El rei emèrit d'Espanya, Joan Carles I, conversa amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, aquest diumenge, durant el …
El rei emèrit d'Espanya, Joan Carles I, conversa amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman (Casa reial saudita)

Polèmica foto de Joan Carles I amb el príncep hereu saudita, Mohamed Bin Salman

RedaccióActualitzat

Polèmica foto de Joan Carles de Borbó, aquest diumenge, a Abu Dhabi.

El rei emèrit d'Espanya s'ha desplaçat als Emirats Àrabs Units per assistir a l'últim gran premi de Fórmula 1 de la temporada, disputat al circuit de Yas Marina.

Allà, Joan Carles ha coincidit amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, amb qui ha conversat.

La trobada ha quedat recollida en una fotografia distribuïda per la casa reial saudita.

Bin Salman, l'autèntic home fort del règim, és en el centre de totes les mirades des que el 2 d'octubre el periodista Jamal Khashoggi va desaparèixer després d'entrar al consolat saudita a Istanbul, on havia anat a fer unes gestions burocràtiques. Moltes fonts el consideren la persona que va ordenar el crim.

 

 

Aquesta setmana, el diari turc "Hürriyet" ha assegurat que l'agència d'intel·ligència dels Estats Units, la CIA, té una gravació telefònica que implicaria directament Bin Salman en l'assassinat de Khashoggi.

La setmana passada, a més, el diari nord-americà "The Washington Post" ja havia informat en el mateix sentit i assegurava que la CIA creu que Bin Salman va ordenar la mort de Khashoggi.

Kashoggi, que fa un any havia marxat a viure als Estats Units, escrivia al "The Washington Post". El 18 d'octubre, el diari va publicar pòstumament l'últim article de Khashoggi, enviat poc abans de desaparèixer, en què defensava la necessitat de llibertat d'expressió al món àrab.

 

 

Ara per ara, tanmateix, el president nord-americà, Donald Trump, no ha fet cas a les explicacions dels seus serveis d'intel·ligència i ha prioritzat el fet que l'Aràbia Saudita és un molt bon aliat polític i econòmic dels Estats Units.

L'enregistrament, segons el rotatiu, és d'una conversa entre el príncep i el seu germà petit, Khalid, en què Bin Salman ordena "silenciar Khashoggi com més aviat millor".

Khashoggi, crític amb el príncep hereu saudita, havia demanat cita al consolat per obtenir la documentació necessària per poder-se casar amb la seva promesa.

La imatge de Khashoggi entrant al consolat, captada per les càmeres de seguretat, és l'última que se'n té.

 

 

Des del principi, diversos mitjans turcs, i també el govern presidit per Recep Tayyip Erdogan, van apuntar a l'Aràbia Saudita d'estar darrere la desaparició del periodista.

En informacions successives, van revelar com, el mateix 2 d'octubre, un grup de persones van arribar a Istanbul procedents de Riad. Haurien estat els encarregats d'eliminar Khashoggi després de torturar-lo al mateix consolat.

També es va informar de l'existència d'un enregistrament sonor de la tortura i mort de Khashoggi, que haurien començat a trossejar mentre encara era viu i el botxí escoltava música amb uns auriculars.

El govern de l'Aràbia Saudita ha anat canviant progressivament la seva posició sobre els fets. Així, mentre inicialment va negar qualsevol implicació, a finals d'octubre, el fiscal general saudita va concloure que Khashoggi va ser assassinat de manera premeditada.

La imatge d'aquest diumenge de Joan Carles I i Mohamed bin Salman no és la primera foto del príncep hereu de l'Aràbia Saudita amb la família reial espanyola, però sí la primera des que l'home fort del regne governat per la casa dels Saud és sospitós d'un crim polític atroç.

L'amistat entre els borbons i els Saud va néixer als anys setanta, durant el règim franquista, entre el pare de l'actual rei d'Espanya i diversos germans de l'actual rei saudita, Salman bin Abdulaziz, pare de Mohamed bin Salman.

Les relacions són bones des d'aleshores, com ho demostra la visita a Espanya, aquest abril, de Bin Salman, que es va reunir amb els reis Felip i Letícia.

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsAràbia Saudita
Anar al contingut