Madrid

Concentracions arreu de l'estat en memòria de les víctimes

Dia de record pels 153 morts i 19 ferits en l'accident aeri a Barajas. Unes 250 persones s'han concentrat aquest dijous a la plaça de La Cibeles de Madrid per homenatjar les víctimes. Els concentrats han fet cinc minuts de silenci que han acabat amb un aplaudiment. Les concentracions s'han repetit a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i a nombroses ciutats del país. Els reis Joan Carles i Sofia han anat a Ifema per confortar els familiars dels morts, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha visitat els ferits. També la delegació espanyola als Jocs de Pequín ha exterioritzat el seu dolor malgrat que els organitzadors no han autoritzat actes públics i a els han impedit portar braçalets negres.

Actualitzat

A la plaça de La Cibeles s'han concentrat desenes de persones i nombroses autoritats per fer cinc minuts de silenci en record a les víctimes. Entre les autoritats que hi han participat hi havia el ministre de Treball, Celestino Corbacho; l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón; la presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre, i el líder del PP, Mariano Rajoy. Els cinc minuts de silenci han acabat amb un fort aplaudiment.

A l'aeroport de Barajas, centenars de passatgers, treballadors i membres de les forces de seguretat i de Protecció Civil també s'han concentrat i han fet tres minuts de silenci. Els treballadors de Spanair també s'han concentrat a l'exterior de la seu de la companyia a Palma. Uns 130 treballadors d'aquesta companyia i SAS s'han presentat voluntaris a Madrid i Las Palmas per donar suport als afectats i familiars.

Les manifestacions de condol s'han repetit arreu de l'estat. A la plaça Sant Jaume de Barcelona s'han concentrat el vicepresident del govern i president en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira; la consellera de Justícia, Montserrat Tura; el conseller d'Educació, Ernest Maragall, i el regidor i alcalde en funcions de Barcelona, Ricard Gomà, entre altres autoritats. Nombroses entitats, com el Futbol Club Barcelona, i ajuntaments de tot Catalunya han fet actes similars en senyal de dol.

Dol a la delegació espanyola a Pequín

El Comitè Organitzador dels Jocs de Pequín i el COI han denegat la petició espanyola de posar la bandera a mig pal. Els organitzadors ja havien denegat aquesta mateixa sol·licitud dies abans a tres delegacions, entre les quals hi havia la de Geòrgia, i no han volgut fer una excepció. Al matí la majoria d'esportistes espanyols han lluït crespons o braçalets negres en les seves competicions, però a la tarda els ho han impedit. Els que no han competit han fet un minut de silenci a la Casa d'Espanya de Pequín.

Els reis i Zapatero visiten familiars i ferits

Els reis Joan Carles i Sofia han anat primer a la terminal 4 de Barajas per reunir-se amb els responsables de l'aeroport i conèixer detalls del sinistre. Després, el monarques s'han traslladat al recinte firal d'Ifema, on hi ha el tanatori provisional que acull part dels cadàvers. Els reis han intentat confortar els familiars de les víctimes i transmetre'ls el seu condol.

El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha desplaçat als hospitals on hi ha ingressats els ferits per la catàstrofe.

Funeral oficial, la setmana que ve

L'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, ha anunciat que previsiblement la setmana que ve es farà un funeral oficial per recordar les víctimes.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut