Tres clients d'un bar del barri barceloní de Gràcia, divendres, amb el certificat covid a punt (EFE/Marta Pérez)

Certificat covid: Salut decidirà avui quan serà obligatori en bars, restaurants i gimnasos

El conseller Argimon admet que encara no està provada l'eficàcia del certificat covid com a mesura per controlar la pandèmia

Juli Rodés AlmerActualitzat

Aquesta setmana tornarà a entrar en vigor l'obligatorietat de mostrar el certificat covid per entrar als bars, restaurants, gimnasos i residències, suspesa temporalment divendres arran del col·lapse de la web i l'aplicació La meva salut.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat que la data concreta es decidirà en la reunió de la comissió delegada de la covid prevista per a aquest dilluns a la tarda.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Argimon també ha explicat que des del punt de vista tècnic tot està a punt, ja.


Més de 10 milions de certificats

El conseller ha assegurat que, pel que fa a Catalunya, "som de llarg la comunitat que més certificats ha emès", i ha afegit que en total se n'han fet 10.300.000 descàrregues, una xifra que a mig matí s'ha actualitzat fins als 10.421.142 certificats covid.

Això vol dir que hi ha persones que se l'han descarregat més d'una vegada, perquè "fins fa relativament poc, les descàrregues es feien sense guardar-lo".

Per això, Argimon ha remarcat que "és important que ens el guardem, quan el baixem", el certificat covid.

Dissabte, Salut ja va fer una crida per demanar que només es descarregui una vegada.

Un client d'un restaurant mostrava el certificat Covid aquest divendres (ACN/Marta Casado Pla)

Argimon també ha explicat que dijous a la nit, hores abans que el certificat entrés en vigor per a la restauració, els gimnasos i les residències, hi va haver "una allau important d'entrades" al sistema, entre les quals es van detectar unes "entrades malicioses" que "no són un ciberatac", però causen bloqueig i la posada en marxa de protocols de seguretat, com les cues online, per evitar el col·lapse informàtic.

En aquest sentit, ha remarcat que divendres es van descarregar uns 360.000 certificats i que, a més, gairebé 500.000 persones van poder entrar a La meva salut per fer altres gestions.


Una persona, 200 descàrregues

El vicepresident i conseller de Polítiques digitals, Jordi Puigneró, també ha aportat dades sobre el certificat covid, aquest matí.

En una entrevista en el programa "Els matins" de TV3, ha admès que no s'esperaven que molta gent se'l volgués tornar a descarregar.

A tall d'exemple, ha explicat que hi ha dues-centes persones que s'han descarregat el certificat covid desenes de vegades, i fins i tot hi ha el cas d'una persona que se l'ha descarregat 200 vegades.

Segons l'última actualització feta pública pel govern, aquesta setmana passada s'han descarregat 1.816.361 de certificats digitals covid, la majoria entre divendres, dissabte i diumenge.


La mascareta, la millor protecció

El conseller de Salut ha aclarit, d'altra banda, que, "de moment", els certificats covid per vacunació amb pauta completa no caduquen, per bé que caldrà veure "què acaba decidint la Unió Europea" al respecte.

I que Salut no té previst demanar-lo per accedir a espais exteriors, encara que siguin llocs multitudinaris com el Camp Nou.

Argimon ha remarcat la importància de la mascareta com a mesura contra la covid (ACN/Aina Martí)

En aquest sentit, ha defensat que la mascareta continua sent la millor de les mesures per evitar la propagació de la pandèmia, contra la qual ha remarcat que no hi ha una única mesura definitiva.


Combatre la pandèmia amb assaig-error

De fet, Argimon ha admès que "el certificat covid és una mesura més i que no està provat que sigui eficaç", perquè la seva implantació és molt recent.

Sí que ha funcionat, en alguns països -com ara a Catalunya, on s'han tornar a veure cues per vacunar-se- per fer augmentar la cobertura vacunal, però encara falta "veure si ens ajuda o no a controlar la infecció", ha afegit, abans de recordar que "a la ciutadania li agrada poc sentir-ho, però això és assaig-error, assaig-error".


El TSJ valencià autoritza el certificat covid

Llum verda a l'obligatorietat del certificat covid per accedir a determinats interiors en el País Valencià que havia demanat el govern presidit per Ximo Puig.

El Tribunal Superior de Justícia d'aquesta comunitat ha autoritzat que el certificat covid sigui necessari per poder entrar a bars i restaurants amb un aforament de més de 50 persones, per assistir a festivals de música, actes i celebracions en què participen més de 500 persones i també per visitar hospitals i residències.

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, dijous passat (EFE/Juan Carlos Cárdenas)

La interlocutòria del TSJCV diu que es tracta de mesures "equilibrades" que generen "més beneficis per a l'interès general -contenció de la pandèmia- que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte".

El tribunal també valora que l'ús del certificat covid busca evitar "noves restriccions de drets fonamentals molt més intenses" i que l'anunci de la seva implantació ja ha aconseguit incentivar la vacunació per part de la població.

ARXIVAT A:
Coronavirus Certificat CovidCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut