Madrid

De Guindos no escatimarà diners per a Bankia i diu que la fusió va ser un error

El govern espanyol s'ha compromès a aportar tots els diners que siguin necessaris per sanejar el grup BFA-Bankia, cosa que n'hi donarà el control a través d'una participació que es vendrà "en el termini més breu possible", ha dit al Congrés dels Diputats el ministre d'Economia, Luis de Guindos. En la compareixença, a petició pròpia, De Guindos ha dit que el nou equip gestor del grup haurà de renovar els consells d'administració de Bankia i de la seva matriu, BFA, perquè tinguin professionals independents. L'entitat, el sanejament de la qual s'estima en uns 7.100 milions d'euros, haurà de presentar un pla de viabilitat en menys d'un mes. De Guindos també ha afirmat que la fusió i la sortida a borsa de Bankia van ser "un error".

RedaccióActualitzat
Luis de Guindos ha destacat que ara "començarem a depurar tots els errors". "La fusió de les entitats no era la més adequada, ni la sortida a borsa, i ara ho hem d'anar corregint", ha admès.

El ministre ha explicat que BFA-Bankia haurà d'atresorar uns 1.900 milions més per comptar amb un matalàs de capital que el cobreixi millor contra el risc immobiliari. Això eleva el sanejament total del grup fins als 9.000 milions, encara que no vol dir que aquesta hagi de ser la quantitat que aporti l'Estat.

A més, el nou equip gestor ha de renovar els consells d'administració de Bankia i de la seva matriu, BFA, ja que "la gestió professionalitzada és un dels requisits imprescindibles per atraure futurs inversors i garantir la viabilitat de l'entitat". Però abans, el nou equip gestor ha de reduir el nombre de membres del consell d'administració de Bankia i BFA i renovar els actuals membres, majoritàriament polítics, optant per persones independents perquè tots siguin "professionals de reconegut prestigi".

Una altra de les tasques del nou equip liderat per José Ignacio Goirigolzarri serà presentar un pla de viabilitat en menys d'un mes perquè l'Estat pugui aportar els diners necessaris, després de prendre el control del grup a través del bescanvi de l'ajuda de 4.465 milions que va rebre quan es va crear.

Aquest pla, que ha d'aprovar el Banc d'Espanya, recollirà els diners que necessita el grup per emprendre el sanejament del seu risc immobiliari, uns 9.000 milions, i per permetre que els comptes del 2011 es firmin "sense excepcions pels auditors". Per això serà clau saber a quant ascendeix el forat del grup, que va ser el motiu perquè l'auditora no signés els comptes, per tal de dilucidar quants diners haurà d'aportar l'Estat.

El govern insisteix que donarà suport "plenament" a les necessitats de capital que resultin del pla de viabilitat que es presenti.

En primer lloc, l'Estat canviarà l'ajuda de 4.465 milions concedida a canvi de la presa de control de la matriu de Bankia, quan en tingui una valoració del grup i el vistiplau de Brussel·les, i després aportarà els diners per recapitalitzar al grup.

Es reforçarà BFA mitjançant una ampliació de capital plenament subscrita per l'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), i després es recapitalitzarà també la seva filial, Bankia, amb una altra ampliació. Com que en aquest últim cas es tracta d'una entitat que cotitza, De Guindos ha explicat que en aquesta ampliació de capital, els actuals accionistes tindran drets de subscripció preferent i estarà assegurada en la seva totalitat per la capçalera del grup BFA, que és qui controla el 45 % de Bankia.

Així, al final del procés, el grup BFA-Bankia serà "un banc controlat per l'Estat i una de les entitats més solvents i sanejades, de manera que pugui aprofitar tot el potencial de creixement i rendibilitat de l'entitat", ha conclòs De Guindos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut