L'inici de curs es presenta molt complicat a causa dels repunts en els contagis de la Covid

Com afronta el món el retorn a l'escola? Disparitat de criteris en l'inici del curs

Alemanya, els països nòrdics i el Regne Unit comencen les classes sense mascareta a les aules, Itàlia reforça les plantilles als centres escolars i Portugal allarga els dies lectius

RedaccióActualitzat

El dret a l'educació té davant seu un repte important en el retorn a l'escola aquest nou curs, marcat pels rebrots de la pandèmia en moltes parts del món.

Pares en contra, i altres a favor, de les mesures adoptades pels diferents governs. Mestres preocupats pel rendiment escolar en condicions excepcionals. Problemes de conciliació de la vida familiar i la laboral, en cas que els fills hagin de fer quarantenes a casa.

La bretxa digital entre els alumnes que es poden permetre un accés habitual a internet i els que no tenen ni tan sols ordinador. Tot plegat planteja un problema social de gran magnitud que cada país mira de resoldre a la seva manera.

 

Alemanya, sense mascareta a l'aula

A Alemanya, l'educació és competència dels länder, que han decidit les seves pròpies normes d'aplicació, si bé en la majoria les mascaretes són obligatòries només en les zones comunes.

El curs ha començat amb caràcter presencial en nou dels setze länder d'Alemanya, país federal on cada govern programa les vacances escolars en dates diferents.

En general, les lliçons es donen a grups de convivència estable amb la classe completa, sense màscara dins de l'aula, ja que només és obligatòria en els passadissos.

Només on el virus s'ha estès amb força, com a Renània del Nord-Westfàlia, els alumnes i els mestres han de portar màscara també dins de la seva aula.

 

A Berlín, des del 10 d'agost, en 41 dels 825 centres de primària i secundària s'han donat casos de coronavirus, per la qual cosa una part d'aquest alumnat i professorat ha estat posat en quarantena.

Alemanya proposa que els professors tinguin ordinadors portàtils i els alumnes un accés barat a internet, de no més de 10 euros al mes.

Tots els col·legis hauran de tenir accés a la banda ampla i es preveu una partida addicional de 500 milions d'euros per desplegar-la arreu.

França relaxa les mesures

A França, algunes mesures de seguretat s'han relaxat. La distància d'un metre a les classes, biblioteques i menjadors deixarà de ser obligatòria quan no sigui possible o no permeti acollir tots els alumnes.

Els nens de més d'11 anys han de portar mascareta en els espais tancats i a l'aire lliure i en els seus desplaçaments quan no puguin respectar la separació.

Tot i així, els professors podran decidir treure's aquesta protecció, si consideren que facilita les classes, sempre que puguin mantenir almenys dos metres de distància.

França ha preparat diferents escenaris, el més extrem amb tancaments i l'activació de l'educació a distància. Una altra possibilitat són les classes presencials amb una part dels escolars a les escoles i la resta a casa.

 

Itàlia reforça les plantilles escolars

El país europeu que primer va decidir acabar el curs escolar disposarà de 2.900 milions per al retorn a l'escola, la majoria destinats als 100.000 nous contractes fixos i 50.000 temporals.

El curs començarà el 14 de setembre amb alguns deures fets, com la compra de 2,4 milions de pupitres individuals i el lliurament d'11 milions de mascaretes diaris.També es faran proves ràpides de detecció del virus al personal docent.

A més, hi ha prevista l'adaptació d'alguns locals per ampliar les aules disponibles en casernes, centres esportius i hotels.

Itàlia preveu el tancament temporal d'un centre -tots seran sotmesos diàriament a tasques de desinfecció- quan es detecti un positiu.

Però una de les seves grans apostes és l'atenció psicològica per afrontar situacions d'estrès, temor o ansietat davant el coronavirus.

 

Portugal allarga el curs escolar

Els plans de Portugal per al nou curs, que serà més llarg, és amb l'ensenyament presencial com a norma i amb un "pla B" que contempla combinacions mixtes a distància, per si fos necessari tancar novament.

Les classes començaran entre el 14 i el 17 de setembre i augmentarà el nombre de dies lectius, és a dir que es reduiran les vacances de Setmana Santa i s'allargarà el final de curs.

Davant un empitjorament, s'ha dissenyat un règim mixt i un altre que funcionaria completament a distància. Tindran preferència en les classes presencials els alumnes més petits, els de suport social escolar i els que tinguin necessitats especials.

 

El Regne Unit podria multar a qui no vagi a escola

Al Regne Unit, està previst fer classes presencials amb normalitat i sense mascareta, però amb distància de dos metres entre les taules. En aquest país, els centres tenen poder de decisió i cada escola s'adapta en funció de les seves característiques.

El govern de Boris Johnson assegura que l'escola és un espai segur i que es plantegen multes com a últim recurs en cas que hagi famílies que es neguin a portar els fills a l'escola per por dels contagis.

Els joves van tornar a les escoles d'Escòcia a principis d'agost, sense cap requisit sobre el distanciament físic entre els alumnes i sense normes sobre l'ús de les mascaretes.

Però aquest dimarts ha canviat de criteri i s'ha anunciat que a partir de dilluns 31 d'agost els alumnes de secundària hauran de portar mascareta als passadissos, les zones comunes i els autobusos escolars.

 

Sense distanciament als Països Baixos

Les classes van començar la setmana passada sense màscares ni distanciament i sense tenir en compte la ventilació de les aules als Països Baixos.

L'única mesura per evitar contagis aplicada als menors de 12 anys és extremar la higiene, mentre que els de secundària seuran tots junts com sempre en la mateixa aula.

Més enllà d'això, el govern ofereix la "recomanació urgent" de fer una quarantena de 14 dies a casa quan es viatgi a una zona de risc, entre les quals figuren diverses regions d'Espanya.

Els països nòrdics redueixen restriccions

Als països nòrdics, tot i el repunt de casos, mantenen o han reduït les restriccions amb les quals van reobrir a la primavera.

Dinamarca i Noruega aposten per normalitzar l'ensenyament, però Finlàndia conserva les mateixes restriccions i avisa de noves possibles mesures.

 

A Suècia, el país amb més casos de contagi, i que mai ha tancat les escoles, la incògnita és el retorn a l'ensenyament presencial en instituts.

Tots els països coincideixen a no exigir, i ni tan sols recomanar, l'ús de mascareta a l'escola, si bé en el transport col·lectiu és obligatòria només a Dinamarca.

Combinació presencial i online als EUA

La majoria d'estats del país més colpejat pel virus reinicia l'any escolar amb un model que inclou parts presencials i d'altres online.

Al país hi ha 14.000 districtes escolars i sobre ells recau la decisió de quin model faran servir. En el cas de les escoles públiques de Chicago, per exemple, l'aprenentatge serà online per a tothom.

A Nova York el model serà mixt; en totes les seves escoles s'exigirà distanciament i màscara i disposaran de desinfectant i equips de protecció personal. A més hi haurà previst un servei mèdic amb la presència d'una infermera.

Està prohibit usar sales sense ventilació apropiada, els edificis es desinfectaran cada nit i les zones on hi ha més contacte, diverses vegades al dia.

 

A la Xina, educació presencial

A la Xina han deixat clar que no abaixaran la guàrdia. Els estudiants i el personal hauran de passar controls de temperatura abans d'entrar als centres, que preveuen classes majoritàriament presencials per a més de 200 milions d'alumnes a tot el país.

A més de la desinfecció, s'anima les escoles a realitzar proves de detecció del virus als treballadors, mentre que els estudiants hauran de portar sempre desinfectant propi i mascaretes.

Està previst un retorn esglaonat per cursos i amb diferents horaris d'entrada per classe per tal d'evitar grans aglomeracions.

En tot cas, serà obligatori acreditar un bon estat de salut mitjançant codis QR generats a través d'aplicacions mòbils.

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
Anar al contingut