Carles Puigdemont gairebé ho donava per fet en una intervenció aquest dissabte,
Carles Puigdemont és actualment eurodiputat de Junts (Europa Press)

Junts engega les primàries per triar Puigdemont com a candidat per a les eleccions del 12 de maig

El partit ha convocat primàries el 23 de març i l'entorn de Puigdemont denuncia que republicans i socialistes s'han coordinat perquè no pugui ser a Catalunya fins després de les eleccions

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont serà el candidat de Junts a les eleccions del Parlament del 12 de maig. L'expresident de la Generalitat preveu anunciar-ho en un acte la setmana que ve.

Poques hores després de l'avançament electoral, Puigdemont va evitar donar res per fet i es va limitar a dir que era "evident" que podria ser present al debat d'investidura i que això li faria "molta il·lusió".

El líder de Junts vol presentar-se als comicis del 12M com ja va fer el 2021, tot i que, aleshores, Laura Borràs va ser la presidenciable de Junts.

De moment, el partit ha posat en marxa la maquinària electoral convocant unes primàries que triar el candidat el pròxim dissabte 23 de març.

La votació serà telemàtica i tindrà lloc entre les vuit del matí i les vuit del vespre i en sortirà el cap de llista i els candidats per les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida, mentre que la resta de candidats s'escolliran a proposta dels òrgans interns del partit i s'hauran de ratificar.

El termini per a la presentació de candidatures finalitzarà dijous de la setmana entrant. Justament aquell dia l'expresident i eurodiputat Carles Puigdemont té previst pronunciar-se públicament.
 

Condicionat per l'amnistia

El que no podrà fer Puigdemont és campanya a Catalunya per qüestions del calendari de l'amnistia. Fonts del seu entorn denuncien que no podrà ser-hi perquè republicans i socialistes s'haurien coordinat perquè no pugui tornar abans del 12 de maig.

El que tampoc està tan clar, és que Puigdemont pugui ocupar el seu escó al Parlament el dia del debat de la investidura. Això només podria passar si es compleix el calendari de la llei d'amnistia i cap jutge fa un moviment per impedir-ho.

Com era de preveure, el text s'ha aprovat aquest dijous al Congrés. Ara està previst que el PP, que té majoria al Senat, mantingui la llei aturada previsiblement uns dos mesos. Per tant, l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia seria a finals de maig.

La llei apunta que els jutges tenen dos mesos per aplicar l'amnistia, però també ordena l'aixecament immediat de totes les mesures cautelars imposades als encausats, incloses les ordres de detenció.

Ara bé, això no garanteix al cent per cent que l'expresident pugui tornar a Catalunya i assistir a un debat d'investidura, ja sigui com a candidat a ser investit president de la Generalitat o no. D'entrada, perquè seran jutges del Suprem --com podrien ser Pablo Llarena o Manuel Marchena-- els que hauran d'ordenar aquest aixecament i això encara està per veure.

D'altra banda, si, finalment, Puigdemont no pogués tornar sense risc de ser detingut, l'opció d'una eventual investidura telemàtica tampoc sembla viable pels antecedents que ell mateix ha protagonitzat. El 2017 tenia majoria per ser investit, però es va veure obligat a designar Quim Torra com a presidenciable.

 

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontEleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut