Frankfurt

De què serveix que el Banc Central Europeu abaixi els tipus?

RedaccióActualitzat

Quan el Banc Central Europeu abaixa els tipus d'interès de les subhastes de diners destinades als bancs, una certa mecànica econòmica es posa a funcionar.

Així, també hauria de disminuir a la llarga l'euríbor, els interessos dels préstecs que paguen les empreses i les famílies. I si, per exemple, paguem menys per les hipoteques, vol dir, en teoria, que tindrem més diners per gastar. Si gastem més augmentarà el consum i es reactivaran les empreses, que hauran de tornar a produir el que haguem consumit. Tot perquè l'economia remunti.

El professor Josep Soler sosté que "en moments d'inflació baixa i de recessió econòmica, el que és important és tenir uns tipus molt baixos per animar que el diner es mogui, que es demanin crèdits, que circuli el diner".

A més, sobre el paper, la baixada del preu del diner també devalua la moneda i això facilita les exportacions, factor crucial en un moment en què les vendes a l'exterior tiren el carro de l'apallissada economia estatal. Això és perquè, diu el professor Soler, "si els tipus d'interès baixen també tindré menys interès a acumular euros, i per tant, també faria que baixés la fortalesa de l'euro".

Però els efectes d'aquesta dinàmica que generen els tipus d'interès baixos té ara molt poc joc, ja que el preu del diner es troba a tocar zero, al 0,25%, i, per tant, Draghi té molt poc marge de maniobra.

Per això el Banc Central Europeu barreja les peces en busca d'altres jugades, les anomenades mesures no convencionals, que tornin el crèdit a les famílies i les petites i mitjanes empreses i allunyin el fantasma de la caiguda de preus, la deflació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut