Manifestants al carrer amb pancartes.
Protesta i indignació contra l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana.
Madrid

Centenars de persones es manifesten a Madrid per demanar la retirada de l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana

Centenars de persones es manifesten a Madrid per demanar la retirada de l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana. La norma considera infracció greu insultar Espanya o les comunitats autònomes.

RedaccióActualitzat

Centenars de persones van manifestar-se ahir a Madrid per demanar la retirada de l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana. La protesta pretenia sortir des de la seu del PP, al carrer Génova, però un fort dispositiu policial va impedir als manifestants acostar-s'hi. Durant la marxa, els congregats van cridar consignes en defensa de la llibertat de manifestació i van fer una crida a tornar a encerclar el Congrés dels Diputats el dissabte 14 de desembre.

I és que tot i que l'avantprojecte de llei s'ha suavitzat en alguns aspectes, ofendre Espanya pot acabar amb 30.000 euros de multa. És una de les múltiples faltes greus incloses a l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana, aprovat ahir pel Consell de Ministres. L'allau de crítiques que l'esborrany va desencadenar ha aconseguit rebaixar de 21 a 6 el nombre de faltes molt greus, amb sancions de fins a 600.000 euros. Pel que fa a faltes greus, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va posar aquest exemple. "Una manifestació, per exemple, on es portin pancartes o es cridin consignes que siguin clarament ofensives o vexatòries cap a Espanya o una de les seves comunitats autònomes." També són sancions greus les manifestacions no autoritzades davant les Corts o els Parlaments autonòmics, o interferir en l'execució d'una decisió judicial, com ara un desnonament. Pel que fa a faltes molt greus, hi ha la participació en accions coactives durant la jornada de reflexió electoral, o la interrupció del funcionament normal d'infraestructures de tal manera que es posi en perill la vida de persones.

Els experts han reaccionat amb dures crítiques a l'avantprojecte.

Joan Merelo, professor de filosofia del dret, la titlla d'inconstitucional pel registre de reincidents que l'avantprojecte instaura: "Jo entenc que és absolutament anticonstitucional perquè està fora de tot control policial l'existència d'aquests fitxers."

Per la seva banda, la penalista Olga Tubau assegura que ofendre Espanya no es pot sancionar; "Cridar proclames contra Espanya o  expressar menyspreu contra Espanya o insultar Espanya, en cap cas afectaria cap dret fonamental de ningú, perquè Espanya no és una persona física."

Un avantprojecte que, en definitiva, suposa un pas enrere en drets i llibertats.

 

 

Anar al contingut