Clients mostrant el certificat Covid en el primer dia que és obligatori en la restauració
Clients mostrant el certificat Covid en el primer dia que és obligatori en la restauració (EFE/Marta Pérez)

Suspesa l'entrada en vigor del certificat Covid als bars, restaurants, gimnasos i residències

Només aquest dijous, es van emetre 140.300 nous certificats Covid, segons Salut

Paula Florit GomilaActualitzat

Aquest divendres, havia d'entrar en vigor l'obligatorietat d'ensenyar el certificat Covid per accedir a l'interior dels bars i restaurants, incloent-hi els que estiguin dins de centres comercials, equipaments culturals i esportius o recintes firals. N'estaven exempts els menors de 12 anys i els treballadors dels establiments.

Tot i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia avalat aquest dijous la decisió del govern, Salut ha decidit suspendre temporalment la seva aplicació davant el col·lapse del sistema informàtic per permet descarrgar-se el certificat. 

Quan la mesura entri en vigor, el certificat s'haurà d'ensenyar també per entrar a gimnasos i centres esportius i a residències de gent gran. Als visitants, si no estan vacunats, se'ls farà un test d'antígens. En queden exclosos els seus treballadors.

La mesura estarà en vigor, d'entrada, dues setmanes, però el govern no descarta allargar-la si les dades de la pandèmia, que ja fa dies que van a l'alça, no milloren. De moment, centres comercials, cinemes i teatres en queden fora.

Cartell informant de l'obligació de mostrar el certificat Covid aquest divendres a un bar de Barcelona
Cartell en què s'informa de l'obligació de mostrar el certificat Covid aquest divendres en un bar de Barcelona


Primeres hores sense problemes

En el que ha estat el primer servei d'esmorzars amb l'obligació del certificat, a bars i restaurants, s'ha viscut majoritàriament sense problemes. Per part dels clients, mostrant el document sense objeccions; per part dels responsables dels bars i cafeteries, complint la normativa amb resignació.

Santos Raygal, propietari de l'establiment Inblue, de Barcelona, assegura que, tot i ser una feina afegida, entén que s'hagi de fer:

"Abans era fer un cafè, ara has de treure el mòbil, escanejar, molestar el client... però és el que hi ha. Hem d'ajudar una mica tots."

Glòria Bosch, responsable de la cafeteria La Llimona, també a la capital catalana, explica que els clients ja venen informats:

"La majoria de gent ho sap. De seguida han entrat amb el mòbil a la mà, els hem demanat el certificat i cap problema."

Aquest divendres, el responsable d'un bar valida els certificats amb el codi QR


Pèrdua de clients?

En el primer dia que s'exigeix el certificat als gimnasos, també resignació i temor que la mesura repercuteixi a la caixa. En un gimnàs de La Plana asseguren que ja ho han notat.

Recepció d'un gimnàs el primer dia que es demana el certificat Covid
Recepció d'un gimnàs el primer dia que es demana el certificat Covid(ACN/Marta Casado Pla)

"Unes 70 o 80 persones s'han posat en contacte amb nosaltres per sol·licitar el tràmit de baixa arran de la implementació del certificat de vacunació", lamenta el director del Duet Sports La Plana, Albert Ortiz, en declaracions a l'ACN.


Com validaran el certificat?

Perquè els responsables dels establiments i locals afectats puguin verificar el passaport Covid, la Generalitat ha posat en marxa una web, Verificacovid, que permet escanejar el codi QR dels documents a través de qualsevol mòbil. Un cop escanejat, la web indica si és vàlid o no. És el mateix procediment que es fa servir ara en l'oci nocturn, per exemple.

Per tant, en accedir a un bar, per exemple, haurem de mostrar el certificat, o bé imprès o bé a través del mòbil, perquè la persona responsable el verifiqui. També caldrà mostrar el DNI.
 

Més de 140.000 certificats en un dia

L'allau de persones que han volgut descarregar el seu les últimes hores ha saturat el servei de La Meva Salut. Només aquest dijous, segons el Departament de Salut, es van emetre 140.300 nous certificats Covid.


Mesura "proporcional i idònia"

El TSJC ha interpretat que l'ús del passaport Covid és "idoni per a la lluita contra la propagació del virus". Entén que les mesures són "proporcionades, tenint en compte que suposen la possibilitat de reobertura i restauració de moltes activitats que havien quedat paralitzades o suspeses".

En aquesta línia, el govern havia assegurat que ampliant l'ús del certificat es volen evitar mesures com limitacions d'horaris o d'aforaments.

 


La mascareta, obligatòria en interiors

A banda del certificat Covid, continuen vigents, entre altres mesures, la prohibició de menjar i beure al carrer entre la una i les sis del matí, així com vendre alcohol als supermercats entre les deu de la nit i les sis.

L'ús de la mascareta és obligatori a tots els espais interiors, excepte en el moment de menjar o beure, i als espais exteriors si no es pot mantenir la distància de seguretat.

ARXIVAT A:
Coronavirus TSJCCertificat Covid
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut