Dani Alves en el judici a principis de febrer
La sentència condemna Alves a quatre anys i mig de presó

Dani Alves encara no ha pagat la fiança d'un milió i passarà una altra nit a la presó

Després d'un any i dos mesos en presó provisional, l'Audiència de Barcelona ha estimat aquest dimecres el recurs de la defensa per posar-lo en llibertat

RedaccióActualitzat

Dani Alves no ha abonat la fiança d'un milió d'euros imposada per la justícia i, per tant, passarà una altra nit a la presó de Brians 2. Aquest dimecres l'Audiència de Barcelona va estimar el recurs presentat per la defensa de l'exfutbolista, que tornava a demanar que se l'alliberés.

L'expectativa mediàtica a les portes del centre ha estat molt alta, però finalment s'ha confirmat que no en sortiria aquest dijous perquè no ha pogut dipositar el milió d'euros que li ha imposat el tribunal per sortir en llibertat provisional, mentre es resolen els recursos contra la sentència que el va condemnar per violació.

Alves està condemnat a quatre anys i mig de presó, però la sentència no és ferma i la justícia pot trigar encara mesos a resoldre tots els recursos. El tribunal argumenta que una mesura tan costosa com la presó preventiva ha de ser revisada una vegada dictada sentència en primera instància, i així ho ha fet després del recurs de la defensa.

A Alves li faltava un mes per complir una quarta part de la condemna, el moment en què els presos poden accedir per primer cop a permisos.
 

Sense passaport i amb ordre d'allunyament de la víctima

Més enllà de la fiança milionària, a l'exjugador del Barça se li retiraran els dos passaports --l'espanyol i el brasiler-- i, quan surti del centre penitenciari, s'haurà de presentar setmanalment al jutjat i no es podrà acostar a la víctima ni comunicar-s'hi.

El risc de fuga era un dels principals motius pels quals s'havia dictat presó preventiva durant tot aquest temps. Ara, la condemna amb una pena més reduïda que la que demanava la Fiscalia i l'acusació --de fins a 12 anys-- i les limitacions per viatjar són dues de les raons que el tribunal addueix per justificar que ha disminuït aquesta possibilitat.

A més, com a màxim, se li podria prorrogar la presó provisional fins a la meitat de la pena imposada, o sigui fins als dos anys i tres mesos. El tribunal assegura que en aquest temps és difícil que hi hagi sentència ferma per part del Tribunal Suprem, perquè encara s'han de resoldre els recursos presentats davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En qualsevol cas, la sala recorda que l'objectiu de la presó provisional "no pot ser en cap cas avançar els efectes d'una hipotètica pena", perquè això vulneraria la Constitució.

En els respectius recursos, la Fiscalia i l'advocada de la víctima d'Alves reclamen un augment de la pena de presó per al brasiler, ja que opinen que no s'ha de considerar atenuant la indemnització de 150.000 euros que el futbolista va dipositar en la fase d'instrucció en concepte de reparació de danys. A més, seria discriminatori, asseguren, perquè dona avantatge al futbolista per la seva capacitat econòmica. 

Dani Alves en el judici a principis de febrer
La sentència condemna Alves a quatre anys i mig de presó (EFE/Alberto Estévez)

L'acusació carrega contra una decisió que "buida de contingut" la sentència

Malgrat tot, la decisió no ha estat unànime, sinó de dos magistrats contra un. Aquest últim ha discrepat del criteri de la majoria i ha emès un vot particular en què afirma que s'hauria de mantenir Alves a la presó, perquè el risc de fuga "no només s'ha confirmat, sinó que s'ha reforçat" amb la condemna i la possibilitat que augmenti quan es resolguin els recursos.

L'advocada de la víctima, Ester Garcia, ha assegurat que recorrerà contra la decisió del tribunal de l'Audiència de Barcelona, ja que assegura que "no hi ha criteris legals ni racionals que justifiquin aquesta resolució judicial":

"Deixar en llibertat el condemnat ara mateix és buidar de contingut la sentència. No ha complert ni la meitat de la pena."

El seu recurs, malgrat tot, no podrà paralitzar la posada en llibertat provisional.

La resolució sobre la llibertat provisional va arribar després que aquest dimarts se celebrés una vista a l'Audiència de Barcelona a petició de la defensa de l'exfutbolista, que va tornar a sol·licitar la llibertat del seu client.  

Al final de la vista, l'exfutbolista va intervenir per videoconferència des de Brians 2, on va demanar la seva llibertat, i va assegurar: "Crec en la justícia, no fugiré." La defensa va al·legar que la pena és inferior als cinc anys, que ja n'ha complert una quarta part i que no té capacitat econòmica per fugir. 
 

 

 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualDaniAlves
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut