La polèmica fotografia del rei emèrit espanyol amb el príncep hereu saudita (Reuters)
La polèmica fotografia del rei emèrit espanyol amb el príncep hereu saudita (Reuters)

Borrell considera "casual" la trobada entre Joan Carles I el príncep hereu saudita

La Casa Reial hi treu importància: "la salutació va ser estrictament protocol·lària i sense transcendència institucional"

RedaccióActualitzat

Pluja de crítiques al rei emèrit Joan Carles I per la salutació al príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salman. La fotografia del monarca somrient amb el suposat instigador de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi ha generat reaccions negatives des de diferents sectors polítics i socials.

La Zarzuela, però, hi treu importància i el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ho redueix a una coincidència circumstancial en l'últim gran premi de Fórmula 1 a Abu Dhabi. Borrell també ha tret ferro a la situació, després de confondre's de paraula:

"La trobada va ser causal, casual. No causal, casual. Ja saben que són dues paraules que diuen coses molt diferents. No és causal sinó casual, de casualitat, [una trobada] no prevista entre el rei emèrit i el príncep hereu de l'Aràbia Saudita en el marc d'una competició esportiva"

 

Borrell afirma que la trobada entre Joan Carles I i Mohamed Bin Salman va ser "una casualitat" (EFE)

 

El cap de la diplomàcia espanyola ha volgut desvincular l'executiu espanyol d'aquesta trobada. Ha remarcat que "el govern no és responsable de l'agenda del rei emèrit". És la primera imatge de Mohamed Bin Salman amb un màxim representant d'un país democràtic després de l'assassinat de Khashoggi.

La Casa Reial considera que la salutació va ser "estrictament protocol·lària i sense transcendència institucional". Assenyala que, des que va abdicar el rei Joan Carles, ha acudit tots els anys amb caràcter privat al Gran Premi de Fórmula I d'Abu Dhabi.

Des del Partit Popular, el vicesecretari general d'Organització, Javier Maroto, es limita a dir que és una qüestió que "ha d'explicar la Casa Reial i que, en tot cas, no afecta la posició del partit."

Tant Ciutadans com Podem han criticat la imatge. "No era el moment perquè hi hagués aquesta trobada i aquesta foto", ha dit el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, que s'ha referit al paper encara no aclarit que Mohamed Bin Salman va poder tenir en l'assassinat del periodista.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Ione Belarra, ha acusat el monarca emèrit de fer malbé la imatge internacional d'Espanya i ha exigit al rei Joan Carles -que va viatjar als Emirats Àrabs acompanyat de la seva filla, la Infanta Cristina-- que doni explicacions.

 

Protestes a Tunísia per la visita del príncep hereu saudita a aquest país (Reuters)

 

Mentrestant, el príncep hereu saudita ha començat un viatge a diferents països, fet que alguns interpreten com una operació per blanquejar la seva imatge.

Aquest dilluns va ser a Egipte per entrevistar-se amb el president Al-Sisi, i aquest dimarts té previst arribar a Tunísia, on diversos col·lectius prodrets humans van organitzar una "performance" satírica, en què fins i tot recreaven l'assassinat i esquarterament del periodista opositor al règim saudita Jamal Khashoggi.

 

Human Rights Watch denuncia el príncep hereu saudita

L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha presentat una denúncia davant la justícia contra Mohamed Bin Salman. La denúncia l'ha feta davant d'un fiscal federal argentí, ja que el príncep hereu visita aquesta setmana Buenos Aires per la cimera dels líders del G20.

Human Rights Watch demana que s'investigui Bin Salman per presumptes violacions del drets internacionals comeses durant el conflicte armat al Iemen". Segons l'ONG, Salman seria "penalment responsable" d'aquestes violacions com a ministre de Defensa de l'Aràbia Saudita.

 

Manifestació davant l'ambaixada de l'Aràbia Saudita a Londres: "Traieu les mans del Iemen" (Reuters)

 

El director executiu de HRW, Kenneth Roth, afirma que "les autoritats judicials haurien d'avaluar el paper de Mohamed Bin Salman en possibles crims de guerra per part de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen des del 2015". L'escrit també parla de la complicitat de Bin Salman en greus denúncies de tortura de ciutadans saudites, inclòs l'assassinat de Jamal Khashoggi.

El responsable de l'ONG considera que "la participació del príncep hereu en la cimera del G20 a Buenos Aires podria permetre que les víctimes d'abusos que no han aconseguit que es fes justícia al Iemen o a l'Aràbia Saudita puguin obtenir-la als tribunals argentins."

 

Notícia relacionada: "La guerra al Iemen mata de fam 85.000 nens menors de 5 anys"

 

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsAràbia Saudita
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut