El cos trobat a la platja s'ha identificat com el de l'home desaparegut a Arenys de Munt
Arenys de Munt

Un mort i 5 desapareguts en la llevantada més forta de l'any a Catalunya

La víctima mortal és un veí d'Arenys de Munt arrossegat per la riuada i es busquen una dona i el seu fill desapareguts a Vilaverd, un camioner el vehicle del qual han trobat al riu Francolí i dues persones arrossegades quan anaven en cotxe a l'Espluga de Francolí

RedaccióActualitzat

Una persona morta i 5 de desaparegudes a causa del temporal que, en alguns llocs com la Conca de Barberà i les Garrigues, ha estat el més intens dels últims 50 anys. 

El cos sense vida trobat a la platja de Caldes d'Estrac, al Maresme, és el del veí d'Arenys de Munt desaparegut de matinada en ser arrossegat per la rierada.

Mentrestant, a la Conca de Barberà es busca una dona i el seu fill arrossegats per la crescuda del riu que s'ha endut el bungalou on vivien a Vilaverd.

Els altres desapareguts son dues persones més de l'Espluga de Francolí, el cotxe on anaven ha aparegut al barranc de Sant Joan, del mateix municipi, sense ningú a dins, i, segons s'ha sabut aquest dimecres a la tarda, també un camioner belga, el vehicle del qual l'han trobat al riu Francolí. 

 

El dispositiu de recerca s'ha aturat aquest dimarts a la nit, per la foscor, i es reprendrà al matí amb una zona més àmplia:

 

La Generalitat ha decretat un dia de dol oficial. El president de la Generalitat, Quim Torra, que s'ha reunit amb els alcaldes de la Conca de Barberà, ha demanat que se secundi un minut de silenci aquest dijous al matí. També ha anunciat que la setmana que ve el govern tindrà a punt un pla de mesures d'ajuda a les zones devastades pels aiguats. 

Davant d'algunes crítiques per la falta de neteja de la llera del Francolí, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha argumentat a TV3 que no hi havia res a fer davant la força de l'aiguat:

"Al Francolí vam tenir un pic de 1.293 metres cúbics per segon. Això és com el riu Roine. És excepcional i no hi ha llera, neta ni bruta, que ho aguanti."


Trobat mort a Caldes d'Estrac

La víctima mortal és un home de 70 anys, que intentava recuperar el cotxe aparcat a la rambla Riera i Penya, a Arenys de Munt.

 

Platja d'Arenys de Mar on s'ha trobat el cos (ACN)


Volia treure el cotxe de la riera

La recerca del veí d'Arenys ha estat intensa. Durant la nit, Bombers i la Policia Local han rastrejat dues vegades el curs de la riera d'Arenys de Munt, Arenys de Mar i fins a la platja. En un primer moment, i quan ha baixat el nivell de l'aigua, la recerca s'ha reprès, amb la llum del dia, abans que el cos sense vida s'hagi trobat a la platja de Caldes d'Estrac. 

La Policia Local havia alertat del perill de deixar vehicles en aquesta riera, per l'alerta de pluges que hi havia. A 3/4 de 2 de la matinada de dimecres, l'home va intentar anar fins al seu cotxe per treure'l de la riera. Un veí ha vist com a l'home, enmig de la riera, se l'enduia la força de l'aigua, malgrat que no li cobria les cames.

Les pluges han afectat altres poblacions del Maresme, com Canet, on les rieres han arrossegat el que han trobat al seu pas, com alguns vehicles que han quedat encastats al pont de l'N-2.

Cotxes arrossegats per l'aiguat a la riera de Canet


Mare i fill desapareguts a Vilaverd

Pel que fa als dos desapareguts a Vilaverd, són dos membres de la mateixa família, una mare de 69 anys i el seu fill, de 42. L'aigua s'ha endut el bungalou on vivien, a Vilaverd, a la Conca de Barberà, situat prop de la llera del riu Francolí.

 

Equips de recerca dels desapareguts a Vilaverd, a la Conca de Barberà


Dos helicòpters i una unitat especial de gossos han participat en la recerca. Diverses dotacions de la unitat GRAE dels submarinistes dels Bombers i Mossos d'Esquadra han rastrejat la llera del riu, en unes condicions molt difícils. Els camins estan impracticables i dos camions dels Bombers han quedat atrapats pel fang. Per això aquest dimecres es mobilitzarà maquinària pesant, per ajudar a treure el tap que ha fet la vegetació. 

També els equips de terra intenten localitzar-los.

L'alarma va saltar dimarts a les 11 de la nit arran de la crescuda sobtada del Francolí. En el bungalou hi vivien sis persones de la mateixa família. Els altres quatre van poder sortir.

El bungalou era una construcció prefabricada annexa a un mas del municipi.
 

El bungalou era en aquest terreny quan l'ha arrossegat la crescuda del riu Francolí


Dos desapareguts a l'Espluga

Les altres dues persones que es busquen des de fa més hores van desaparèixer  quan circulaven amb el seu cotxe pel pont de la Palanca a l'Espluga de Francolí.

El vehicle s'ha trobat bolcat entre el llot, pedres i arbres arrossegats per la foprça de l'aigua. A l'interior no hi havia ningú. A la mateixa llera s'han trobat un altre cotxe i una camió enterrat cap per avall.

 


Dues persones han desaparegut al pont de l'Espluga de Francolí

No ha estat fins a quarts de set de la tarda que els bombers han informat, després de rebre la confirmació del consolat, que buscaven un cinquè desaparegut, un ciutadà belga que anava, precisament, en un camió trobat al riu. 


Locomotora bolcada a Vinaixa

El temporal també ha fet que a prop de Vinaixa, a les Garrigues, ha descarrilat una locomotora d'un tren de mercaderies, de l'empresa Captrain, que circulava per la línia R13. Uns quants metres de via s'han enfonsat com a conseqüència de les pluges i ha fet bolcat la màquina.

El maquinista ha hagut de ser rescatat i ingresssat a l'Hospital de Valls, fins que ha rebut l'alta. El conductor, Nil Magrinyà, ha explicat a TV3 que l'accident hauria pogut ser més greu.

"Ha sigut, entre cometes, poc -que no es pot dir que sigui poc bolcar la locomotora-, però ha estat poc perquè s'ha de tenir en compte que en aquell tram de la línia circulem aproximadament a uns 60 o 70 km/h o fins i tot a 80 en algun moment, i ell estava circulant a 30, o sigui que imagineu la magnitud del desastre si realment hagués anat a la velocitat que tocava."

La locomotora bolcada a la línia R13 a Vinaixa

 

La via ha quedat totalment desfalcada per la riuada (Thaïs Gonzàlez)​

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut