La façana del teatre La Vilella, inaugurat el 2013, que ara tanca les portes
La façana del teatre La Vilella, inaugurat el 2013, que ara tanca les portes
Barcelona

Crit d'alerta del teatre català arran del tancament de la sala La Vilella

Dies després que el Club Capitol va anunciar que tancarà les portes quan acabi la temporada, la sala alternativa del Poble Sec ha anunciat que plega

R. RadóActualitzat

Un altre teatre barceloní ha anunciat que abaixa el teló. La sala alternativa La Vilella, ubicada al Poble-sec, tanca les portes després de no haver aconseguit "el mínim necessari per poder portar a terme un projecte professional i seriós".

Pocs dies després de l'anunci de tancament del Club Capitol, els impulsors de la Vilella expliquen que, ara, dirigiran els seus esforços a la resta de projectes de la companyia Sargantana.

 

 

El teatre, seu de la companyia Sargantana, es va inaugurar el 2013 amb la intenció de desenvolupar "recerca, creació, formació i exhibició seguint els valors de risc, recerca de llenguatges i aplicació a temàtiques político-socials que ens afectessin com a societat".

Sis anys després, la Vilella lamenta que "tot i acabar cada temporada amb mitjanes al voltant del 60%, la quantitat de públic d'arts escèniques és insuficient i la majoria de professionals estan absorbits per la pròpia supervivència":

"Si es vol canviar el rumb actual, cal un canvi urgent que englobi la totalitat del fet teatral, que el pensi en la seva totalitat"

La situació econòmica, sumada als problemes de gentrificació de la ciutat, consideren que els ha portat a "la tempesta perfecta":

"Quan les dificultats et dirigeixen a haver d'abandonar ideals i línies simplement per sobreviure, tot perd el seu sentit"

La Vilella alerta que la supervivència de bona part de les companyies teatrals només és possible a través del que qualifiquen d'"autoexplotació":

"Tan sols l'autoexplotació d'una part molt important del sector fa que les arts escèniques segueixin en peu. En totes aquestes temporades nosaltres mateixos hem patit aquest camí de l'autoexplotació i hem conviscut amb moltissimes companyies que sobrevivien gràcies a invertir, com nosaltres, el seu temps, la seva energia i els seus diners en projectes amb els quals creien. Però no creiem que un sector professional pugui mantenir-se en aquestes condicions sense el perill d'esdevenir cada vegada més amateur, i no ens sentim còmodes afavorint-ho com a espai"

 

 

Un moment de l'espectacle "Si jo no hi fos (la festa seria més divertida)", de la companyia En Construcció, a la Vilella

 

El sector reclama que s'eviti el tancament de més sales

Aquest mateix dilluns, prop de 200 professionals del sector han signat el "Manifest per la protecció del patrimoni cultural i dels espais escènics de Barcelona", que denuncia que la ciutat "està perdent sales a un ritme vertiginosament preocupant" i demana a l'Ajuntament, els grups municipals, la Diputació i la conselleria de Cultura que protegeixin "els espais escènics i la seva activitat":

"Una ciutat rica és una ciutat que cuida la seva cultura, i el seu patrimoni. En altres ciutats europees els edificis on hi ha teatres estan protegits i això és el que hauria de passar a Barcelona i a la resta de ciutats catalanes"

 

Entre els signants del manifest hi ha Sergi Belbel, David Selvas, Victòria Pagès, Cristina Genebat, Toni Casares, Lluís Marco, Pau Roca, Biel Duran, Andrea Ros o Marc Artigau.

 

 

El manifest fa referència al tancament de La Vilella i el del Club Capitol, anunciat la setmana passada:

"Amb la desaparició de La Vilella, es perd una de les sales alternatives més novelles, seu de propostes de creació arriscades, i amb les portes sempre obertes al teatre d'objectes"

"Amb la pèrdua del Capitol, s'esfumen dues sales de referència, llar de l'stand up comedy barceloní, que han estat bressol d'artistes tan reputats com La Cubana, Pepe Rubianes o El Terrat, i d'altres companyies i productores joves però de gran prestigi professional com Hause & Richman, Sixto Paz o La Brutal"

El text recorda que, des de la fundació del Teatre de la Santa Creu el 1597, a Barcelona s'hi han comptat 181 sales de teatre professional i, actualment, "tan sols 56 recintes desenvolupen una activitat escènica estable i professional". En aquest sentit, fa èmfasi en el fet que els teatres més petits són els més afectats per aquests tancaments:

"La desaparició progressiva d'espais escènics afecta a grans escenaris, però especialment a sales de petit i mitjà format, d'entre 100 i 400 localitats. Sales que són refugi i espai de creixement de petites companyies, productores i artistes professionals, que es veuen privades d'espais amb aforaments adients per estrenar en condicions els seus projectes"

A més, l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) ha fet una crida a les administracions perquè protegeixin el teatre i aturin el degoteig de tancaments. ADETCA insta "totes les parts implicades a fer una intervenció constructiva" que permeti revertir aquests anuncis.

En menys d'una setmana, el Club Capitol i la Vilella han anunciat que tanquen les portes. Aquests tancaments se sumen als del Teatre Apolo el maig passat i la Sala Muntaner la tardor del 2018.

 

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut