Llibertat provisional per a Dani Alves si paga una fiança d'un milió d'euros

L'Audiència de Barcelona també ha decretat una ordre d'allunyament de la víctima i la retirada del passaport de l'exjugador, que s'haurà de presentar setmanalment al jutjat

RedaccióActualitzat

Dani Alves sortirà de la presó si paga una fiança d'un milió d'euros. L'Audiència de Barcelona resol així el recurs presentat per la defensa de l'exfutbolista, que tornava a demanar que se l'alliberés.

A més, a l'exjugador del Barça se li retiraran els dos passaports --l'espanyol i el brasiler--, s'haurà de presentar setmanalment al jutjat i no es podrà acostar a la víctima ni comunicar-s'hi.

La decisió, però, no ha estat unànime. En la resolució també hi ha un vot particular en què un dels magistrats destaca que l'exjugador hauria de ser a la presó fins a la meitat de la condemna i que el risc de fuga ha incrementat.

A la seva interlocutòria, l'Audiència argumenta que, després de la condemna a quatre anys i mig de presó imposada a l'acusat, ha "baixat" el risc de fuga vinculat a la gravetat de la pena. I encara que admet que "persisteix" un cert perill, pot ser "contrarestat" amb altres mesures, com la fiança imposada i la prohibició de sortir d'Espanya.

Un altre dels elements que la sala ha tingut en compte per deixar Alves en llibertat sota fiança és que "la pena imposada s'ha reduït de forma ostensible" en relació amb el que demanava la Fiscalia, 9 anys, i l'acusació particular, 12 anys, i que ja fa 14 mesos que es troba en presó preventiva.

Com a màxim, addueix el tribunal, se li podria prorrogar la presó provisional fins a la meitat de la pena imposada, o sigui fins als dos anys i tres mesos. Tot i això, assegura que és difícil que en aquest temps hi hagi sentència ferma per part del Tribunal Suprem, perquè encara s'han de resoldre els recursos presentats davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

A més, recorda que l'objectiu de la presó provisional "no pot ser en cap cas avançar els efectes d'una hipotètica pena", perquè això vulneraria la Constitució. El tribunal argumenta que una mesura tan costosa ha de ser revisada, una vegada dictada sentència en primera instància.

Alves, durant la vista del seu judici
En el judici, la Fiscalia demanava 9 anys de presó per a Dani Alves i l'acusació particular, 12 (EFE/Alberto Estévez)

La sala també assegura que el condemnat "ha expressat el seu propòsit ferm" d'estar en tot moment a disposició del tribunal", com "ha fet des de l'inici del procediment".

En aquest sentit, els magistrats recorden que Alves va viatjar a Espanya, on actualment té fixat el domicili, i es va lliurar "voluntàriament" a les autoritats quan va saber que se l'investigava per la violació d'una noia a la discoteca Sutton de Barcelona.
 

El vot particular d'un dels jutges

La decisió no ha estat unànime, sinó de dos magistrats contra un. D'aquesta manera, un dels tres magistrats de la sala ha discrepat del criteri de la majoria i ha emès un vot particular en què s'afirma que s'hauria de mantenir Alves a la presó, perquè el risc de fuga "no només s'ha confirmat, sinó que s'ha reforçat" amb la condemna i la possibilitat que augmenti quan es resolguin els recursos.

El magistrat exposa que l'"horitzó punitiu" que tenia Alves quan va entrar a la presó preventiva no ha variat, ja que les acusacions continuen sol·licitant per a ell en els recursos entre 9 i 12 anys de presó.

També argumenta que Alves "segueix tenint una gran capacitat econòmica" --només la casa que té a Esplugues va ser comprada per cinc milions d'euros, detalla-- i que el milió d'euros imposat com a fiança és la quantitat que percep mensualment un futbolista d'alt nivell.

A més, apunta que "el seu entorn personal, familiar i d'amistats, aquestes últimes d'un poder adquisitiu elevat", fan viable que li facilitin la sortida d'Espanya. I recorda que el Brasil no lliura els seus nacionals a un altre país sense tractat d'extradició.
 

L'advocada de la víctima recorrerà la decisió

L'advocada de la víctima, Ester Garcia, ha assegurat que recorrerà la decisió del tribunal de l'Audiència de Barcelona, ja que afirma que "no hi ha criteris legals ni racionals que justifiquin aquesta resolució":

"Deixar en llibertat el condemnat ara mateix és buidar de contingut la sentència. No ha complert ni la meitat de la pena."

Tot i recórrer, la lletrada matisa que el recurs no tindrà "efectes suspensius i, per tant, Alves quedarà en llibertat". En no estar ja empresonat, la tramitació dels recursos passarà a ser ordinària, en lloc d'urgent com fins ara, fet que en dilatarà les resolucions, segons l'advocada.

Garcia argumenta que continua havent-hi risc de fuga i això "es reconeix a la mateixa interlocutòria". Segons l'advocada, "imposar una fiança d'un milió d'euros a una persona que té un potencial econòmic altíssim, ell i el seu entorn i amistats, és impossibilitar la sentència".

Així com una "sentència posterior", tenint en compte que, tant la Fiscalia com l'acusació, continuen demanant una pena superior.

A més, l'advocada ha afirmat que la víctima està "molt decebuda" i apunta que aquesta resolució "no afavoreix en absolut la seva recuperació".

L'advocada de la víctima, Ester Garcia, durant el judici aquest mes de febrer

Vista prèvia a la resolució 

La resolució arriba després que ahir se celebrés una vista a l'Audiència de Barcelona a petició de la defensa de l'exfutbolista, que va tornar a sol·licitar la llibertat del seu client.

En aquesta vista, la Fiscalia i l'acusació particular es van oposar que Alves quedés en llibertat i també van recordar que han recorregut la sentència per reclamar que s'elevi la pena a entre 9 i 12 anys de presó. 

En canvi, la defensa va al·legar que la pena és inferior als cinc anys, que ja n'ha complert una quarta part i que no té capacitat econòmica per fugir. 

Al final de la vista, l'exfutbolista va intervenir per videoconferència des de Brians 2, on va demanar la seva llibertat, i va assegurar: "Crec en la justícia, no fugiré."
 

Pendents dels recursos

La Fiscalia i l'advocada de la víctima d'Alves han presentat un recurs demanant un augment de la pena de presó per al brasiler, ja que opinen que no s'ha de considerar atenuant la indemnització de 150.000 euros que el futbolista va dipositar en la fase d'instrucció en concepte de reparació de danys. A més, seria discriminatori, asseguren, perquè dona avantatge al futbolista per la seva capacitat econòmica. 

La defensa va presentar un recurs d'apel·lació contra la sentència i insisteix a demanar l'absolució del futbolista, que manté que les relacions sexuals van ser consentides per la denunciant.

També va demanar la celebració d'aquesta vista, prevista per a aquest dimarts a les 9.00 del matí, perquè resolgui la posada en llibertat del condemnat, fins que es resolguin tots els recursos, cosa que podria trigar uns mesos.
 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualDaniAlves
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut