La guerra al Iemen mata de fam 85.000 nens menors de 5 anys

Save the Children i l'ONU denuncien que la pitjor epidèmia de fam al món afecta 14 milions de iemenites, la meitat de la població

Actualitzat

La guerra del Iemen ha cronificat una situació d'emergència humanitària. 85.000 mil nens menors de 5 anys han mort de gana al Iemen a causa de la guerra en els últims tres anys, segons l'informe de l'organització Save the Children. I les expectatives no són gens encoratjadores perquè, segons l'ONU, aquesta epidèmia de fam, la pitjor que hi ha actualment al món, pot afectar 14 milions de persones, la meitat de la població iemenita.

Més de 22 milions de iemenites, 3/4 parts de la població del paísdepenen de l'ajuda humanitària per sobreviure 

 

 

Les dades són alarmants. A partir d'informes de l'ONU, l'ONG denuncia que per cada nen que mor per una bala o per una bomba, n'hi ha desenes que moren per malnutrició severa davant la impotència dels seus pares. Nombroses organitzacions, de fet, alerten fa temps que el Iemen travessa actualment la crisi humanitària més greu del planeta.

 

Notícia relacionada: Save the Children: "La guerra pot acabar amb tota una generació de nens del Iemen"

 

 

Les xifres s'han multiplicat des que la coalició liderada per l'Aràbia Saudita que s'enfronta als rebels hutis, va imposar un bloqueig marítim i aeri al Iemen que ha dificultat molt l'entrada d'aliments. Les importacions a través del principal port del país, Hodeida, on aquestes setmanes hi ha greus combats, s'han reduït en més de 55.000 tones. També s'ha complicat molt la distribució d'ajuda humanitària. 

Només amb els productes bàsics que s'han bloquejat al port de Hodeida podrien haver alimentat quatre milions de persones.

L'Aràbia Saudita va anunciar aquest dimarts mateix l'aprovació d'una partida de 500 milions de dòlars en ajuda humanitària. 

La realitat supera les xifres

Les xifres són colpidores, i la realitat del país i dels nens que la viuen és esfereïdora.

Com el cas d'en Ghazi. Té 10 anys i pesa 8 quilos. Per la seva edat, n'hauria de pesar uns 30. En Ghazi acaba d'ingressar a l'hospital en estat greu de desnutrició. Fa dies que no menja i els seus òrgans vitals comencen a alentir-se. La cap de nutrició de l'hospital de Taiz, Sona Othman, explica que en Ghazi és el retrat de la situació d'emergència que mata el Iemen.

"Rebem un cas de malnutrició cada dia i alguns, en estat molt avançat. Ahir va ingressar en Ghazi, un cas extremadament greu que reflecteix la situació de deteriorament de la salut al país."

Els centres del país s'omplen de mares que no poden alletar els petits per l'estrès a què estan sotmeses, però també perquè tampoc elles s'alimenten.
I en alguns casos acaben contemplant, impotents, com els seus fills s'apaguen. 

 

 

Per cada infant que mor per culpa de les bales, desenes moren de gana. Maged Ghaleb, que ha perdut tres filles en un atac aeri a Hodeida, explica que si no els mata la fam, els maten les bombes.

"Si mires casa meva, no hi tinc ni un quart de quilo de blat. Així que imagina't. Quan ja estem morint de fam, aquests atacs aeris venen a matar-nos, i es multipliquen els nostres problemes."

 

 

La Naziha, també de 10 anys, està en coma. És l'única filla de Maged que ha sobreviscut a l'atac aeri de la coalició saudita. Els combats, que s'han reprès sobretot a Hodeida, empitjoren una massacre silenciosa i evitable, i dificulten les converses de pau que l'ONU tenia previstes per final d'any. 

Notícia relacionada: "L'ONU creu que alguns atacs al Iemen poden ser crims de guerra"

 

ARXIVAT A:
Drets humansSalutMenorsAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut