Donald Trump i el princep saudita al Despatx Oval (Reuters)
Donald Trump i el príncep hereu saudita al Despatx Oval (Reuters)

La CIA creu que el príncep hereu saudita va ordenar assassinar Khashoggi

Segons "The Washington Post", la CIA va interceptar una trucada després de l'assassinat a un ajudant del príncep Bin Salman

Actualitzat

La CIA ha arribat a la conclusió que l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi va ser ordenat pel príncep hereu saudita Mohammed bin Salman, segons informen alguns mitjans dels Estats Units.

"The Washington Post", diari on col·laborava Khashoggi, diu que el periodista va contactar amb l'ambaixador saudita als Estats Units, germà del príncep hereu, per saber com obtenir els papers que necessitava per casar-se. L'ambaixador li hauria respost que ho tramités al consolat d'Istanbul i que tenia la garantia del príncep hereu que no li passaria res.

També ha informat que la CIA va interceptar una trucada del consolat saudita a Istanbul després de l'assassinat de Khashoggi. Un oficial de seguretat va trucar a un ajudant del príncep Bin Salman, per informar-li que l'operació s'havia completat, segons el diari washingtonià que cita persones familiaritzades amb la trucada.

 

 

Les fonts diuen que la CIA ja havia informat al govern d'Estats Units, inclòs el Congrés, sobre la seves conclusions, que contradiuen les afirmacions del govern saudita que el príncep Mohammed no hi estava involucrat.

El vicepresident Mike Pence ha dit que els assassins de Khashoggi hauran de respondre davant la justícia nord-americana. Mentrestant, els funcionaris turcs, que mantenen que l'assassinat va ser intencional, pressionen l'Aràbia Saudita perquè extradeixi als responsables i siguin jutjats a Turquia.

Aquest dissabte, la fiscalia turca ha afirmat que no s'ha trobat ADN del periodista saudita al consolat d'Istanbul ni a la casa del cònsol. A Khashoggi el podrien haver esquarterat en un vehicle de la legació diplomàtica.

El fiscal de l'Aràbia Saudita va dir el dijous que estava buscant la pena de mort per a cinc sospitosos acusats en l'assassinat i que el príncep hereu no sabia res de l'operació, en què van desmembrar el periodista. Tot i així, la possibilitat que el príncep Bin Salman pugui heretar el tron saudita és cada cop més dubtós.

Una portaveu de l'ambaixada d'Aràbia Saudita a Washington ha negat les informacions de la CIA en un comunicat:

"Les afirmacions en aquesta suposada avaluació són falses. Tenim i seguim escoltant diverses teories sense veure la base principal d'aquestes especulacions."

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaEstats UnitsJamal Khashoggi
Anar al contingut