Madrid

Creix la tensió entre Casado i Sáenz de Santamaría a una setmana de les primàries

RedaccióActualitzat

Quan falten sis dies per al congrés extraordinari del PP que ha de servir per tancar l'etapa de Mariano Rajoy al capdavant de la formació, a les files del PP creix la tensió i també els retrets entre els dos candidats a substituir Rajoy, Pablo Casado i Soraya Sáenz de Santamaría.

L'aparició divendres d'un vídeo anònim fet amb l'estètica de la sèrie de TVE "Cuéntame" i on apareixen Javier Arenas, Celia Villalobos i Cristóbal Montoro, ha fet enfadar l'exvicepresidenta, que ha demanat una investigació per trobar-ne els responsables.

L'altre candidat, Pablo Casado, nega tenir res a veure amb el vídeo que ridiculitza els històrics polítics populars que fan costat a Soraya Sáenz de Santamaría.

D'altra banda, Casado va proposar la setmana passada un debat cara a cara amb Sáenz de Santamaría. En un principi, ella hi va accedir, però avui l'exvicepresidenta ha dit que Casado en sortiria molt perjudicat si feia un cara a cara amb ella.

En una entrevista al diari ABC, Sáenz de Santamaría ha dit que a ella un debat amb Casado "li aniria personalment molt bé" perquè li resultaria "molt fàcil comparar preparació, trajectòria, currículum, experiència i programa".

Unes paraules que no han agradat gens a Pablo Casado, que ha dit que ell busca un altre tipus de política, allunyada de la supèrbia:

"Jo mai faria això amb qualsevol altre candidat. Igual que jo mai acusaria un altre candidat d'haver fet aquests vídeos en contra meu. La supèrbia no fa guanyar congressos, però sí que fa perdre eleccions, i jo el que vull és un altre tipus de política"

Casado i Sáenz de Santamaría van mesurant les forces de cara a la segona volta de les primàries per succeir Mariano Rajoy que es farà dissabte que ve en el Congrés del PP.

Qui tindrà l'última paraula són els més de 3.000 compromissaris del PP, i la clau, aquells que van votar María Dolores de Cospedal en la primera volta i que ara caldrà que decantin el seu vot cap a un dels dos altres candidats.

 

Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado saben que, quan falta menys d'una setmana per al Congrés del partit, ara toca fer servir la calculadora, començar a sumar un per un quins suports té cadascú. I els dos equips sostenen que els surten els números.

Hi ha sis comunitats autònomes que concentren la majoria de compromissaris, el 70 per cent. Andalusia, el País València, Castella i Lleó, Madrid, Galícia i Castella-la Manxa.

En aquestes dues últimes, Galícia i Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal va guanyar les primàries, per tant, els vots d'aquests compromissaris seran clau per decidir el futur lideratge del PP. Caldrà veure a quin dels dos candidats van a parar.

Des de l'entorn de Cospedal subratllen que més de 1.000 compromissaris, del total de 3.000, són afins a la secretària general del PP, i la majoria d'ells estaria disposat, ara, a donar el seu vot a Pablo Casado. El candidat no amaga que busca aquest vots.

"Estic molt en contacte amb María Dolores. I, per tant, intentaré que les persones que li donaven suport, en especial a Castella-la Manxa on va obtenir un molt bon resultat, se sentin ara identificats en aquest projecte".

Casado, en els últimes dies, ha tret pit exhibint el suport d'antics partidaris de Cospedal, com ara l'actual president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, o l'exministra d'Agricultura Isabel Garcia Tejerina, i creu que podria tenir garantit el vots de dos terços dels compromissaris.

Però Soraya Sáenz de Santamaría acusa el seu rival d'exagerar les xifres:

"Una cosa és sumar i una altra multiplicar. Jo no dic els càlculs que tinc, però sí que li dic al senyor Casado que, més que calcular compromissaris, estudiï com sumar al partit, perquè potser t'endus sorpreses".

I confia amb una dada de les enquestes: més del 60 per cent dels militants del PP voldrien un dona al capdavant del partit.

Anar al contingut