El certificat Covid és obligatori per entrar als locals d'oci nocturn a Catalunya des que van reobrir el 8 d'octubre
El certificat Covid és obligatori per entrar als locals d'oci nocturn a Catalunya des que van reobrir el 8 d'octubre (ACN/Marta Casado Pla)

El que se sap de l'ampliació del certificat Covid: on, com i a qui el demanaran

S'haurà de fer servir en bars i restaurants, gimnasos i en visites a residències de gent gran, a banda dels locals d'oci nocturn

Actualitzat
TEMA:
Certificat Covid

El repunt de la pandèmia en molts països d'Europa ha fet que molts països estenguin l'ús del certificat o passaport Covid.

Ara, la Generalitat ha decidit ampliar-ne l'ús a restaurants, gimnasos i residències de gent gran.

El seu ús genera alguns dubtes sobre quan i on és obligatori, com aconseguir-lo i si és necessari estar vacunat amb la pauta completa, entre d'altres.
 

El certificat Covid és obligatori?

No, no és obligatori tenir-lo. El certificat acredita la situació d'una persona respecte a la infecció i només és necessari per fer activitats concretes.

A dia d'avui, per accedir als locals d'oci nocturn i banquets en interiors, però es vol estendre. Segons ha anunciat la Generalitat aquest dimarts, se n'ampliarà l'ús per entrar a l'interior de locals de restauració -no a les terrasses-, en gimnasos i en visites a residències de gent gran.

La mesura havia d'entrar en vigor aquest divendres, però davant el col·lapse del sistema informàtic de Salut, el conseller Argimon ha decidit suspendre temporalment la necessitat de certificat durant el cap de setmana. 

Recordem que el certificat també és necessari des de principis d'octubre per entrar als locals d'oci nocturn a Catalunya. Així mateix, facilita viatjar a altres països de la UE perquè redueix els tràmits i permet superar algunes restriccions d'accés o de mobilitat.
 

Cal que em vacuni per obtenir el certificat Covid?

No és necessari estar vacunat. El certificat s'obté amb la vacuna, però també si s'ha superat la malaltia o amb un test negatiu.
 

He d'estar vacunat amb la pauta completa per tenir el certificat Covid?

Hi ha altres maneres d'aconseguir el certificat Covid, però si ho fem mitjançant la vacunació, cal tenir la pauta completa de la vacunació: dues dosis en cas de Pfizer, Moderna o AstraZeneca i una dosi en cas de Janssen.

Pel que fa a la tercera dosi o dosi de reforç que s'administra a alguns col·lectius, podem obtenir el certificat Covid tant si ens l'hem posada com si no.
 

Puc aconseguir el certificat Covid si he passat la malaltia?

Sí. Els qui han passat la Covid poden obtenir el certificat si han rebut un diagnòstic positiu amb una prova PCR de Covid -que consti al sistema de salut de Catalunya- i disposen d'una prova negativa. Per obtenir-lo, han de passar un mínim d'11 dies i un màxim de 180 dies des del resultat positiu.

Per directriu europea, el test d'antígens no té validesa per obtenir el certificat després d'haver superat la malaltia. Caldrà esperar dos mesos després d'haver passat la malaltia per rebre una dosi de la vacuna i poder obtenir el certificat de vacunació. Llavors es considera que es té la pauta de vacunació completa.

Si s'ha passat la Covid després de rebre la primera dosi de la vacuna, la segona dosi es pot posar dos mesos després d'haver superat la malaltia. Llavors també s'obté el certificat Covid.
 

Quin tipus de test negatiu em permet obtenir el certificat Covid?

Per obtenir el certificat Covid amb una prova diagnòstica negativa, cal que us la feu en un dels centres acreditats pel Departament de Salut.
 

Quin format té el certificat Covid?

El certificat és un document digital en format PDF amb signatura digital i un codi QR que escanejaran els qui regulin l'accés als locals on es demana. També es pot imprimir en paper si és necessari.
 

On he de demanar el certificat Covid? És gratuït?

El certificat es pot descarregar de l'app La meva salut, dins les seccions "Informes i resultats" i "Vacunes i certificat COVID digital UE".

Les persones que no estiguin donades d'alta a l'app ho poden fer aquí. De manera presencial el podeu demanar al vostre CAP o al centre de vacunació quan aneu a immunitzar-vos.

Si encara no esteu vacunats, podeu demanar dia i hora per a la vacuna a Vacunacovidsalut.cat.

El certificat Covid és gratuït.
 

Com poden validar el certificat Covid els establiments on es demani?

La validació es farà de la mateixa manera com ho fan els establiments d'oci nocturn, al web Verificacovid.gencat.cat.

Els propietaris o responsables dels establiments poden demanar el DNI per confirmar la identitat de les persones que vulguin accedir-hi.
 

Els nens i nenes també han de presentar el certificat Covid?

En el cas de menors de 12 anys no poden tenir certificat Covid perquè no estan dins de les franges d'edat en què es vacuna la població. El que no s'ha aclarit és si caldrà que els nens i nenes acreditin l'edat per entrar als establiments ni com haurien de fer-ho.
 

El certificat Covid caduca?

Un cop ens haguem descarregat el certificat amb codi QR, no cal que ho tornem a fer cada cop que l'haguem de fer servir.

La validesa dependrà de quin tipus de certificat tinguem.

Segons Salut, si tenim el certificat perquè ens hem posat la vacuna amb la pauta completa, serà vàlid fins un any després des de la darrera dosi.

Si ho fem a través d'un certificat de recuperació de la malaltia, serà vàlid durant sis mesos.

Si és amb una prova negativa, serà vàlid fins a 48 hores després de fer-nos el test d'antígens o 72 hores després de fer-nos la PCR.

Per a més seguretat cal consultar la data de caducitat que apareix al certificat.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Certificat Covid

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut