Laura Borràs ha arribat poc després de la 10 a La Zarzuela per reunir-se amb el rei
Laura Borràs ha arribat poc després de la 10 a La Zarzuela per reunir-se amb el rei

D'"els catalans no tenim rei" al "no ens rendirem": la visita de Borràs a Felip VI

Asens trasllada al rei l'aposta d'un govern de coalició amb el PSOE i el missatge de Cuixart perquè rebi la plataforma Som el 80% que demana la llibertat dels presos

RedaccióActualitzat

Les consultes de Felip VI amb els partits de cara a la investidura de Pedro Sánchez s'han reprès aquest matí amb la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs. Ha estat la primera visita d'un líder independentista a La Zarzuela després del discurs del rei posterior a l'1-O.

Borràs ha transmès a Felip VI que Junts per Catalunya només donarà suport a un president espanyol que aposti pel diàleg en el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Ha demanat al rei que faci un paper d'àrbitre en el conflicte.

La diputada ha denunciat davant del monarca que hi ha presos polítics i exiliats, i que Jordi Sànchez no ha estat autoritzat a assistir a aquestes converses. Recordem que el Suprem li va denegar el permís per sortir de la presó. 

Laura Borràs ha remarcat que ha anat a la reunió com a representant dels presos independentistes i ha dit que li havia retret al monarca que s'havia convertit en un "actor de part" el 3-O:

"No ha estat una visita de cortesia. Jo anava a parlar al rei de l''a por ellos', i ho feia per ells, pels presos polítics (···) He anat a La Zarzuela per ser la seva veu, per actuar de portaveu i també per fer d'altaveu d'aquestes veus que pretenen silenciar des de la presó."

"I també li he dit al rei que el visitava com a votant de l'1 d'octubre, de part dels més de dos milions de persones que vam votar l'1 d''octubre a Catalunya, que vam ser violentament reprimitis per haver-ho fet. He mirat als ulls al monarca espanyol per dir-li el que potser mai havia sentit de llavis d'una dona catalana, precisament perquè tampoc es va voler reunir amb la presidenta Carme Forcadell."

"Nosaltres serem sempre els del diàleg i ens asseurem a totes les taules en què es pugui parlar de com solucionar aquest conflicte polític. Esperàvem que qui estigués en disposició de governar l'estat espanyol també ho fes."

"Li he dit que els catalans no tenim rei però que jo anava a veure el rei d'Espanya precisament perquè s'havia manifestat com un actor polític rellevant a partir de l'1 d'octubre."


La diputada de Junts per Catalunya ha subratllat que li ha dit al monarca que amb repressió no aconseguiran la "rendició":

"La repressió no tindrà els efectes que persegueix, que no es pot judicialitzar la política de manera permanent, que nosaltres no renunciarem a exercir el dret a l'autodeterminació, que no ens rendirem i que persistirem."


Borràs ha entregat al monarca una carta de Jordi Sànchez i una altra de la resolució de l'ONU sobre detencions arbitràries, on es demana la llibertat immediata per als empresonats.

La diputada de Junts per Catalunya ha anat a la reunió amb una agulla de papallona de color groc a la jaqueta i una polsera del mateix color. Ha saludat el rei, li ha dit "bon dia" i tots dos han entrat al despatx del monarca, on s'ha fet l'entrevista, que ha durat gairebé una hora.

 

Laura Borràs li trasllada al rei els missatges dels presos independentistes (EFE)


Aquest dimecres, Borràs, acompanyada de Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries, es va reunir al centre penitenciari de Soto del Real, amb els tres diputats de JxCat presos.

ERC no assistirà a les consultes, en protesta perquè el monarca va rebutjar rebre l'any 2016 la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell.


Asens trasllada al rei l'aposta d'un govern de coalició amb el PSOE

Després de Laura Borràs ha estat el torn del diputat d'En Comú Podem Jaume Asens, que ha defensat davant del monarca un govern de coalició amb el PSOE.

També li ha traslladat al rei el missatge de Jordi Cuixart perquè rebi la plataforma Som el 80%. Aquest col·lectiu demana la llibertat dels presos independentistes i una via dialogada per trobar una sortida al conflicte polític amb Catalunya. 

Asens ha explicat que li ha dit a Felip VI que el nou govern hauria de tenir en compte el pronunciament majoritari dels catalans:

"Hi ha d'haver un govern que escolti les reivindicacions majoritàries del poble català. Cal que deixi d'haver-hi un mur a l'altre cantó i hi ha d'haver un interlocutor que estigui disposat a dialogar i a portar el conflicte polític per on mai hauria d'haver-se desviat, que és la via política."

"Creiem que, abans de la constitució del govern, s'haurien de concretar quins passos se seguiran o quines són les mesures que hi hauria d'haver en l'agenda del diàleg. "

 

Poc abans de les 11, el rei ha rebut Jaume Asens 


Santiago Abascal i Pablo Iglesias han completat les consultes del migdia amb Felip VI, que a la tarda tancarà la ronda de contactes amb Albert Rivera, Pablo Casado i Pedro Sánchez


Alberto Garzón al rei: "El discurs del 3 d'octubre va ser un greu error per al nostre país"

 

Alberto Garzón li va dir al rei que es va equivocar en el seu discurs del 3-O (EFE)


Amb el conflicte de Catalunya en el rerefons, aquest dimecres, el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, va expressar al rei el seu desacord amb el discurs que va fer després de l'1-O:

"Li he explicat la meva posició i li he transmès que el seu discurs del 3 d'octubre va ser un greu error per al nostre país. Li he transmès que el seu discurs del 3 d'octubre l'únic que va fer va ser incrementar l'escalada d'agressivitat i hostilitat que estava passant en aquell moment i que encara no ha desaparegut. Aquest és el camí incorrecte. Va en la direcció contrària al que nosaltres creiem que és part de les solucions."



UPN podria fer costat a Sánchez si no pacta amb els independentistes

 

Javier Esparza, d'UPN, amb Felip VI a La Zarzuela (EFE)


Pedro Sánchez necessita la majoria absoluta del Congrés (176 vots) per sortir elegit en primera votació. De les trobades del rei amb els líders dels grups del Congrés destaca la proposta d'Unió del Poble Navarrès (UPN) per desbloquejar la investidura: els seus dos diputats s'abstindrien i no votarien en contra del líder socialista a canvi que el PSOE renunciï a governar Navarra pactant amb Bildu.

El seu líder, Javier Esparza, ha posat com a excusa d'aquesta entesa els independentistes.

"Estem oberts a explorar possibles acords que el que permetin sigui que l'independentisme no mani a Espanya."

 

Aquesta proposta xoca frontalment amb el plantejament del PNB. Fins ara, es donava per fet el suport de Coalició Canària a Sánchez però la seva portaveu manté que es tancarà en banda si els socialistes pacten amb Podem o els independentistes.

ARXIVAT A:
Judici procésEleccionsEleccions 28ALaura BorràsFelip VI
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut