António Costa, exprimer ministre de Portugal
António Costa, exprimer ministre de Portugal
Lisboa

Confusió en les escoltes del cas que va fer dimitir el primer ministre de Portugal

Un advocat del cas obert per presumpta corrupció acusa el ministeri públic d'haver confós el primer ministre amb el ministre d'Economia, que es diu gairebé igual: António Costa Silva

La setmana passada, l'anunci de dimissió del primer ministre, António Costa, va sacsejar Portugal. Deixava el càrrec esquitxat per un cas de presumpta corrupció relacionat amb l'explotació del liti i la producció d'energia a partir d'hidrogen.

Ara, el terratrèmol polític està tenint rèpliques i girs de guió imprevistos: acusen la Fiscalia d'haver-se equivocat transcrivint una escolta telefònica i el jutge ha posat en llibertat cinc dels detinguts i els ha rebaixat les mesures cautelars.


António Costa o António Costa Silva? Les escoltes telefòniques, en dubte

D'entrada, s'han posat en qüestió les escoltes telefòniques que van desencadenar la detenció de Costa.

Segons l'advocat d'un dels acusats, la Fiscalia hauria reconegut que va cometre un error: en la transcripció d'una conversa entre dos dels acusats, s'hauria confós António Costa amb el ministre d'Economia, que casualment es diu António Costa Silva.

Es tracta d'una conversa de dos membres de l'empresa demandada Start Campus: l'administrador i el consultor, l'advocat Diego Lacerda Machado, que és amic personal d'António Costa. Tots dos planegen influir en membres del govern per beneficiar la companyia i, segons la CNN Portugal, Lacerda explica:

"Desxifraré si és Economia o Finances. Si és Finances, parlaré amb Medina (ministre) o António Mendes, que és el secretari d'Estat. Si és Economia, trobaré la manera d'arribar al mateix António Costa."

A qui es referia, l'acusat? Al primer ministre o al ministre d'Economia? A la sortida d'un dels interrogatoris, l'advocat de Lacerda Machado va declarar:

"Va ser el mateix Lacerda el que va assenyalar l'errada, i el ministeri públic el va acabar reconeixent. El que ell diu (en la gravació) és que trobaria la forma de parlar amb Costa, el ministre d'Economia; si es referís al primer ministre, simplement agafaria el mòbil i el trucaria."

Per la seva part, la Fiscalia admet que hi pot haver confusió, però entenen que la transcripció és correcta. De fet, en el punt de l'escrit d'acusació que fa referència a aquesta escolta, no es diu que es refereixi al primer ministre, tal com recull el canal de televisió SIC Noticias.


El jutge posa en llibertat 5 detinguts

Més enllà d'aquesta confusió (o no), hi ha altres factors que podrien desinflar el cas. Dilluns, el jutge va deixar en llibertat les cinc persones que s'havien detingut el dimarts anterior. Un d'ells és precisament Lacerda Machado.

A més, el jutge els va imposar mesures cautelars molt més suaus que les reclamades per la Fiscalia. A Lacerda Machado li fa pagar 150.000 euros en 15 dies, a més d'entregar el passaport, i a l'empresa Start Campus li fa dipositar 600.000 euros. A l'excap de gabinet del primer ministre, Vítor Escária, només li exigeix l'entrega del passaport i li prohibeix sortir del país.

Als gestors de Start Campus, Alfonso Salema i Rui Oliveira Neves, així com a l'alcalde de Sines, Nuno Mascarenhas, simplement se'ls controla la residència i se'ls obliga a comunicar absències del domicili superiors a cinc dies.

 

Discrepàncies entra la Fiscalia i el jutge

La Fiscalia atribuïa als detinguts delictes de corrupció, tràfic d'influències i prevaricació en el desenvolupament de diversos projectes energètics per part de Start Campus.

Ara bé, el jutge no hi veu corrupció. Imputa tràfic d'influències a l'excap de gabinet del primer ministre Vítor Escária, i a Lacerda Machado, consultor de Start Campus i amic de joventut del dimitit primer ministre. I atribueix tràfic d'influències i suborn a Alfonso Salerma i Rui Oliveira Neves, segons ha publicat el diari Expresso.


Què s'investiga?

La investigació se centra en les concessions d'explotació de liti en les mines de Romano i Barroso, al nord del país, i en un projecte d'una central de producció d'energia a partir de l'hidrogen a Sines i un altre per a la construcció d'un centre de dades en el mateix indret.

En total, la Policia de Seguretat Pública i l'Autoritat Tributària i Duanera van registrar la setmana passada més de 40 llocs diferents.


Dimiteix el ministre d'Infraestructures

Amb tot, el mateix dilluns, paral·lelament, el ministre d'Infraestructures, João Galamba, va presentar la seva dimissió després que la Fiscalia el declarés a "arguido", és a dir, sospitós formal, una figura prèvia a l'acusació dels sospitosos en el cas.


Els socialistes busquen líder per a les eleccions del 10 de març

Arran del terrabastall judicial, Portugal camina cap a unes eleccions anticipades que s'han convocat per al 10 de març.

I els socialistes tenen la missió de trobar un líder que substitueixi António Costa, que liderava el partit des del 2014 i va ser primer ministre durant 8 anys.

A mitjans de desembre, el Partit Socialista té previst escollir candidat entre Pedro Nunos Santos, vinculat a l'esquerra, i el moderat José Luis Carneiro, més continuista.

 

 

ARXIVAT A:
Portugal
Anar al contingut