Menjador de la casa de colònies dEix Estels (ANC/Eix Estels)
Menjador d'una casa de colònies d'Eix Estels (ANC/Eix Estels)

Casals i colònies d'estiu es preparen enmig de la incertesa per la desescalada

Que es facin activitats de lleure per a nens i joves dependrà de la fase de desconfinament en què estigui cada territori

Actualitzat

Fa setmanes que s'estan preparant les activitats d'estiu per a infants i joves, malgrat que ningú no sap si es podran fer.

En tot, cas tothom esperava recomanacions per organitzar com s'haurien de fer. Ja hi ha un primer esborrany, malgrat que la incertesa continua. Que es facin casals i colònies dependrà d'en quina fase estiguin els diferents territoris.

L'esplai de Vilassar de Dalt, per exemple, ja té reservada la casa de colònies on han anat els últims anys la primera quinzena d'agost. També han començat les inscripcions i han plantejat un dia a dia que ara hauran d'adaptar, com explica Arnau Saborit.

"La distància de dos metres, que diuen que s'ha de mantenir en les habitacions, en el menjador. Al menjador és molt més fàcil, perquè ho soluciones amb dos torns, al final som un espai bastant gran i omplíem tot l'aforament de la casa de colònies. Haurem de parlar amb la casa per veure quines mesures podrem adoptar."

A falta d'una aprovació definitiva, Salut Pública descarta fer campaments perquè no veu segur que dormin 4 o 6 infants tan junts.

Els responsables de colònies i casals hauran de controlar cada dia que ningú tingui febre ni cap mena de símptoma compatible amb Covid-19 i que els últims 14 dies no hagi tingut contacte amb persones positives de coronavirus.

I s'hauran de multiplicar les mesures de seguretat, Això, com explica Gerard Garrido, regidor d'Infància i Joventut de Montcada i Reixac, afecta els ajuntaments.

"Als ajuntaments, ens implica una sèrie de despeses pressupostàries en aquest sentit per tema de materials de protecció individual i, sobretot, material de seguretat i de desinfecció perquè, tal com diu aquest document, s'hauran de desinfectar gairebé cada dia tant el material que s'utilitzi com les instal·lacions."

Joventut té clar que aquestes activitats no podran començar al juny i, com explica Georgina Oliva, directora general d'Atenció a la Infància, els grans desplaçaments a la platja o a la muntanya hauran d'esperar encara més.

"Estem treballant per potenciar, per exemple, la mobilitat dins d'un mateix territori i segurament seran una de les activitats que posarem primer en funcionament abans d'aquelles en què hi hagi un intercanvi de territoris."

El neguit el tenen també a la patronal del lleure i de les cases de colònies. Segons Jordi Roman, de Fundesplai i Tercer Sector, tenen por que la crisi econòmica de les famílies els deixi sense clients i demanen ajuda a la Generalitat.

"Que aporti un ajut extraordinari per poder universalitzar al màxim aquestes activitats d'estiu de tal manera que tinguin un descompte que pugui oscil·lar entre el 50 i el 70%."

La Generalitat descarta una ajuda universal però es compromet a donar totes les beques que es demanin.

Tothom és conscient de les dificultats amb què es trobaran infants i joves aquest estiu, però també tothom treballa per l'objectiu comú que sintetitza el Gerard Garrido:

"Ha de ser un estiu dels millors que han tingut a la seva vida i a les nostres vides, és a dir, ha de ser el millor estiu."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut