Madrid

Catalunya rep amb recel l'acord entre PSOE i PP per fer una reforma exprés de la Constitució

Recels a Catalunya davant la possibilitat que la reforma constitucional pactada pel PSOE i el PP limiti l'autogovern. A l'espera de saber com es concreta la mesura, la vicepresidenta Joana Ortega ha enviat un missatge de fermesa. Per la seva part, el socialista Joaquim Nadal s'ha desmarcat de Zapatero i ha apostat per altres prioritats a l'hora de reformar la Constitució. I Iniciativa i Esquerra qualifiquen la mesura de concessió als mercats.

Actualitzat
L'anunci de reformar aquesta mateixa legislatura la Constitució espanyola per posar límit a les possibilitats d'endeutament de les administracions de l'Estat ha estat rebut amb cautela a Catalunya, per la por que això suposi retallar l'autogovern. El primer que ha reaccionat ha estat el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, que des de Prada, al Conflent, ha instat tots els partits catalans, i en especial el PSC, a mostrar el seu rebuig a una reforma constitucional que minvi l'autonomia fiscal de Catalunya.

També s'hi ha referit la presidenta en funcions del govern, Joana Ortega. En el mateix sentit, Ortega ha afirmat que "tota aquella reforma constitucional que pugui anar en la línia de limitar l'autogovern de Catalunya tindrà un xoc frontal amb el govern de la Generalitat", però ha matisat que "s'ha de treballar amb prudència en aquest moment, i no coneixem la lletra menuda".

Per la seva banda, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha considerat raonable limitar el sostre del deute si no significa un topall per a la millora del finançament autonòmic, però també ha demanat que la reforma serveixi per acabar de desplegar el model autonòmic, començant per la reforma del Senat.

Pel diputat d'ICV-EUiA al Parlament Jaume Bosch, la proposta de reforma de la Constitució demostra la coincidència del PP i el PSOE sobre "la visió centralista" de l'Estat.

I des d'Esquerra, el pròxim president, Oriol Junqueras, també ha rebutjat l'acord entre el president del govern espanyol i el candidat del PP, i ha assegurat que ha quedat demostrat que la independència és "l'única garantia política".

La tuitosfera i la xarxa en general han reaccionat amb claredat i rapidesa a l'anunci del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha acordat amb el PP reformar la Constitució per limitar el sostre del dèficit. A través del Twitter amb les etiquetes #yoquierovotar i #jovullvotar, polítics i ciutadans tuitaires reclamen que es consulti el poble sobre la modificació a la Carta Magna.

L'acord entre el PSOE i el PP suposarà la segona reforma de la Constitució des que va entrar en vigor, el 1978. Fins ara només s'havia modificat el 1992.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut