Canvis Procicat: reobren els centres comercials i el 2n curs universitari serà presencial
És la principal mesura que ha anunciat el Procicat, que també amplia l'aforament a piscines i a l'esport interior, i permet colònies de grups bombolla
Canvis Procicat: reobren els centres comercials i el 2n curs universitari serà presencial

Canvis Procicat: reobren els centres comercials i el 2n curs universitari serà presencial

És la principal mesura que ha anunciat el Procicat, que també amplia l'aforament a piscines i a l'esport interior, i permet colònies de grups bombolla

RedaccióActualitzat
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Els centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats podran obrir entre setmana a partir de dilluns vinent, dia 1 de març, amb un aforament del 30%. La restauració d'aquests centres comercials, però, seguirà tancada per evitar que es pugui passar "el dia al centre comercial", com ha apuntat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Es tracta del principal canvi que ha anunciat el Procicat aquest divendres al matí, en la roda de premsa per informar de les mesures per contenir els contagis de coronavirus

Tant centres comercials com botigues de més de 400 metres quadratsestan tancats des del 7 de gener, quan van entrar en vigor les restriccions posteriors a les festes nadalenques.

A més, es flexibilitzen d'altres mesures en l'àmbit de l'educació i de l'esport, principalment. El gruix de les restriccions es prorroguen 7 dies, fins al 7 de març.

 

Comerç

Entre setmana poden obrir tots els comerços, els centres comercials i els de més de 400 metres quadrats amb l'aforament limitat al 30%, però el cap de setmana només poden fer-ho els comerços considerats essencials.


Educació

Es podrà recuperar la presencialitat el segon curs d'universitat a partir del 8 de març, com ja es fa des del 8 de febrer en el primer curs.

En l'àmbit educatiu hi ha una altra novetat, a partir de dilluns les colònies estaran permeses sempre i quan es facin amb el grup bombolla.

A l'escola es manté l'ensenyament presencial en infantil, primària i ESO, i semipresencial al batxillerat i els cicles formatius. En la resta de cursos es prioritza l'ensenyament telemàtic, excepte per a les pràctiques.

 

Esport

En l'àmbit de l'esport hi ha dues novetats: s'amplien les activitats grupals en espais interiors que acreditin ventilació adequada. Així doncs es manté l'aforament al 30% però s'aixeca la limitació de grups de màxim 6 persones.

L'aforament de les piscines passa del 30% al 50%.

Pel que fa a la resta, les competicions esportives continuen suspeses, a excepció de les d'àmbit estatal i professional i, des del 8 de febrer, les competicions catalanes que donen accés a competicions estatals.

Els consells esportius, que inclouen l'esport escolar, poden fer els entrenaments habituals i sense límit de persones, perquè el 22 de febrer van quedar equiparats a l'esport federat. Això vol dir que també poden participar en les competicions que estiguin permeses.

 

La piscina del centre esportiu municipal de l'Estació del Nord de Barcelona
La piscina del centre esportiu municipal de l'Estació del Nord de Barcelona (ACN / Aina Martí)

 

Mobilitat

Es manté el confinament comarcal que va entrar en vigor el 8 de febrer. Només es pot trencar per anar a treballar, estudiar, fer activitats autoritzades o per motius de necessitat.

També continua vigent el toc de queda, el confinament domiciliari nocturn, entre les 10 de la nit i les 6 del matí.

 

Control dels Mossos d'Esquadra per controlar que es compleix el confinament
Control dels Mossos d'Esquadra per vigilar que es compleix el confinament (ACN / Roger Segura)


Reunions familiars i socials

Es permeten trobades familiars o socials, que no poden ser de més de sis persones pertanyents a dues bombolles.

 

Imatge d'un centre comercial buit, tancat per les mesures anti-Covid
Imatge d'un centre comercial buit, tancat per les mesures anti-Covid (ACN / Mar Rovira)


Restauració

Bars i restaurants poden atendre clients en el local durant dues franges horàries que van ser ampliades a partir del 8 de febrer: de 7.30 a 10.30 del matí i de les 13 a les 16.30. La resta del dia poden servir per emportar, fins a les 10 de la nit, i per llliurar a domicili, fins a les 11.

A l'interior dels locals es limita l'aforament al 30% de l'autoritzat i no es pot servir a la barra.

Tres persones esmorzen a la terrassa d'un bar, a Manresa
Tres persones esmorzen a la terrassa d'un bar, a Manresa (ACN / Gemma Aleman)

 

Tant a l'interior com a l'exterior, les taules o agrupacions de taules han d'estar separades per dos metres de distància, i fer possible una distància d'un metre entre persones que no són del mateix nucli de convivència.

A cada taula o agrupació de taules no s'hi poden reunir més de quatre persones de dos grups de convivència. Els grups poden ser més grans si són convivents.

Els clients han de portar la mascareta tota l'estona, i només se la poden treure per menjar o beure.

Els bars i restaurants dels hotels només poden servir als clients de l'establiment.


Oci nocturn

Continua tancat.


Cultura

Els equipaments culturals tenen limitat l'aforament al 50% de la capacitat, sempre que no se sobrepassin les 1.000 persones, si és a l'exterior o en un espai ben ventilat. Des del 8 de febrer, les llibreries són considerades equipament cultural, i poden obrir sense les limitacions del comerç.

L'assistència a un acte cultural, tanmateix, no permet trencar el confinament comarcal.

Una llibreria de Barcelona
Una llibreria de Barcelona (ACN / Carola López)

 

Extraescolars

Des del 22 de febrer es poden fer activitats extraescolars i d'esport escolar, però només a infantil i primària i amb un màxim de 6 nens, o de més si són del mateix grup bombolla.

Pel que fa a la resta de grups d'edat, només estan autoritzades les extraescolars que es fan dins del grup bombolla i en els centres escolars.

També poder fer activitat els caus, els esplais i els agrupaments escoltes.

Des del 8 de febrer estan permeses les activitats semipresencials a les escoles de dansa i música autoritzades per Educació.


Culte

En els actes religiosos es manté l'aforament del 30%, amb el límit de 1.000 persones si és a l'aire lliure o amb ventilació òptima.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaProcicat

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut