna Joaquín Benítez a 21 anys i 9 mesos de presó per quatre casos d'abusos sexuals mentre va ser professor d'educació física de l'escola Maristes-les Corts de Barcelona.

L'Audiència de Barcelona el condemna concretament per abusos sexuals a quatre menors d'edat entre 2006 i 2010, en dos dels casos de manera continuada, i no només per tocaments sinó considera provat que hi va haver felacions i fins i tot penetració. 

El tribunal també li imposa una indemnització de 120.000 euros a les víctimes per danys morals.
 

 

 

L'acusat entrant a l'Audiència de Barcelona
 

 

L'Audiència de Barcelona inhabilita l'acusat per exercir de professor durant 13 anys i 8 mesos, i dicta una ordre d'allunyament i la prohibició de comunicar-se amb les víctimes.

La sentència subratlla que Benítez tenia un despatx propi amb una llitera on feia passar els alumnes per fer-los massatges per alleujar possibles lesions, "aprofitant-se de la seva ascendència i jerarquia com a professor d'educació física", però també de la "confiança que els alumnes tenien dipositada en ell". Sota aquesta condició, va abusar dels quatre alumnes en diverses ocasions entre el 1999 i 2011.

A les conclusions es diu que el mal que va fer als menors va molt més enllà de les lesions físiques.
 

"Van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat, i això ha condicionat com són com a adults (···) Avui són els home que són, en part, per haver patit la conducta de l'acusat. I això no té preu ni reparació possible"

"[El dany a les víctimes] res té a veure amb lesions físiques o seqüeles associades a la recuperació o hospitalització. S'ha condicionat el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d'edat per la comissió d'un fet pervers i odiós que va suposar la seva primera experiència sexual i que ha incidit de forma permanent en la seva vida"

 


Responsabilitat dels Maristes

L'Audiència diu que no hi ha proves d'encobriment dels Maristes però afirma que hauran de pagar 120.000 euros a les víctimes, com a responsable civil subsidiari, si Benítez no ho fa. Les indemnitzacions es reparteixen entre 10.000 i 60.000 euros.

El pare d'una de les víctimes, Manuel Barbero demana que s'investigui l'actuació de l'escola i que es repari el dany a les víctimes.

"L'administració ha d'obrir un expedient d'investigació. I en el cas que l'expedient vegi que no han obrat bé, - que evidentment no ho han fet, però que s'investigui-, que es sancioni a Maristes. I si amb aquesta sanció s'ha de rescabalar i reconèixer l dany que s'ha fet a multitud de víctimes, - que estem parlant de més de 70 víctimes-, doncs que es repari el dany que se'ls ha fet."

El Tribunal afirma que pot tenir sospites, però no la certesa, que la institució estigués al corrent de les activitats delictives del seu professor, almenys fins al 2011. Tot i això, li recrimina que tingués una conducta imprudent i de falta de control dels abusos sexuals que cometia Benítez amb els alumnes.

 

Tretze denúncies més que havien prescrit

El professor s'enfrontava a peticions de fins a 36 anys de presó per haver comès abusos sexuals sobre almenys quatre alumnes menors d'edat entre els anys 2006 i 2010. Hi havia 13 denúncies més en la seva contra que es van arxivar perquè els delictes havien prescrit.

La sentència arriba un mes després del judici contra ell, que es va fer a l'Audiència de Barcelona l'última setmana de març i on l'acusat va admetre dos dels abusos. Durant el judici, però, va implicar la direcció dels Maristes de Sants-les Corts. Va assegurar que se sentia emparat per ells perquè, des del 1986 sabien que havia abusat d'un menor i que, aleshores, només el van amonestar.

La institució educativa ho nega i manté que només va tenir constància d'un abús l'any 2011 i que no ho va explicar a les famílies perquè la víctima va demanar discreció.

 

Joaquim Benítez declarant fa un mes al judici pel cas d'abusos sexuals a menors (ACN)​
 

Dures acusacions de la Fiscalia a la direcció dels Maristes

De fet, en el seu informe final, la Fiscalia va ser especialment dura amb l'actitud de la direcció dels Maristes. Els va acusar d'encobriment i d'estar només preocupats per les indemnitzacions. Va acusar la Fundació Champagnat, propietària del centre, com a "plenament responsable" dels fets i la va acusar d'actuar amb "mala fe processal" per obstruir la investigació de la policia.

El cas es va començar a investigar el 2016 després de la denúncia d'un dels menors, el pare del qual, Josep Barbero, s'ha convertit en el símbol de la lluita contra els abusadors de menors.

ARXIVAT A:
Pederàstia Agressió sexualReligióMenorsEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut