Crides a protegir la infància i defensar la llengua: els discursos de les Creus de Sant Jordi

Vicky Bernadet, Jordi Cuixart i Gerard Quintana han parlat en nom de tots els guardonats i han defensat el consens, la música i la llengua com a fonts de riquesa i integració

RedaccióActualitzat

El govern ha entregat aquest dimarts la Creu de Sant Jordi a les vint personalitats i deu entitats que han estat guardonades aquest any amb una de les màximes distincions que atorga la Generalitat als serveis en la defensa de la identitat catalana.

Entre les personalitats guardonades hi ha l'activista social Vicki Bernadet, per la lluita contra l'abús sexual a menors; l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart, el músic Jaume Sisa, l'actriu Julieta Serrano, la investigadora Dolors Bramon i el director de cinema Agustí Villaronga, que va morir el gener passat. 

També han estat guardonats l'excombatent de la lleva del biberó Miquel Morera, de 103 anys, que va lluitar al front d'Aragó quan en tenia només 16 i va sobreviure a les tortures i a la presó, la psiquiatra infantil Edelmira Domènech, l'armadora i remendadora de xarxes de pesca Joana Costa BenaigesCustòdia Romero, que lluita per millorar les condicions de vida al barri barceloní del Carmel.

Pel que fa a les entitats distingides, s'ha reconegut, entre d'altres, l'Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre, declarats recentment patrimoni immaterial de la humanitat; el Festival Sónar, que celebra el 30è aniversari, o el grup Sopa de Cabra, que també ha fet 30 anys a dalt dels escenaris.

Justament ha estat Gerard Quintana, de Sopa de Cabra, qui ha parlat en nom de totes les institucions guardonades en l'acte que s'ha celebrat al teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat.

Miquel Morera, supervivent de la Lleva del Biberó, rep la Creu de Sant Jordi (ACN / Albert Hernàndez)

La música i la llengua, fonts de riquesa 

Gerard Quintana ha destacat "la constància", "la perseverança" i "l'esforç" com a valors comuns entre tots els guardonats, un esforç, ha afegit "que ha de ser compartit perquè no sigui estèril".

També ha defensat la música "com a eina d'integració, aprenentatge, treball en equip, salut i transformació" i ha demanat que es garanteixi el seu accés i formació a tota la ciutadania "com a eina per aconseguir impossibles".

"La cultura, el coneixement i la ciència són eins per aconseguir impossibles."

El cantant de Sopa de Cabra també ha reivindicat la llengua com a font de riquesa i ha tingut un record pels seus defensors al País Valencià i les Illes Balears.

"Les llengües són riquesa malgrat que alguns les converteixin en enemigues. Ara ens volen fer creure que el català és una llengua d'imposició i el castellà una llengua perseguida."

Pel què fa les personalitats guardonades, qui ha parlat en nom seu han estat els activistes Vicky Bernadet i Jordi Cuixart.

 

Prioritzar la protecció a la infància

Vicky Bernadet ha lloat la societat civil catalana --"l'actiu més valuós que tenim al país", ha dit-- i ha reivindicat també la pagesia, "que s'ho està passant molt malament i s'hi deixen la pell per salvar la nostra", ha afegit, abans de recordar "la Vicky de 5 anys, la de 6, 8, 14 i 17 anys" que va aguantar "la por i el silenci" i va resistir, malgrat els abusos que va patir, fins que va ser adulta i va poder "començar de zero".

L'activista social ha demanat que es prioritzi la protecció a la infància i ha exigit "més celeritat en prendre decisions" perquè les víctimes puguin sobreviure.

Vicky Bernadet i Jordi Cuixat han parlat en representació de les personalitats guardonades (CCMA)

Vicky Bernadet ha volgut llençar un missatge d'esperança "als nens i nenes, joves i adolescents que han patit o pateixen violència sexual" i a la infància en general:

"Som moltes les persones, entitats i institucions que no pararem de treballar i de lluitar per defensar els vostres drets, el dret de no patir violència sexual ni de cap mena."

Jordi Cuixart, per la seva banda, ha fet una crida a la tolerància "més enllà dels marges, ara que tanta falta ens fa", ha dit-- i "als grans consensos de país que tants èxits ens han donat i que farem molt bé de preservar", ha afegit:

"Volem demanar als nostres representants que no es fragilitzi amb el regat curt de la política els grans consensos de país. En una terra on el fet migratori és estructural i és motiu d'autoestima col·lectiva, el nosaltres continua en permanent construcció."

L'últim parlament abans de concloure l'acte ha estat el del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha defensat justament "els grans consensos" i les oportunitats per a tothom com els "pilars fonamentals sobre els quals s'edifica la convivència col·lectiva":

"Som i serem una terra de llibertats, especialment en un moment com l'actual on veiem que arreu del planeta on es qüestionen molts dels drets i llibertats que havíem anat assolint. Avui més que mai hem de fer una defensa dels drets individuals i dels drets col·lectius de Catalunya i a Catalunya."

L'acte s'ha tancat amb el Cant dels Segadors.

ARXIVAT A:
Català Cultura popularGeneralitat de CatalunyaInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut